1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kesätapahtumat

Elokuusta tulee vielä tapahtumakuu, mutta ohjeet tuottavat päänvaivaa järjestäjille

Hiljaisuus tapahtumien suhteen on päättymässä elokuussa. Järjestelyjen suhteen kaikki ei ole kuitenkaan ihan selvää.

Seinäjoen Vauhtiajoilla on autokilpailujen lisäksi myös iltaohjelmaa, joka erityisesti vaatii järjestelyjä korona-aikana. Kuva: Anne Elhaimer / Yle

Koronarajoitukset ja aluehallintoviraston ohjeet aiheuttavat rutkasti päänvaivaa loppukesän tapahtumien valmisteluun.

Esimerkiksi Seinäjoen Vauhtiajot ei ole vielä pystynyt kertomaan, miten järjestelyt toteutetaan. Vauhtiajoja järjestävästä organisaatiosta kerrotaan, että nyt eletään ratkaisevia hetkiä ja tiedotetaan heti, kun asiat ovat selvillä.

Moni tapahtuma on myös kokonaan peruttu tai järjestetään etätapahtumana netissä. Esimerkiksi Kokkolan Venetsialaiset kutistuvat minitapahtumaksi.

Lue myös: Venetsialaiset ovat Kokkolassa tänä vuonna vain varjo aiemmasta: Suntin soutu pyritään silti järjestämään

Järjestelyjä ei ehkä siksi ole vielä haluttu lyödä lukkoon, sillä ohjeistuksiin on tullut muutoksia pitkin kesää ja niitä saattaa tulla vielä ennen elokuuta.

Tällä hetkellä osa kokee ongelmana anniskelua koskevien määräysten ja yleisötapahtumien yhteensovittamisen.

Festivaalien nälkään piknik-festival Vaasassa

Vauhtiajot on määrä järjestää Seinäjoella samaan aikaan kuin naapurikaupungissa Vaasa Festival (6.-8.8.), jonka valmistelut puolestaan ovat täydessä vauhdissa.

Vaasa Festivalin promottori Tommi Mäki kertoo, että tapahtuma toteutuu puolikkaalla kapasiteetilla. Sisään voidaan ottaa 5000 ihmistä, kun viime vuonna määrä oli 10 000. Anniskelualueella täytyy olla istumapaikat ja pöydät kaikilla.

Mäen mukaan tiloja ei lohkota, eikä siihen enää edes ohjeisteta. Tapahtuma-alue on Mäen mielestä luonnostaan "lohkomainen".

– Me ohjeistetaan ihmisiä pysymään omassa seurueessa ja järjestetään piknik-tyyppinen tapahtuma. Lohkomista ei suosita siksi, että siinä tulee vastaan muu pelastusturvallisuus. Missään nimessä ei saa unohtaa muuta turvallisuutta, sanoo Mäki.

Mäki uskoo, että tapahtuma myydään loppuun, sillä nyt jo esimerkiksi kahden päivän liput on myyty. Kansalla alkaa siis olla jo festivaalinälkä.

Promoottori Tommi Mäki uskoo, että Vaasa Festivalista tulee hyvä piknik-tapahtuma. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Stadionkonsertti paikkaa Seinäjoen tapahtumakesää

Seinäjoella järjestyy ainakin OmaSp-stadionin iso konsertti-ilta 15.8. Seinäjoen jalkapallostadionin lavalle nousevat Apulanta, JVG, Ellinoora, Suvi Teräsniska sekä Irina.

Konsertin yleisömäärä on rajoitettu ja kapasiteetti tulee olemaan noin puolet normaalista. Stadionille ja kentälle lisätään kiinteitä asiakaspaikkoja ja koko kenttäalue toimii yhtenä suurena tapahtumaterassina. Anniskelualueet rakennetaan ohjeiden mukaan siten, että jokaisella asiakkaalla on oma istuma- ja pöytäpaikka.

– Seinäjoen tapahtumakesä on ollut poikkeuksellisen hiljainen, joten haluamme omalta osaltamme mahdollistaa paikallisille kuluttajille ja yrityksille kesän päättävän konserttielämyksen, kertoo SJK-konsernin toimitusjohtaja Sami-Petteri Kivimäki.

Toivoa kansalle

Se saattaa hämmentää, että osa tapahtumista järjestetään ja osa ei. Mikä niitä erottaa toisistaan?

Tommi Mäki ottaa kantaa esimerkiksi Kokkolan Venetsialaisiin ja omiin tapahtumiinsa. Mäen organisaatio järjestää myös muun muassa Turussa Aura Festin viikkoa ennen Vaasa Festivaalia.

– Venetsialaiset on avoin tapahtuma, jonne voi tulla kuka tahansa, eikä se ole kenenkään käsissä. Sen sijaan Vaasa Festival on suljettu tapahtuma, jossa voidaan paremmin kontrolloida, ketä siellä on ja miten turvallisuusasiat on järjestetty, sanoo Mäki.

Koronatilanne on ollut koko kesän muuttumaton pohjalaismaakunnissa, mutta isot tapahtumat saattavat silti sisältää riskejä.

– Me halutaan osoittaa ihmisille, että on toivoa ja tehdä hyvä musiikin, ruuan ja viinin tapahtuma, sanoo Mäki.

Lue seuraavaksi: Koronarajoitukset peruuttivat monet kesän festarit, mutta elokuussa niille voi päästä – anniskelumääräykset tuottavat kuitenkin päänvaivaa

Tapahtumajärjestäjällä on vahva usko tulevaisuuteen – Vaasa Festival aiotaan järjestää elokuussa