Eläimestä ihmiseen leviävät taudit yleistyvät, mikäli toimeen ei ryhdytä, varoittaa YK:n tuore raportti

Kun uusi ihmisen terveyttä uhkaava tauti puhkeaa, jäljet johtavat usein eläinkuntaan.

tartuntataudit
Villieläimen lihaa paloitellaan ruoaksi Liberiassa.
Villieläimen lihaa paloitellaan ruoaksi Liberiassa. Afrikassa väestönkasvu on ripeää, ja ihmiset ovat tekemisissä eri eläinten kanssa aiempaa enemmän – samalla kasvaa myös riski uusien tautien siirtymiselle ihmiseen. YK:n raportin mukaan maanosan kokemusta tappavien tartuntatautien selättämisessä kannattaa hyödyntää. Ahmed Jallanzo / EPA

YK:n tuore raportti varoittaa uusien tartuntatautien puhkeamisesta, mikäli toimiin ei ryhdytä.

Kun uusi ihmisen terveyttä uhkaava tauti puhkeaa, jäljet johtavat usein eläinkuntaan.

Suurin osa ihmisten tartuntataudeista on zoonoottisia, eli ne leviävät eläimistä ihmisiin.

Yli puoli miljoonaa kuolemaa eri puolilla maailmaa aiheuttanut covid-19 on vain uusin tulokas. Myös esimerkiksi ebola, mers ja Länsi-Niilin virus ovat alun perin eläimistä.

– Tiede kertoo, että mikäli jatkamme villieläinten hyväksikäyttöä ja ekosysteemien tuhoamista, voimme odottaa uusien tautien siirtymistä eläimistä ihmisiin tasaiseen tahtiin tulevina vuosina, sanoo YK:n ympäristöohjelman UNEPin osastopäällikkö Inger Andersen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Miljoonia kuolee vuosittain

Joka vuosi arviolta kaksi miljoonaa ihmistä kuolee huonosti hoidettujen zoonoottisten tartuntatautien takia, usein matalan elintason maissa. Näitä tauteja ovat esimerkiksi pernarutto, nautatuberkuloosi sekä vesikauhu, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

– Nämä ovat usein yhteisöjä, jotka ovat todella riippuvaisia hyötyeläimistä sekä ovat läheisessä kontaktissa villieläimiin, sanoo YK:n Andersen BBC:lle.

Hänen mukaansa viime vuosisadan aikana on puhjennut ainakin kuusi laajalle levinnyttä koronavirusta.

YK:n raportin mukaan lisääntynyt eläinproteiinin kysyntä, ympäristön kannalta kestämätön maatalous, villieläinten hyväksikäyttö sekä ilmastokriisi avittavat zoonoottisten tartuntatautien yleistymistä eri puolilla maailmaa.

Andersen kertoo BBC:lle, että lihantuotanto on lisääntynyt kuluneen 50 vuoden aikana 260 prosenttia.

– Matkustaminen, liikenne ja kuljetus sekä ruoanjakeluketjut ovat pyyhkineet maiden väliset rajat ja hälventävät etäisyyksiä. Ilmastonmuutos on tehnyt osansa patogeenien leviämiselle, Andersen sanoo BBC:n mukaan.

Sikala kiina Suining
Kiinassa löydetiin kesäkuussa sikainfluenssaa muistuttava virus, jossa on pandemian ainekset. Sen takia asetettiin uusia hygieniamääräyksiä sikaloiden työntekijöille tautien ehkäisemiseksi. Kuva ei liity uuteen viruslöytöön.Zhong Min / EPA

Mikäli koronapandemiaa ei lasketa mukaan, on Andersenin mukaan eläimistä ihmiseen siirtyneistä tartuntataudeista aiheutunut kuluneen parin vuosikymmenen aikana noin 88 miljardin euron taloudelliset tuhot.

Raportissa annetaan ohjeita tulevien tautien puhkeamisen varalle ja niiden estämiseksi. Näitä keinoja ovat muun muassa kestävän viljelyn tukeminen, biodiversiteetin parantaminen sekä tuki tieteelliselle tutkimukselle.

Korjaus 6.7.2020 kello 17.39: Kohta, jossa sanotaan, että tällä vuosisadalla on puhjennut ainakin kuusi laajelle levinnyttä koronavirusta on muutettu muotoon, että viime vuosisadan aikana.

Lue myös:

Tutkijat varoittavat: Kiinassa löydetty sikainfluenssaa muistuttava virus, jossa on pandemian ainekset

Loppuvatko pandemiat, jos ryhdymme vegaaneiksi, entä voisiko tartuntatauti lähteä liikkeelle Suomesta? Valtaosa viruksistamme on peräisin eläimistä