1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Intiassa rikkaat varustavat kotinsa ja naapurustonsa sairaalalaitteilla koronan varalta – köyhät jonottavat hoitoa päiväkausia helteessä

Delhissä happilaitteet voi hankkia parilla tuhannella eurolla. Summa vastaa tavallisen työläisen vuosipalkkaa.

Mainosalalla uransa tehnyt eläkeläinen Rajeev Kukreija esittelee hankkimaansa laitteistoa, joka soveltuu koronapotilaiden hoitoon. Happimittarin avulla voi tarkkailla veren hapenottokykyä. Kuva: Aarju Aalam

DELHI Greater Kailashin kaupunginosan kaduilla on keskipäivällä hiljaista. Mangopuun varjossa makaa vain läähättävä kulkukoira.

Etelä-Delhissä sijaitseva asuinalue tunnetaan yhtenä Intian pääkaupungin varakkaimmista osista.

Muutaman alueella sijaitsevan talon portille on lätkäisty kirkuvanpunainen koronatarra, joka kieltää koronavirustartunnan saaneita talon asukkaita liikkumasta ulkona rangaistuksen uhalla.

– Tuolla on meneillään jo toinen viikko eristystä, sanoo Ylelle delhiläinen Rajeev Kukreija.

Hän katsoo huolestuneena ulos kotinsa ikkunasta.

– Tässä meidän kadulla on ainakin kaksi muuta samanlaista, koko asuinalueella ehkä toistakymmentä.

Kukreija on eläkkeellä oleva entinen mainostoimiston vetäjä. Hän asuu vaimonsa ja aikuisen tyttärensä kanssa. Perhe on pandemian alusta alkaen seurannut tarkkaan koronaviruksen leviämistä Intiassa.

– Emme ole lähelläkään huippua, hän huokaa.

Naapurit ostivat yhdessä sairaalalaitteita tartunnan varalta

Kukreija on tehnyt tarkan tutkimuksen koronapotilaan hoitoon tarvittavista sairaalalaitteista. Hän päätti yhdessä naapuriensa kanssa hankkia hoitovälineet kotiinsa.

– Meillä oli tyhjä makuuhuone, jonka päätimme muuttaa hoitohuoneeksi, Kukreija sanoo.

Laitteet ovat arvokkaita ja kysyntä on nyt kovaa. Korona-aikana hinnat ovat nousseet pilviin.

– Sijoitimme yhdessä naapureiden kanssa happilaiteeseen ja -pulloihin sekä erilaisiin mittareihin, Kukreija kertoo.

Samalla hän esittelee, miten laitteet toimivat.

Delhiläinen Kukreijan perhe muutti kotinsa ylimääräisen makuuhuoneen hoitohuoneeksi siltä varalta, että joku heistä sattuisi sairastumaan koronavirustautiin. Kuva: Aarju Aalam

Kokonaisuudessaan hoitohuoneen laitteistoon upposi alle 2 000 euroa.

Summa on alle puolet siitä, mitä seitsemän päivän tehohoito intialaisessa yksityissairaalassa maksaa. Se vastaa myös tavallisen työläisen vuoden keskipalkkaa Intiassa.

Delhissä on pulaa sairaalapaikoista

Rajeev Kukreijan huoli tartunnoista ei ole aiheeton, sillä pääkaupunki Delhi on yksi maailman koronapesäkkeistä.

Tautitapausten tarkkaa lukumäärää ei tiedetä, koska kuolinsyitä ei oteta selville ja sairastuneiden tilastointi on epäluotettavaa.

Varmaa on se, että Delhissä on ainakin yli satatuhatta sairastunutta. Määrä on kuitenkin vähäinen 20 miljoonan asukkaan suurkaupungissa.

Ihmiset istuvat ja makaavat All India Institute of Medical Sciences -sairaalan odotustilassa. Julkisella sektorilla toimiva AIIMS on yksi Delhin suurimmista sairaaloista. Kuva: Aarju Aalam

Delhissä sijaitsee alle 90 sairaalaa. Julkinen terveydenhoito on jaettu keskussairaaloihin, kaupunginsairaaloihin ja paikallisiin klinikoihin.

Koronapotilaat viedään keskussairaaloihin, sillä muissa paikoissa ei ole mahdollisuutta totaalieristykseen. Kaupungin viranomaiset ovat jo myöntäneet petipaikkojen loppuneen.

Etelä-Delhin Chattarpurissa avattiin viime viikolla tiettävästi maailman suurin väliaikainen sairaala koronapotilaille.

Asukasyhdistykset pystyttävät tehohoitoloita

Kukreijoiden ja heidän naapuriensa lisäksi muutkin kansalaistahot ovat alkaneet varautumistoimiin koronaviruksen takia.

Delhissä Resident Welfare Association -nimellä tunnetut naapuriorganisaatiot vastaavat yleensä alueensa asukkaiden yhteisistä asioista kuten turvallisuudesta, roskienkeruusta ja puistojen puhtaanapidosta.

Nyt nämä järjestöt ovat ryhtymässä koronavalmiuteen. Useille asuinalueille on rakennettu omia tehohoitohuoneita, joissa on useampi petipaikka, saniteettitilat ja happilaiteet.

Etelä-Delhissä sijaitsevan Sarvodya Enclavin naapuriorganisaation johtaja Ashwani Kumar Kapur kertoo, että heidän järjestönsä rahoittama mökkimäinen hoitohuone sijoitetaan alueen puutarhan keskelle.

Hanke odottaa vielä viranomaisilta sinettiä.

Sarvodya Enclavin naapuriorganisaation johtaja Ashwani Kumar Kapur valvoo, kun nuori mies desinfioi rakennusta. Kuva: Aarju Aalam

– Täällä asuu paljon vanhoja ihmisiä. Esimerkiksi ambulanssin saaminen paikalle voi viedä useita tunteja. Päätimme yhteistuumin yrittää antaa ensiapua hätää tarvitseville, sanoo Kapur.

Julkista sairaanhoitoa Intiassa käyttävät pääasiassa vain kaikkein köyhimmät. Kapurin mukaan sairaalat voivat olla potilaalle jopa vaarallisia.

– Julkisissa sairaaloissa on huono hygienia ja puuttuvat välineet. Me pystymme hoitamaan lieviä tai jopa kohtalaisia tapauksia paremmin itse.

Kapurin äänensävyn ymmärtää, sillä Intiassa vain harva luottaa julkisiin palveluihin.

Ashwani Kumar Kapur uskoo, että naapurijärjestön kaavailemassa yksityisessä hoitotilassa pystyttäisiin hoitamaan lieväoireisia koronapotilaita paremmin kuin julkisissa sairaaloissa. Kuva: Aarju Aalam

Rahakas saa hyvää hoitoa, varaton jonottaa päiväkausia

Ero köyhien ja rikkaiden koronahoidossa on valtava. Huippuhinnoilla pääsee suoraan eristykseen. Varattomat puolestaan joutuvat odottelemaan päiväkausia kuumassa säässä kaupunginsairaaloiden ulkopuolella.

Intian hallituksen koronatoimia on kritisoitu laajasti. Myös yksityisten sairaaloiden toimintatapoja on arvosteltu.

Terveyspolitiikan tutkijatohtori Anant Bhan arvioi, että yksityiset toimijat olisi pitänyt ottaa alusta asti mukaan koronahoito-ohjelmaan ilman voitontavoittelua.

– Pandemia on ainutlaatuinen maailmassa. Nyt olemme tilanteessa, jossa petien hinnat ovat tavallisten ihmisten ulottumattomissa ja tautia ei ole lähimaillekaan saatu kuriin, Bhan sanoo.

Kukreijat pysyttelevät sisätiloissa ja viettävät aikaa perheen kesken. He suunnittelevat eteenpäin perheen kuukausimenoja, joihin nykyään lisätään happimittareiden huoltokulut.

Perhe on kuitenkin rauhallisin mielin, sillä he tietävät olevansa onnekkaassa asemassa.

– Kyllä tämä tästä. Mangopuukin kantaa kohta satoa, hymähtää Rajeev Kukreija ja sulkee oven tiiviisti takanaan.

Lisää aiheesta:

Delhissä avattiin yksi maailman suurimmista sairaaloista koronaviruksen taltuttamiseksi

Pandemia nostaa sosiaaliset jaot pintaan: Intiassa kartellaan kastittomien koskemista, mutta sekään ei pelasta köyhimpiä koronavirukselta

Koronavirus aiheutti Intiassa suunnattoman kansanvaelluksen ulos kaupungeista