1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työsuojelu

"Työntekijät ovat palvelua tarjoavan yrityksen vastuulla", todetaan Keravalla – väärinkäytöksistä epäilty siivousfirma tehosiivonnut kaupungin 17 päiväkotia

Normaalisti kaupungin oma henkilökunta siivoaa julkiset tilat, mutta päiväkotien tehosiivous hankitaan ostopalveluna.

Keravan kaupunki on ostanut siivouspalveluita työntekijöiden riistämisestä epäillyltä SMC Palveluilta vuosina 2016 ja 2019. Kuvituskuva. Kuva: Meri Remes / Yle

Keravan kaupunki on ostanut siivouspalveluita työntekijöiden riistämisestä epäillyltä SMC Palveluilta vuosina 2016 ja 2019.

– Käytimme SMC Palveluita, koska yhtiö voitti kilpailutuksen. Meillä ei ole ollut tietoa kyseisen firman väärinkäytöksistä, kertoo kaupunginjohtajan sijainen Anu Laitila.

Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) SMC Palvelut on systemaattisesti hyväksikäyttänyt työntekijöitään. Lehti kertoi muun muassa ylipitkistä työpäivistä, maksamattomista palkoista, riittämättömistä tauoista ja siitä, että vapaapäiviä ei ole.

Helsingin Sanomien mukaan poliisi epäilee kahta henkilöä, jotka pyörittävät siivousyritys SMC Palveluita, ihmiskaupasta ja kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä.

Keravan kaupunginjohtajan sijaisen Anu Laitilan mukaan kaupungin oma henkilökunta siivoaa tavallisesti koulut, päiväkodit ja muut julkiset tilat, mutta kerran vuodessa päiväkotien tehosiivous hankitaan ostopalveluna.

– Kaupungin oma kapasiteetti ei riitä heinäkuussa tehtävään tehosiivoukseen. Tilaamme sen tänäkin vuonna ostopalveluna, mutta emme SMC Palveluilta.

Keravan kaupungilla ja SMC Palveluilla ei ole ollut vakituista sopimusta. Tehosiivouspalvelu kilpailutetaan joka vuosi erikseen. Viime kesänä SMC Palvelut voitti kilpailutuksen 17 päiväkodin tehosiivouksesta.

– Kriteerinä on kokonaistaloudellinen edullisuus, joka ei automaattisesti tarkoita halvinta hintaa. Kaupunki voi täsmentää myös laadun ja eettisyyden edellytyksiä. Esimerkiksi tänä vuonna ei ole otettu edullisinta tarjousta.

Laitilan mukaan kaupungin on vaikea puuttua siihen, miten alihankkija on järjestänyt työolosuhteet.

– Kun ostetaan palvelu ulkoa, työntekijät ovat palvelua tarjoavan yrityksen vastuulla. Viime vuoden kokemuksesta viisastuneena asetimme tänä vuonna ostopalvelun ehdoksi sen, että työ tehdään arkipäivisin kello 6–18 välillä.

Väärinkäytöksistä epäilty siivousfirma oli käytössä myös Espoossa ja Vantaalla. Espoo on sulkenut yhtiön kilpailutusten ulkopuolelle 2018, ja Vantaa aikoo tehdä saman, jos väärinkäytöksiä ilmenee.

Lue myös:

Virkamies: Hyväksikäyttö saattaa koskea tuhansia työntekijöitä – "Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö on ongelma, jolta on helppo sulkea silmät"

Väärinkäytöksistä epäilty siivousfirma oli käytössä Espoossa, mutta kaupunki hylkäsi sen vuosi sitten epäselvyyksien vuoksi – Vantaa tekee saman, jos väärinkäytöksiä ilmenee

Työministeri Haatainen siivousalan väärinkäytöksistä: Tietyille aloille on pesiytynyt mätä kulttuuri, jossa hyväksikäyttö on järjestelmällistä

Siivousalan ongelmat ovat tuttuja PAMissa – lakimies ehdottaa kolmea keinoa hyväksikäytön kitkemiseksi