1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjat

Pieni sade ei vielä haittaa, kun avomaan pääsato alkaa valmistua mansikkamailla

Marjaviljelmillä ei vielä tuskailla sateisen heinäkuun vuoksi. Pääsato kypsyy ensi viikoksi.

Juha Nikkisen pelloilla on vielä paljon kypsymätöntä marjaa. Kuva: Petri Kuikka / Yle

Porkon mansikkatilalla Kälviällä avomaan mansikoista suurin osa on vasta kypsymässä. Sen vuoksi sateisena alkaneen heinäkuun sää ei vielä haittaa. Kesäkuu itse asiassa oli liiankin kuiva.

Lomalaista haittaava koleuskin on marjanviljelijän mieleen, kertoo Juha Nikkinen:

– Alhainen lämpötila on hyvä, kun sataa, niin marja ei pääse kypsymään liian nopeasti.

Sen sijaan rankkasadetta ei toivota. Esimerkiksi marjanviljelijä Veli-Matti Hauhtonen toivoo pientä kesäsadetta, mutta ei sellaisia rankkasateita, jotka rikkoisivat marjan.

Entä jos sateet jatkuvat ja asiakas saa käsiinsä sateisena päivänä poimitun marjalaatikollisen?

– Marjat pitää silloin käsitellä ja pakastaa mahdollisimman nopeasti, vinkkaa Juha Nikkinen.

Kälviällä Porkon tilalla marjat ovat kypsymässä ehkä viikkoa totuttua aiemmin. Veikkaus on, että satomäärä on tällä kertaa hiukan tavanomaista pienempi kesäkuun kuivuuden vuoksi.

Mansikkalaatikon hinta on tänä vuonna eri puolilla Suomea jopa 35–40 euroa laatikolta, sillä sato on esimerkiksi Etelä-Suomessa jäänyt tavanomaista pienemmäksi.

Poikkeuksellinen poiminta

Sekä Hauhtosen että Porkon tiloilla on marjojen poimiminen hoidettu tänä vuonna poikkeusjärjestelyin. Töissä on ollut aiempaa enemmän väkeä kotimaasta.

Hauhtosen tilalle saapui kesäkuun alussa myös ukrainalaisia poimijoita, mutta he olivat korona-karanteenissa runsaat kaksi viikkoa ennen töiden alkua.

Veli-Matti Hauhtonen kiittelee tapaa, jolla tiloille järjestettiin keskitetysti suomalaisia poimijoita töihin, kun rajat ulkomaille ja ulkomailta koronan vuoksi sulkeutuivat.

– Kun poimijapula oli paljon esillä tiedotusvälineissä, meille tuli paljon soittoja suomalaisilta työtarjokkailta. Heitä meillä on tänä vuonna ollut töissä ja hyvin he ovat pärjänneet, sanoo Veli-Matti Hauhtonen.