1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. korkeakoulut

Itä-Suomen yliopisto palkkaa kymmeniä opettajia lisää, ammattikorkeakouluissa tilanne vaihtelee – OAJ huolissaan opettajien jaksamisesta

Opettajatarve kasvaa, kun syksyllä aloituspaikkoja lisätään reilusti.

korkeakoulut
Itä-Suomen yliopisto
Osa uusista opettajista on ehditty jo rekrytoida. Kuvituskuva.Sami Takkinen / Yle

Itä-Suomen yliopisto palkkaa kymmeniä opettajia lisää. Syynä on aloituspaikkojen lisääminen.

Yliopistoihin lisättiin aloituspaikkoja ensi syksynä alkaviin koulutuksiin koronavirusepidemian aiheuttamien ongelmien ehkäisemiseksi. Itä-Suomen yliopistolle lisäpaikkoja tulee 182.

Itä-Suomen yliopisto palkkaa yhteensä kymmeniä opettajia. Henkilökuntaa lisätään myös muun muassa kirjastolle.

Osa rekrytoinneista on jo tehty, sanoo Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä.

– Aloituspaikkojen lisäys on sen verran suuri, että kyllä tarvitsemme lisää opettajia ja henkilökuntaa, Määttä kertoo.

Suurin osa uusista työntekijöistä palkataan pysyvästi, sillä aloituspaikkoja lisätään vielä ensi vuoden syksylläkin. Aloituspaikkoja määrä kasvaa yhteensä noin 270:llä.

Ammattikorkeakouluissa vaihtelua

Karelia-ammattikorkeakoulu palkkaa myös jonkin verran uusia opettajia syksyksi. Sinne tulee 85 uutta aloituspaikkaa.

– Meidän oli tarkoitus rekrytoida muutenkin, koska eläköitymisten myötä tarvitsemme uusia opettajia, kertoo Karelia-ammattikorkeakoulun rehtori Petri Raivo.

Sen sijaan Savonia-ammattikorkeakoulussa ei vielä tiedetä, rekrytoidaanko sinne uutta henkilökuntaa, vaikka sinne tulee 110 uutta aloituspaikkaa.

– Aloituspaikkojen lisäykset ovat niin isoja ja merkittäviä, että ei niitä voi toteuttaa vain lisäämällä opiskelijoita ryhmiin, vaan se pitää huomioida myös resursseissa, sanoo Savonia-ammattikorkeakoulun rehtori Mervi Vidgrén.

Resurssien lisääminen tarkoittaa Vidgrénin mukaan ainakin tiloihin liittyviä ratkaisuja ja uusia opetusryhmiä.

Vidgrén kertoo, että suurin osa uusista aloituspaikoista on Savoniassa varattu monimuoto-opiskelulle, jota tehdään usein työn ohessa ja etänä. Se vähentää Vidgrénin mukaan rekrytointien tarvetta.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka kertoi aiemmin Ylelle, että OAJ on huolissaan opettajien työssä jaksamisesta. Hänen mukaansa OAJ:n tiedossa ei ole "massiivista opettajien rekryaaltoa".

Lue lisää:

OAJ huolissaan: ketkä opettavat korkeakouluopiskelijoita, kun paikkamäärät nousevat – opettajia irtisanottu ja moni on väsynyt rankan kevään jälkeen

Itä-Suomen yliopistossa tehtiin keväällä aiempaa enemmän opintoja – koronakevät ei jarruttanut opiskelua, vaan pikemminkin vauhditti sitä

Näin korkeakoulujen syksyn yli 4 000 uutta opiskelupaikkaa jaetaan – katso yliopistojen kaikki lisäykset

Lue seuraavaksi