Koronakeväänä Suomen passista tuli suosittu Ruotsissa – moni suomalaistaustainen on hakenut kaksoiskansalaisuutta

Kesään mennessä suurlähetystön kautta kansalaisuusilmoituksia on tullut jo tuplasti enemmän kuin viime vuonna yhteensä.

kaksoiskansalaisuus
Suomen passi.
Ennen vuotta 2003 Ruotsin kansalaisuuden saanut suomalainen menetti Suomen kansalaisuuden.Anne-Maria Niskanen / Yle

Ruotsissa asuvat suomalaistaustaiset kansalaiset ovat hakeneet Suomen passia kuluneen kevään aikana poikkeuksellisen ahkerasti.

Suomen Tukholman suurlähetystöön on tullut kevään ja kesän aikana huomattavan paljon tiedusteluja Suomeen matkustamiseen, passin hankkimiseen ja kansalaisuuden hakemiseen liittyen.

– Tänä vuonna Ruotsista kansalaisuusilmoituksia on suurlähetystön kautta tähän mennessä tullut noin 300, kun viime vuonna koko vuonna niitä oli 153, kertoo Suomen Tukholman suurlähetystön ministeri Jouni Laaksonen.

Suomen passia hakevat ovat pääasiassa heitä, jotka aikoinaan Ruotsin kansalaisuuden saadessaan menettivät Suomen kansalaisuuden. Suomi on sallinut kaksoiskansalaisuuden vasta vuodesta 2003 lähtien.

Suomen passilla halutaan "varmistaa" pääsy maahan

Sinänsä Ruotsissa asuva suomalaistaustainen kansalainen ei Suomen passia tarvitse, Jouni Laaksonen tähdentää.

– Suomen kansalaisuus tai passi ei ole edellytyksenä sille, että Suomeen pääsee. Riittää, että on välttämätön tai hyvin perusteltu syy saapua maahan eli muun muassa perheasiat riittävät siihen tai muut välttämättömät henkilökohtaiset syyt. Passi tai kansalaisuus ei ole mikään ennakkoehto Suomeen saapumiselle, Laaksonen sanoo.

Laaksonen uskoo kuitenkin, että koronapandemiaa seuranneet matkustusrajoitukset ovat yksi selkeä syy passihakemusten ja kansalaisuusilmoitusten määrän kasvuun.

– Henkilökohtaisesti toki uskon, että koronatilanne on varmasti lisännyt kiinnostusta ja monet haluavat tällä kansalaisuudella varmistaa pääsyn Suomeen, vaikka välttämätöntä se ei ole.

Lue myös:

Länsirajalla jännitetään, vilkastuuko ruotsalaisten matkustaminen Suomeen heinäkuussa – huoli koronaviruksen leviämisestä kasvaa

Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi vaatii Ruotsilta yhtä tiukkoja tartuntalukuja kuin muiltakin mailta ennen matkustusrajoitusten höllentämistä