20 uutta alokasta astui suoraan karanteeniin Karjalan prikaatissa – heistä suurin osa on ollut juuri ulkomailla

Alokkaat palaavat muun joukon mukaan palvelukseen karanteenin jälkeen.

Myös karanteenissa oleville alokkaille tullaan järjestämään koulutusta mahdollisuuksien mukaan. Arkistokuva. Kuva: Sara Silvennoinen / Yle

Noin 2100 alokasta aloitti maanantaina varusmiespalveluksensa Karjalan prikaatissa. Heistä 20 joutui saman tien koronakaranteeniin.

Karjalan prikaatin esikuntapäällikön Juhana Skytän mukaan karanteenissa olevista alokkaista yli 10 on sellaisia, jotka ovat saapuneet hiljattain ulkomailta. Osa uusista alokkaista on myös testattu koronan varalta hengitystieinfektio-oireiden tai muiden oireiden perusteella.

Skytän mukaan testattuja henkilöitä on muutamia. Testattujen alokkaiden kohdalla jatkotoimenpiteet varmistuvat testitulosten myötä.

– Mikäli testitulos on negatiivinen ja alokas on palveluskuntoinen, siirtyy hän palvelukseen. Jos tulos on positiivinen, käynnistetään siihen liittyvät toimet ja asianmukainen hoito sekä selvitetään esimerkiksi kontakteja.

Karanteenissa olevat alokkaat on jaettu oireiden ja karanteenin syyn mukaisesti ryhmiin, eli kaikki eivät vietä karanteenia keskenään.

Myös alokkaiden karanteenien kestot vahtelevat. Esimerkiksi ulkomailla olleiden alokkaiden karanteeniaika voi olla vasta aluillaan tai juuri päättymässä, riippuen Suomeen paluun ajankohdasta.

Myös karanteenissa oleville alokkaille tullaan järjestämään koulutusta mahdollisuuksien mukaan, mutta erillään muista osastoista.

Karanteenin jälkeen alokkaat palaavat muun joukon mukaan palvelukseen. Ulkomailta saapuneet ja karanteenissa olleet palaavat Skytän mukaan tavanomaiseen palvelukseen sitten, kun heidän oma kahden viikon karanteeniaika on tullut täyteen Suomessa.

– Testatut, riippuen oireista, osallistuvat joko kevyeen palvelukseen sitten, kun testitulokset ovat valmistuneet tai he ovat levossa, kunnes ovat palveluskuntoisia, Skyttä sanoo.

Palvelukseen astuttiin koronavarotoimien saattelemana

Karjalan prikaatissa on karanteenin ja testausten lisäksi otettu käyttöön myös muita koronavarotoimia.

Esimerkiksi ensimmäisen päivän saapumispisteitä oli koronatilanteen vuoksi lisätty tavallisesta. Alokkailta kysyttiin myös heti saapumispisteellä, onko heillä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin viittaavia oireita, ja ovatko he matkustaneet ulkomailla.

Lisäksi alokkaat jaettiin kolmeen ryhmään, jotka eivät enää saapumispäivän jälkeen kohtaa toisiaan.

– Kaikki sujui eilen suunnitelmien mukaan. Uudet alokkaat ovat tulleet hyvällä asenteella ja ovat suhtautuneet erinomaisen hyvin poikkeaviin järjestelyihin, Skyttä kertoo.