1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mansikka

Mansikat pilaantuvat puskiin – pääsatokauden huippu on jo ohitettu Satakunnassa

Runsaat sateet pehmentävät ja homehduttavat mansikoita. Osa sadosta on poimintakelvotonta.

Tarjolla on vielä hyvänlaatuista mansikkaa, mutta sateiden jatkuessa sato on kovilla. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Mansikkasato on jäämässä Satakunnassa normaalia pienemmäksi.

Hedelmän- ja marjanviljelijöiden liiton Satakunnan ja Pirkanmaan edustaja, marjanviljelijä Tarja Matomäki kertoo, että satoa ovat rokottaneet muun muassa talvivauriot ja keskikesän sää.

– Pääsatohuippu on ohitettu ja joka kerta kun rivejä poimitaan, saadaan vähemmän ja vähemmän mansikkaa. Halvimpien marjojen hetki onkin viimeistään nyt.

Maakunnan mansikkatiloilla on Matomäen mukaan jonkin verran henkilöstövajautta, joten koko satoa ei ole saatu kerättyä talteen. Runsaat sateet ovat myös paikoin heikentäneet sen laatua.

Poimiminen poikkeuksellisen työlästä

Kokemäkeläisen Salmisen mansikkatilan vanha emäntä Tuula Salminen kertoo, että poimijoilla on nyt kova työ erotella, mitkä marjoista kerätään koriin, mitkä heitetään vakoon.

Poiminnan vaativuudesta johtuen Salmisen tilalle ei tänä vuonna oteta itsepoimijoita ollenkaan.

– Heitä on vuosien aikana käynyt tilalla runsaasti ja tänäkin kesänä olisi ollut paljon tulijoita. Totesimme kuitenkin, että poimiminen on nyt liian vaikeaa. Tänä kesänä pelloille on päästetty vain omaa väkeämme.

Omaan väkeen kuuluu useita kymmeniä kausityöläisiä. Heistä iso osa tulee yleensä ulkomailta. Tänä kesänä työntekijöiden saaminen tilalle on tuottanut koronaepidemian takia omat murheensa. Enemmänkin väkeä töihin olisi kaivattu, sillä helle kypsytti marjat vauhdilla juhannuksen aikaan, eikä kaikkia ehditty poimia.

Hinnat kääntyvät nousuun

Työvoimapula ja sateen aiheuttamat vauriot ovat pienentäneet myyntiin päätyviä eriä siinä määrin, että halpoja hintoja on enää turha odotella.

– Tietysti ihmiset odottavat, että marjaa tulee enemmän ja hinnat laskevat, mutta tässä käy nyt toisin päin. Kun marjaa pitää valikoida, nousee hinta.

Tuula Salminen toteaakin, että nyt kannattaa toimia, jos vielä haluaa saada tämän pääsatokauden marjoja.

Uutta satoa on luvassa elokuussa, kun myöhäisemmät lajikkeet kypsyvät.

– Tähän tulee pieni tauko mansikan saannissa, mutta kesän lopulla marjaa saa jälleen, Salminen vakuuttaa.