Hyppää sisältöön

Eteläsavolaiset tanssilavat kurimuksessa – Pistohiekalla aiotaan perua kaikki kaavaillut tanssitapahtumat

Osa elää vielä toivossa, että elokuussa tanssilavat voidaan avata hetkellisesti yleisölle.

Kuvituskuva. Kuva: Matti Myller / Yle

Eteläsavolaiset tanssilavat elävät epävarmaa aikaa. Useampi järjestäjä kertoo aikovansa pitää lavansa suljettuna heinäkuun loppuun saakka.

Vain harva pystyy toteuttamaan tilaisuudet pienemmässä muodossa erityisjärjestelyin.

Esimerkiksi Puumalassa toimivan Pistohiekan tanssilavan vetäjä Henrik Hallberg kertoo päättäneensä peruuttaa kaikki elokuulle tällä hetkellä sopimansa tapahtumat.

Syynä ovat taloudelliset riskit ja huoli koronaviruksen leviämisestä. Hän kertoo, että myös viimeaikaiset uutiset Tallinnan -risteilyillä tapahtuneista altistumisista mietityttää.

– Päätös oli tosi vaikea ja mahdollisuuksia mietittiin pitkään. Olemme peruneet tapahtumia koronakevään edistymisen mittaan. Turvallisuutta on jouduttu miettimään ja kun porukkaa saapuu tapahtumiin laajemmalta alueilta kesäloman aikana, niin on riski aina olemassa. Tultiin siihen päätökseen, että ensi kesänä otetaan uusiksi kunnolla, Hallberg kommentoi.

Lavatanssikauden alku siirtynyt kuukausilla

Koronakriisi on pakottanut järjestäjiä myöhästyttämään tanssilavakauden aloittamista useilla kuukausilla.

Toimi järjestäjä niin tai näin, koronakevät tulee käymään kalliiksi hänen kukkarolleen. Tapahtumien järjestämiseen nykyisessä tilanteessa liitty riskejä ja toiminnan seisottaminen paikallaan ei ole sekään halpaa.

– Se tiedetään, että taloudelliset tappiot tulevat olemaan järjestäjille suuret. Puhutaan kymmenistä tuhansista euroista. Se mikä huolettaa on tanssilavakulttuurin jatko. Kuinka suuret seuraukset koronakeväällä voi olla. Sitä ei edes tiedetä vielä, Huvi- ja tanssikeskus Metsälinnan ohjelmavastaava Petri Tikkanen myöntää.

Tikkanen on huolissaan siitä, että liian pitkäksi venyneen tauon jälkeen väki ei välttämättä löydä enää tapahtumiin.

– Joka kesä muutenkin lavoja tippuu pois, koska moni toimii kannattavuusrajoilla.

Ohjeistuksia hankala noudattaa

Usea järjestäjä on lykännyt lavatanssien järjestämistä, sillä riittävistä turvaväleistä on mahdotonta huolehtia isommissa tapahtumissa.

Nykyinen tapahtumien yleisörajoitus on yli 500 henkeä. Aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti tällä hetkellä kaikki yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet, joihin osallistuu enintään 500 henkilöä, ovat sallittuja elokuun alusta alkaen ilman erityisvaatimuksia.

Kun tanssitapahtumissa ollaan kuitenkin lähikontaktissa toisiin ihmisiin, tulee vaaditun turvavälin noudattamisesta käytännössä mahdotonta.

– Olen ollut useisiin huvijärjestäjiin yhteydessä. Nykyisillä rajoituksilla ei ole kannattavaa järjestää ohjelmaa. Illan kustannus voi kasvaa niin kovaksi, että siitä ei pysty saamaan omia pois. Lipun hinta pitäisi nostaa 25–30 eroon, että tapahtuman järjestäminen olisi kannattavaa, Kangasniemellä toimivan Syvälahden tanssilavan toiminnanjohtaja Reijo Pynnönen kuvailee.

Pynnönen kuitenkin kertoo, että pienemmät tanssilavat ovat pärjänneet hänen ymmärryksensä mukaan kohtalaisesti tai jopa hyvin.

– Tilanne on täysin erilainen kuin paikoissa, johon hankitaan iso nimi ja odotetaan tuhatta ihmistä yleisöön. Isot paikat ovat nyt vaikeassa tilanteessa.

Järjestäjät odottavatkin aluehallintovirastolta uusia linjauksia ensi viikolla. Linjausten toivotaan selkeyttävän tapahtumanjärjestäjien vastuuta.

Rajoitusten pelätään kiristyvän.

– Se tarkoittaisi silloin sitä, että tänä kesänä ei järjestettäisi enää lainkaan tansseja, Tikkanen huokaa.

JUTTUA TÄYDENNETTY 8.7.2020 klo 11:40 Lisätty tarkennus Aluehallintoviraston linjauksista yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia koskien.

Lue lisää:

.
.