"Välillä on hätä ja hyvä mieli yhtä aikaa", sanoo kauppias – korona vei soudut, mutta mökkiläiset pitävät Sulkavan pinnalla

Sulkavan Suursoutujen peruuntuminen koronan takia jättää silti ison loven pienen savolaispitäjän talouselämään.

Sulkavan kylänraitti heinäkuisena päivänä.
Videolla uutiskuvaa ja kauppias Heikki Kolehmaisen kommentteja vuosilta 2009 ja 2020, jolloin koronan takia soututapahtuma jouduttiin perumaan.

Tänä vuonna koronavirus vei selkävoiton Sulkavan Suursouduista, mutta kirkonkylää halkovalla raitilla on yllättävänkin vilkasta.

Heinäkuun toinen viiikonloppu ja sitä edeltävät päivät ovat olleet Sulkavalla vuosikymmenet yhtä juhlaa ja kansanpaljoutta. Pelättyä autiutta ja tyhjyyttä ei nähdä tänäkään vuonna.

– Yllättävän paljon on mökkiläisiä ollut koko kevään ja alkukesän. Tämäkin viikko on alkanut erittäin vilkkaana. Välillä on kaupassa sama hyörinä kuin soutuviikolla. Kauppiaalla on hätä ja hyvä mieli yhtä aikaa, Sulkavan K-kauppaa vaimonsa Tiinan kanssa pyörittävä Heikki Kolehmainen kertoo.

Samanlaisen havainnon on tehnyt Sulkavan kunnanhallituksen puheenjohtaja, matkailuyrittäjä Kaisa Ralli. Etätyö toi paikkakunnalle koronaviikoilla paljon vapaa-ajanasukkaita.

– Näytti, että sellaisillakin mökeillä oli asukkaita, joissa ei käydä edes joka kesä, Kaisa Ralli kertoo.

Etätyön lisäksi kotimaan matkailun suosion kasvu on tuonut elämää ja euroja paikkakunnalle. Toisaalta ulkomaisten turistien poissaolo syö liikevaihtoa.

– Me ruokakaupassa emme ole juuri kärsineet, päinvastoin myynti on jopa kasvanut Ravintoloiden, majoitusyritysten ja yksityisten huoneenvuokraajien puolesta harmittaa kovasti, Heikki Kolehmainen sanoo.

Vajaan 3 000 asukkaan Sulkavalla on soudettu reilun 60 kilometrin taivalta Partalansaaren ympäri 1960-luvun lopulta lähtien. 2000-luvun alun huippuvuosina soutajia oli yli 10 000 (siirryt toiseen palveluun). Kannustajia ja tavallisia tapahtumakävijöitä oli ainakin toinen mokoma päälle.

Viime vuosina raskaan soutu-urakan tenho on hieman hiipunut ja soutajia on ollut enää nelisen tuhatta.

– Sekin on tosi iso määrä meille. Sen merkitys on korvaamaton, kauppias Kolehmainen summaa.