1. yle.fi
  2. Uutiset

Asikkala päätti Vääksyn Yhteiskoulun uudisrakennuksen hankinnasta – oppilaat uusiin tiloihin kahden vuoden kuluttua

Rakentaminen on tarkoitus aloittaa syksyllä 2020.

koulut
Havainnekuva uudesta Vääksyn yhteiskoulusta
Yhteiskoulun uudet tilat ovat nykyistä tiiviimmät.Arkkitehtitoimisto Perko, YIT, Finpeda

Asikkalassa pyritään aloittamaan Yhteiskoulun uusien tilojen rakentaminen heti ensi syksynä. Valtuusto teki maanantaina hankintapäätöksen äänin 25-2. Tavoitteena on, että oppilaat pääsevät aloittamaan Yhteiskoulun uudisrakennuksessa syksyllä 2022.

Elinkaarihanke toteutetaan YIT:n kanssa. Kouluinvestointi maksaa noin 16,5 miljoonaa euroa. Lisäksi tarjouksessa on laskettu 20 ja 5 vuoden palvelu- ja energiamaksut, joiden yhteissumma on noin 14 miljoonaa euroa.

Kolme valtuutettua oli poissa kokouksesta.

Tiiviimmät tilat

Uudessa koulussa on tilaa noin tuhat neliömetriä vähemmän kuin nykyisessä Vääksyn Yhteiskoulussa eli noin 6 700 neliömetriä. Nyt koulussa on 560 oppilasta. Uudisrakennuksessa on laskettu opiskelevan yhteensä noin 530 lasta ja nuorta. Tilat tulevat kuitenkin olemaan väljyydeltään keskimääräiset muihin suomalaiskouluihin verrattuna.

Havainnekuva uuden Vääksyn Yhteiskoulun sisätiloista
Havainnekuva uudisrakennuksen sisätiloista.Arkkitehtitoimisto Perko, YIT, Finpeda

A-osaan ei kajota

Uudisrakennus on suunniteltu toteutettavaksi niin, ettei vanhan Yhteiskoulun suojeltuun, 1930-luvulla rakennettuun A-osaan ei tarvitse kajota. Rakennuksen purkuluvasta tehty valitus on yhä käsiteltävänä.

Vuosina 1958, 1975 ja 1999 rakennetuille B-, C- ja D-osille on purkuluvat. Ne on tarkoitus hävittää sitten, kun uusi koulurakennus valmistuu vuonna 2022. Uusimmasta osasta puretaan kuitenkin alkuvaiheessa auditorio ja pari tilan yläpuolista luokkahuonetta.

Havainnekuva uudesta Vääksyn yhteiskoulusta
Yhteiskoulun uudisrakennukseen tulee tilaa vajaat 7 000 neliömetriä.Arkkitehtitoimisto Perko, YIT, Finpeda

Käsittelyn salaamisella suojattiin kunnan etua

Hankinnan kokouskäsittely valtuustossa ei ollut julkinen, mikä herätti närää Asikkalassa. Kunnan teknisen johtajan Harri Hirvosen mukaan hankintapäätökset on aiemmin tehty yleisöltä suljetuissa lautakuntien tai kunnanhallituksen kokouksissa, mutta Asikkalan uuden hallintosäännön mukaan isommista hankinnoista päätetään lopulta valtuustossa.

Valtuustojen kokoukset ovat yleisesti avoimia, mutta hankintapäätöstä ei voitu tehdä julkisena, koska YIT:n hinnat olisivat voineet tulla ulkopuolisten tietoon. Tästä olisi ollut haittaa, jos hankinta olisi kariutunut ja se olisi jouduttu tekemään uudestaan.

Lue seuraavaksi