1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Hongkong

Hongkongin kiistellyn turvallisuuslain vaikutuksista lisätietoa: turvallisuusjoukot voivat estää alueelta poistumisen

Uusi laki, jonka on pelätty merkittävästi kaventavan hongkongilaisten kansalaisoikeuksia, tuli voimaan heinäkuun alussa.

Mielenosoittajat pitelivät maanantaina tyhjiä paperiarkkeja ostoskeskuksessa järjestetyssä protestissa. Taustalla oli viranomaisten varoitus, että suositut iskulauseet ovat separatismia. Kuva: Jerome Favre / EPA

Hongkongissa heinäkuun alussa voimaan astuneen uuden kiistellyn turvallisuuslain vaikutuksista on kerrottu lisätietoja julkisuuteen. Vaikka lain nojalla on jo nostettu ensimmäiset syytteet, ei sen tarkka sisältö ole ollut tiedossa.

Maanantaina Kiinaan kuuluvan erillishallintoalueen viranomaiset ilmoittivat, että uuden lain perusteella turvallisuusjoukot voivat estää Hongkongin alueelta poistumisen. Joukoilla on myös oikeus tehdä tietyissä tapauksissa kotietsintöjä ilman erillistä lupaa löytääkseen todisteita turvallisuuslain rikkomisesta.

Internetissä julkaistuja tekstejä voidaan määrätä poistettavaksi sakon uhalla, mikäli niiden katsotaan vaarantavan kansallisen turvallisuuden.

Turvallisuuslain tarkoituksena on Kiinan mukaan torjua pyrkimykset irtautua keskushallinnosta, valtionvastainen toiminta, terrorismi ja kansallisen turvallisuuden vaarantava salainen yhteistyö vieraiden valtioiden kanssa.

Separatismiksi katsotusta toiminnasta voidaan jatkossa tuomita jopa elinkautiseen vankeuteen.

Esimerkiksi mielenosoituksissa suosituksi muodostuneen "Vapaa Hongkong"-iskulauseen käyttö tulkitaan viranomaisten mukaan nyt turvallisuuslain perusteella ankarasti rangaistavaksi separatismiksi.

Turvallisuuslain on pelätty johtavan kansalaisvapauksien rajuun kaventamiseen ja kuukausia jatkuneiden demokratiamielenosoitusten tukahduttamiseen. Viime viikolla Hongkongissa pidätettiin jo lukuisia ihmisiä turvallisuuslain perusteella.

Uusi turvallisuuslaki muutti Hongkongin asemaa tuntuvasti ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Britannia luovutti Hongkong Kiinalle vuonna 1997.

Lue myös:

Kiinaa uhmaava demokratia-aktivisti Joshua Wong Ylelle Hongkongista: Jos joku pitää ottaa kohteeksi, toivon että se olen minä

Demokratiaa käsittelevät kirjat ovat alkaneet kadota Hongkongin kirjastoista

Hongkongissa nostettu ensimmäiset syytteet uuden turvallisuuslain avulla – syytetty ajoi moottoripyörällä poliisien joukkoon vapautta vaatien

Hongkongissa poliisi pidättänyt satoja uutta turvallisuuslakia vastustaneita, britit tarjoavat osalle asukkaista uutta elämää Britanniassa

Mikä on Kiinan nopeasti läpinuijima Hongkongin kansallisen turvallisuuden laki ja mitä se tarkoittaa? Kokosimme vastauksia oleellisiin kysymyksiin