Toiko korona vauvabuumin? Seinäjoella hämmästellään, kun joulukuussa kaupunkiin syntyy kymmeniä vauvoja enemmän kuin normaalisti

Muualla maassa yhtä suurta raskauspiikkiä ei ole havaittu. Pientä kasvua vauvojen määrään enteillään myös Vaasaan ja Turkuun sekä Tampereelle, Hämeenlinnaan ja Lahteen.

syntyvyys
Heli Pihlajamäki viikkaa vaatteita
Heli Pihlajamäen perheessä on alettu valmistautua toisen lapsen syntymään. Pienokainen perii vaatteita isolta veljeltä, mutta uusiakin hankitaan, kunhan vauvan sukupuoli on selvillä.Ville Viitamäki / Yle

Seinäjoelle odotetaan loppuvuonna poikkeuksellista vauvabuumia. Laskettujen aikojen perusteella vauvoja syntyy joulukuussa 85 eli kymmeniä vauvoja enemmän kuin normaalisti kuukaudessa.

Tavallisesti joulukuussa kaupunkiin on syntynyt 50 - 60 vauvaa.

– Tänä vuonna joulukuussa tulee ruuhkaisaa. Synnyttäjien määrä on yli 30 prosenttia enemmän kuin yleensä vastaavaan aikaan vuodesta, toteaa Seinäjoen neuvoloiden alueylilääkäri Marja Sippola.

Buumi alkoi näkyä jo huhtikuussa lisääntyneinä ajanvarauksina äitiysneuvolaan.

– Huhtikuun puolivälissä ja siitä eteenpäin aloimme ihmetellä neuvolaan tulevien soittojen määrää. Parhaana päivänä 15 uutta odottajaa ilmoittautui neuvolan kirjoihin, muistelee Sippola.

Marja Sippola alueylilääkäri seinäjoen neuvolat
Alueylilääkäri Marja Sippola ei pane ollenkaan pahakseen, vaikka jo nyt on tiedossa, että joulukuusta tulee kiireinen.Ville Viitamäki / Yle

Koronavauvoista voi puhua

Joulukuussa syntyvien vauvojen hedelmöittymisajankohdat osuvat juuri koronan poikkeusaikojen alkuun, joten on luontevaa puhua koronavauvoista.

– Ilman muuta voi puhua koronavauvoista, ja on ainakin hauska ajatusleikki ajatella, että poikkeusajalla on ollut vaikutusta raskauksien alkamiseen, naurahtaa Sippola.

Yksi joulukuussa syntyvän koronavauvan onnellinen äiti on seinäjokelainen Heli Pihlajamäki. Hän ei pane pahakseen koronavauva-nimitystä.

– Hauska termi, lähinnä se naurattaa.

Pihlajamäen ja Jukka Alangon pian kaksivuotiaan esikoisen Oliverin pikkuveli tai -sisko syntyy joulukuussa. Raskauden alkamiseen ei koronaepidemian aiheuttamalla poikkeusajalla ole ollut kuitenkaan vaikutusta.

– Kyllä se koronayhteys on meillä vain sattumaa. Kun vauva on saanut alkunsa, ei korona vielä edes ollut kovin pinnalla: lähinnä Euroopasta kuultiin siinä vaiheessa koronauutisia.

Korona ei myöskään muuttanut perheen arkea dramaattisesti. Kumpikin vanhempi kävi töissä ja Oliver oli päiväkodissa.

Pientä kasvu muuallakin

Normaalisti Seinäjoella syntyy noin 700 vauvaa vuodessa. Koronavauvoista on luvassa pientä, väliaikaista piristystä lukuihin.

Koska Seinäjoella on havaittu selvä raskauspiikki, Yle Uutiset kysyi myös useista muista suurista kaupungeista, onko vauvabuumia näkyvissä.

Muualla maassa vastaavaa raskauspiikkiä ei ole havaittu. Pientä kasvua vauvojen määrään enteillään kuitenkin myös Vaasaan ja Turkuun sekä Tampereelle, Hämeenlinnaan ja Lahteen.

– Vaikuttaisi siltä, että raskauksien määrä olisi nousemassa jonkin verran jo loppuvuodesta ja sama suunta näyttäisi jatkuvan alkuvuonna.Sitä ei tietenkään ole tiedossa, johtuuko tämä koronasta, sattumasta vai muista syistä, toteaa hoitotyön päällikkö Leena Vekara Tampereelta.

– Mitään suurta raskaana olevien asiakaspiikkiä ei ole Turun neuvoloissa nähtävillä, mutta pientä vilkastumista on ollut, johon korona on saattanut vaikuttaa, kertoo puolestaan osastonhoitaja Minna Kulma Turusta.

Normaalia vaihtelua vai toivottua kehitystä?

Vauvabuumin yhteys koronaepidemiaan on mahdollinen, mutta ilmiön todentamista vaikeuttaa se, että neuvola-asiakkaiden määrissä on normaalistikin vaihtelua kuukausittain. Siksi yksittäisten neuvoloiden lukuja olisi tarkasteltava pitemmältä ajalta. Silloin näkyisi, onko kyse normaalista vaihteluista vai poikkeuksesta.

– Neuvoloissa tulee aika ajoin piikkejä muutoinkin, vaikka koronaa ei olekaan ollut, huomauttaa Minna Kulma Turusta.

Pieni lisäys raskauksien määrässä voi liittyä myös yleisempään kehitykseen. Pitkään jatkunut syntyvyyden lasku katkesi Suomessa alkuvuonna ja syntyvyys kääntyi 1,9 prosentin kasvuun.

Lue seuraavaksi: Synnytysten määrä kääntyi kasvuun ensi kertaa vuosikausiin – maan hedelmällisin alue hätyyttelee jo uutta ennätystä

Onpa syy tulevan vuodenvaihteen ja alkuvuoden pienoiseen vauvabuumiin korona tai jokin muu, tyytyväisyyteen on aihetta.

– Hyvä suunta kaiken kaikkiaan, että lapsien määrä on lähtemässä hieman nousuun uudelleen, toteaa Leena Vekara Tampereelta.

Iloista odotusta Seinäjoella

Seinäjoella joulukuun synnytysruuhka on erittäin tervetullut. Hienoista nousua synnytysten määrässä näyttäisi olevan myös joulukuun jälkeen.

Alueylilääkäri Marja Sippolan mukaan yllätys on iloinen, koska alun alkaen pelättiin, että koronan ja poikkeusajan vaikutus vauvojen määrään olisi voinut olla juuri päinvastainen.

– Aivan hyvin olisi voinut käydä niin, että alkuinnostuksen jälkeen olisivat välit kotona alkaneet kiristyä ja syntyvyys sen seurauksena vähän laskenut.

Heli Pihlajamäen perhe
Jukka Alangon ja Heli Pihlajamäen esikoispoika Oliver on mukana jouluvauvan odotuksessa.Ville Viitamäki / Yle

Heli Pihlajamäen alkuraskaus poikkeusaikana sujui hyvin. Koronarajoitukset näkyivät siinä, että isä Jukka Alanko ei päässyt alkuvaiheessa mukaan neuvolakäynneille.

Kun perheeseen on nyt syntymässä jo toinen lapsi, isällekin vauvan odotus on tuttua.

– Juuri siksi ei ole haitannut niin paljon, vaikka isä ei ole voinutkaan olla mukana neuvolassa, sanoo Pihlajamäki.

Kesän tullen rajoituksia on höllätty, ja isäkin pääsee osallistumaan nyt täysillä koronavauvan odotukseen.