1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaivojen kuivuminen huolettaa maalla joka kesä – Jenny Ruskela: “Sateella seison rännin alla varmistamassa, että saan joka pisaran talteen”

Viime aikaiset sateet ovat monelle rengaskaivon omistajalle ilouutinen, sillä ne hidastavat joka heinäkuista kaivoveden hupenemista.

kaivot
Jenny Ruskela ja Teemu Pulkkinen seisovat kaivonsa molemmin puolin.
Esa Huuhko / Yle

Kaivojen veden riittävyydestä ei ole tarvinnut olla tänä kesänä huolissaan. Vaikka pohjavesi laskee tyypillisesti heinäkuussa, sateiseksi muuttunut sää hidastaa nyt vedenpinnan laskua. Pohjavesi on ympäri Suomea pääosin keskimääräisellä tasolla.

Haja-asutusalueella ja kesämökeillä veden saanti perustuu lähes kokonaan pohjaveteen. Etenkin mökeillä, mutta myös monissa omakotitaloissa on rengaskaivot.

Mikkelin maaseudulla asuvilla Jenny Ruskelalla ja Teemu Pulkkisella on luonnonkivistä tehty kaivo, jonka veden riittävyyttä mietitään joka kesä.

– Meillä on iso puutarha ja kasvimaa ja tykkään kastella niitä reilusti, Ruskela kertoo.

Ruskelan ja Pulkkisen kaivosta vesi ei ole koskaan loppunut, mutta samalla kylällä niin on käynyt useammalle. Esimerkiksi kaksi vuotta sitten oli niin kuivaa, että vesi loppui monesta kaivosta ympäri Suomea.

– Jos luvataan sadetta, seison vesirännin alla saavin kanssa varmistamassa, että saan joka pisaran talteen. Silloin ei tarvitse käyttää kaivovettä kasteluun, Ruskela sanoo.

Luonnonkivistä ladottu kaivo, pimeässä pilkottaa vettä.
Ruskelan ja Pulkkisen kaivo on ladottu monta kymmentä vuotta sitten luonnonkivistä. Esa Huuhko / Yle

Suuret puut voivat viedä vettä kaivosta

Ruskelan ja Pulkkisen kaivon vieressä kasvoi aiemmin valtava, 1,3 metriä paksu kuusi. Suuri puu voi imeä vettä niin paljon, että se vaikuttaa kaivon veden riittävyyteen. Kuusi kaadettiin pari vuotta sitten.

Toisaalta esimerkiksi metsähakkuut voivat vaikuttaa kaivoihin myös päinvastoin. Kun kaivon läheisyydessä kaadetaan paljon puita, maa voi alkaa vettyä. Pahassa tapauksessa voi käydä niin, että silloin kaivoon valuu aiempaa enemmän rautaa ja mangaania.

Kuusenkanto
Pulkkinen ei ole huomannut, että valtavan kuusen kaataminen kaivon vierestä olisi vaikuttanut kaivoveden riittävyyteen.Esa Huuhko / Yle

Metallit ovat syynä myös siihen, etteivät Ruskela ja Pulkkinen ole vaihtaneet luonnonkivikaivoaan porakaivoon, vaikka siinä vettä riittäisi paremmin. Koska vesi nostetaan syvemmältä kallioperästä, siinä voi olla jopa raskasmetalleja ongelmallisia määriä.

– Porakaivon tekeminen voi maksaa kymppitonnin, eikä etukäteen tiedä, onko vesi hyvää. Se olisi aika kallis kokeilu. Saatamme sen sijaan tehdä toisen rengaskaivon ja pitää luonnonkivikaivon varalla, jos vesi sitten loppuisikin, Ruskela sanoo.

Ymparisto.fi kertoo pohjavesitilanteen

Veden riittävyys kaivossa riippuu paljon siitä, millaiseen paikkaan kaivo on tehty. Pohjavesitilannetta seuraamalla voi kuitenkin saada osviittaa siitä, onko vesitilanteesta syytä olla huolissaan. Pohjavesitilanne päivitetään kahden viikon välein ymparisto.fi-sivulle (siirryt toiseen palveluun).

Pohjaveden pinnan korkeus muuttuu hitaasti, eikä yksittäinen rankkasade tai parin viikon helle heilauta veden pinnankorkeutta juuri minnekään.

Parhaiten kaivot täyttyvät, kun on viileää ja sataa tihuuttaa vähän koko ajan usean viikon ajan. Silloin vesi imeytyy maahan. Rankkasateilla maa ei ehdi imeä vettä vaan sade valuu maan pintaa pitkin järviin, jokiin ja lampiin.

Jos kaivosta loppuu vesi

Jos kaivosta loppuu vesi, mutta vieressä on järvi, voi kaivoon yrittää tehdä tekopohjavettä. Silloin vettä pumpataan kaivon ympärille, mistä se valuu maaperää pitkin kaivoon ja puhdistuu matkalla.

Puhdasta vettä voi myös kuljettaa tankkiautolla suoraan kaivoon. Vettä voi tilata veden kuljetusta tarjoavilta kuljetusyrittäjiltä.

Pelastuslaitos sen sijaan ei kuljeta vettä, kuin hätätilanteissa.

– Kyselyjä kaivojen täyttämisestä tulee aika ajoin. Meillä ei kuitenkaan ole lupaa kuljettaa vettä kuin hätä- tai harjoitustilanteissa. Pelastuslaitokselta voi saada listan vettä kuljettavista yrityksistä, pelastusjohtaja Tuomo Halmeslahti Etelä-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

Vaikka Jenny Ruskelaa veden riittävyys huolettaa pitkin kesää, Teemu Pulkkinen ei juuri vaivaa päätään asialla.

– Jos vesi loppuu, haetaan juomavettä kaupan hyllyltä ja käydään peseytymässä mökin rannassa. Kyllä ihminen pärjää ilman kaivovettäkin.

Juttuun on haastateltu myös Etelä-Savon ely-keskuksen pohjavesiasiantuntija Panu Rantaa.

Lue seuraavaksi