Venäjän avaruushallinnossa työskentelevää ex-toimittajaa syytetään valtionpetoksesta – epäillään toiminnasta Nato-maan hyväksi

Avaruushallinnon mukaan Ivan Safronovin pidätys ei liity hänen nykyiseen työhönsä.

Venäjä
 FSB:n edustajat pidättämässä Safronovia.
Turvallisuuspalvelu FSB pidätti Ivan Safronovin tiistaina.Public Relations Centre of Federal Security Service / AOP

Venäjän avaruushallinnon Roskosmosin työntekijä, entinen toimittaja Ivan Safronov on pidätetty valtionpetoksesta epäiltynä, Roskosmos kertoo tiedotteessaan.

Safronov on työskennellyt avaruushallinnon pääjohtajan Dmitri Rogozinin neuvonantajana, mutta Roskosmosin mukaan pidätys ei liity tähän työhön. Safronovilla ei turvaluokituksensa perusteella ollut Roskosmosissa pääsyä valtiosalaisuuksiin.

Ylen Moskovan kirjeenvaihtajan Erkka Mikkosen tviitti aiheesta:

Venäläinen uutistoimisto RIA kertoo, että turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan Safronovia epäillään valtiosalaisuuksien luovuttamisesta jollekin Nato-maalle. Tietojen kerrotaan koskeneen sotilaallista ja teknistä yhteistyötä sekä puolustusasioita.

Safronov aloitti toukokuussa Roskosmosissa lehdistöneuvonantajana. Sitä ennen hän työskenteli toimittajana riippumattomissa Kommersant- ja Vedomosti-lehdissä, erikoisalanaan sotilasasiat.

Viime vuonna Kommersant joutui poistamaan nettisivuiltaan venäläiskoneiden myyntiä Egyptiin koskeneen jutun, koska sen väitettiin paljastaneen valtiosalaisuuksia. Yksi jutun kirjoittajista oli Safronov.

Safronov joutui lähtemään Kommersantista kirjoitettuaan toisen toimittajan kanssa, että duuman puhemies olisi eroamassa. Lehden koko politiikantoimitus erosi vastalauseena (siirryt toiseen palveluun) Safronovin ja hänen työtoverinsa potkuille.

Tuoreita syytteitä Safronovia vastaan on jo kommentoitu Kremlistä, kun presidentin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov vastasi toimittajien kysymyksiin. Hänen mukaansa pidätys ei liity Safronovin journalistiseen työhön.

– Vastavakoojat suorittavat tehtäväänsä erittäin laadukkaasti, Peskov kommentoi tv-kanava Doždin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Nyt kolmekymppistä Safronovia uhkaa 20 vuoden vankeustuomio, jos hänet todetaan syylliseksi. Oikeuskäsittely käydään suljetuin ovin, koska aineisto on salassapidetävää, kertovat uutistoimisto Tassin viranomaislähteet.

Lue toisen venäläistoimittajan maanantaina saamasta tuomiosta:

Venäläistoimittaja tuomittiin syylliseksi “terrorismin oikeuttamisesta” – Tuomio annettiin ensi kertaa journalistisesta työstä

Lähteet: Reuters, AFP, Tass, Yle Uutiset