1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valkoposkihanhi

Lahden valkoposkihanhien rajoittamiseen ei ole luvassa nopeaa ratkaisua – koirien sijaan uimarannalla kokeillaan nyt hanhiaitaa

Lahdessa mietitään, kuinka rauhoitetut valkoposkihanhien parvet saataisiin ohjattua pehmeästi pois ei-toivotuilta alueilta.

Valkoposkihanhet valloittaneet Lahden rannat ja puistot
Valkoposkihanhet valloittaneet Lahden rannat ja puistot

Poikkeuksellisen lämmin sää toi ihmiset uimarannoille ja nurmikoille viettämään aikaa tavallista varhemmin tänä keväänä. Samoilla alueilla viihtyvät valkoposkihanhet.

Kapunginpuutarhuri Kirsi Kujalan mukaan lintujen määrä on kymmenen vuoden aikana runsastunut reippaasti.

– Vielä kymmenen vuotta sitten valkoposkihanhia ja niiden poikaisia käytiin vielä erikseen katsomassa ja ihastelemassa, nyt keskustelua käydään enemmän niiden aiheuttamista haitoista, Kujala pohtii.

Valkoposkihanhi on rauhoitettu Suomessa luonnonsuojelulailla ja se kuuluu myös Euroopan unioinin luonnonvaraisten lintujen suojelulistalle. Lahti haki erikoislupaa lintujen karkoittamiseen koirien avulla ely-keskukselta, mutta sitä ei myönnetty.

Nyt pohdinnassa ovat niin sanotut "pehmeät, tekniset keinot".

– Elyn perusteissa viitattiiin siihen, että meillä pitäisi kokeilla esimerkiksi aitaamista nykyistä laajemmin. Pitäisi olla myös tarkemmat luvut siitä, kuinka paljon ja millä aikataululla linnut on lisääntyneet, Kujala toteaa.

Kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujalan mukaan Lahdessa pyritään etsimään toimivia ratkaisuja valkoposkihanhien haittojen vähentämiseksi. Tänä vuonna kokeillaan hanhiaitaa Ankkurin alueella. Kuva: Juha-Petri Koponen/ Yle

Valejoutsenet tehosivat hetken

Lahdessa on aiemmin kokeiltu muun muassa valejoutsenia hanhien karkottamiseen. Se toimi lyhyen aikaa.

Hanhien aitoja on asennettu tänä kesänä Ankkurin uimarannalta Ruoriniemen kärkeen nurmialueen ja vesirajan välille. Aitaamisen vaikutuksia seurataan.

Muutamilla uimarannoilla rantavesissä on puomeja, mutta ne eivät ole olleet esteenä ainakaan Mukkulassa.

Sen sijaan kulottuneen tai pituutta kasvaneen nurmikon on huomattu jossain määrin vähentävän lintujen laiduntamista – valkoposkihanhet kun arvostavat hyvin hoidettuja nurmikoita ja etsiytyvät vehreimmille alueille ruokailemaan.

Juhannusviikolla kahvila-baaritoimintaa uutena yrittäjänä aloittaneessa Mukkula Beach Clubissa on jouduttu lisäämään siivousta lintujen ulosteiden takia.

– On tehostettu moppaamista, kun asiakkaiden jaloissa kulkeutuu aina pieni määrä sitä likaa rannalta ja nurmikolta. Asiakaskunnalle linnuista ei ole haittaa, eivät ne terassille tai sisätiloihin tule, kertoo kahvila-ravintolatyöntekijä Lauri Koponen.

Mukkula Beach Clubilla työskentelevän Lauri Koposen mielestä hanhet sotkevat liikaa ympäristöä, vaikka eivät kahvila-baarin sisätiloihin tai terassille tulisikaan. Kuva: Tuija Veirto/ Yle

Pikku-Vesijärven hanhipopulaatio nostattaa tunteita

Mukkulassa kahvilla istuva Eino Veikkolainen ei koe, että valkoposkihanhista olisi hänelle minkäänlaisia ongelmia.

– Kyllähän niitä rannoilla kävelee, mutta ei niistä minulle harmia ole nykyisessä määrin. Pikku-Vesijärvellä niitä näkyy olevan enemmän. Mutta maanviljelijöillehän niistä on varmasti suoranaista haittaa.

Pikku-Vesijärven hanhipopulaatio on tänä kesänä noussut puheenaiheeksi somekanavilla ja otsikoihin mediassa. Etelä-Suomen Sanomat on muun muassa kertonut hanhien hyökkäilleen ihmisten kimppuun Pikku-Vesijärven (siirryt toiseen palveluun) puistossa. Keskustelua ja kannanottoja on hanhien puolesta ja vastaan.

Myös kaupungille tulee hanhista säännöllisesti palautetta.

– Seuraamme tiedotusvälineitä, somea ja kyllähän meille suoraa palautetta tulee monenlaista. Hyökkäämisissä lienee useimmiten kyse siitä, että lintu on säikähtänyt ohi ajavaa pyörilijää tai puolustaa poikaisiaan, arvioi Kirsi Kujala.

Puiston läpi lastensa kanssa suunnistava, tamperelainen Pia Räsänen käy kesäisin Lahdessa satunnaisesti. Perheellä on mökki Nastolan puolella.

– Pikku-Veskun puistoon emme jää kovin mielellään pidemmäksi aikaa. Hanhet eivät pelota, mutta kyllähän parvet ulosteineen antavat paikasta epäsiistin vaikutelman, hän toteaa.

Eino Veikkolaista eivät valkoposkihanhet harmita laisinkaan. Kuva: Yle/ Tuija Veirto

Pökäleiden siivoaminen on muilta töiltä pois

Valkoposkihanhien ulosteiden siivoaminen on teettänyt viime vuosina lisätöitä kaupungille. Aikaa on vienyt myös kaupunkilaisten palautteisiin vastaaminen.

Siivoaminen on tuonut lisäkustannuksia kaupungille joitain tuhansia euroja. Lisäksi tulee uimarantojen hiekan vaihto tarvittaessa. Se on Kirsi Kujalan mukaan muista töistä pois.

– Vastaava tilanne on aina, kun joudutaan esimerkiksi ilkivallan tai roskaamisen takia siivoamista lisäämään.

Kujala korostaa, että vain erikseen luvan saaneilla, koulutetuilla henkilöillä on lupa ohjata valkoposkihanhet hienovaraisesti pois hiekkarannalta, mutta kuka tahansa siihen ei saa ryhtyä. Yhteistyötä on viritelty vapaaehtoisten kanssa, mutta asia ei ole edennyt.

Alueilla, joilla linnut ruokailevat, minkäänlainen häirintä ei ole sallittua. Valkoposkihanhi on kasvissyöjä ja nurmialueet tarjoavat niille elintärkeää ravintoa.

Uimaveden laatua seurataan säännöllisesti, eikä hanhien määrän ole mittauksissa havaittu vaikuttaneen merkittävästi uimaveden laatuun.

Kujala myöntää kuitenkin, että uimarantatason ylläpito on säännöllisestä hiekan haravoinnista huolimatta käytännössä nykyisellään mahdotonta.

Kirsi Kujalan mukaan sekin voisi olla mahdollista, että jotkut uimarannat suljettaisiin jossain vaiheessa lyhyeksi aikaa.

– Se olisi yksi keino sateisina kesinä, mutta tällaisena kuin nyt ikävimmästä päästä, kun uimarannat on kuitenkin kaupunkilaisten virkistäytymistä varten rakennettu.

Keinoja ja toimenpiteitä pitää miettiä pitkällä tähtäimellä.

– Kaiken kaikkiaan olemme avoimia uusille ehdotuksille ja seuraamme tietysti valtakunnan tasolla, että mitä muissa kaupungeissa tapahtuu, kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala summaa.

Valkoposkihanhet poikasineen laiduntavat nurmialueilla, mutta lepäilevät ja liikkuvat mielellään myös uimarannalla ja muualla lähiympäristössä. Kuva: Juha-Petri Koponen/ Yle

Lue lisää:

Rauhoitettu valkoposkihanhi ammuttiin Lahdessa

Ministeriöiltä "hanhinyrkki": tuhojen ehkäisyyn odotetaan esityksiä kesän loppuun mennessä

Koirat häätävät valkoposkihanhet pois tehokkaasti – turkulaisella golfkentällä hanhet vähenivät sadoista muutamiin