Yhdysvallat ei ehkä päästä Erkka Vänskää, 22, takaisin opiskelemaan syksyllä – "Kun jotain otetaan pois, ymmärtää kuinka tärkeää se on"

Yhdysvallat ei päästä maahan osaa opiskelijoista, joiden kurssit ovat ainoastaan verkossa.

opiskelu
Viisi ihmisiä juhlii turvavälien etäisyydellä yliopistosta valmistunutta Harvardin edustalla murmikentällä.
CJ Gunther / EPA

Kesälomaa viettävä opiskelija Erkka Vänskä heräsi aamulla huonoihin uutisiin. Yhdysvallat oli linjannut, ettei se päästä maahan osaa opiskelijoista, joiden opetus jatkuu vain virtuaalisena.

Päätös koskee F-1- ja M-1-opiskelijaviisumien haltijoita, kuten Vänskää.

Vänskän olisi tarkoitus aloittaa syksyllä kolmas lukukausi Massachussettsin Holy Cross -collegessa, jossa hän opiskelee yliopistossa psykologiaa ja pelaa opiskelijasarjassa jääkiekkoa.

Nyt paluu on epävarma. Jos kurssit ovat syksyllä vain etänä, Vänskä ei pääse maahan.

Tämänhetkisten tietojen mukaan yliopiston kampus olisi tarkoitus avata opiskelijoille syksyksi, mutta päätös riippuu koronavirustilanteesta.

– Olen vähän skeptinen. Kun olen seurannut koronalukuja, niin tilanne menee synkempään suuntaan joka päivä, Vänskä sanoo Ylen haastattelussa.

Erkka Vänskä seisoo pelivarusteissaan jääkiekkohallin jäällä.
Erkka Vänskä edustaa yliopistoaan opiskelijaurheilijoiden NCAA-jääkiekkosarjassa.College of Holy Cross

Lisäksi opiskelijaurheilijaa mietityttää se, milloin jääkiekkokausi päästään aloittamaan.

– Tässä seuraillaan, että siirtyykö kauden aloitus tammikuulle, ja mitä syksyllä tehdään, Vänskä sanoo.

Päätös ei koske kaikkia opiskelijoita

Mahdollinen maahantulon eväys johtuu Yhdysvaltain maahanmuutto- ja tulliviranomaisen ICE:n maanantaisesta linjauksesta.

Sen mukaan F-1- ja M-1-viisumeilla opiskelevat ulkomaalaiset eivät voi tulla Yhdysvaltoihin tai jäädä maahan, jos heidän opinnoissaan ei ole lainkaan lähiopetusta. Vaihtoehtona on vaihtaa yliopistoa.

Lue myös: 26-vuotias Sanni Santanen jännittää, pääseekö syksyllä vaihtoon – koronakriisin jäljiltä samassa jamassa on jopa 10 000 suomalaista

Päätös ei koske kaikkia ulkomaisia opiskelijoita, sillä Yhdysvaltain viisumijärjestelmä on varsin monimutkainen.

Päätöksessä mainitut viisumityypit on tarkoitettu korkeakouluopiskeijoille sekä ammattikoululaisille. Heitä oli viime vuonna noin 400 000.

Sen sijaan vaihto-opiskelijat ja osa maisteri- ja jatko-opiskelijoista sekä ovat maassa J-1-viisumin turvin. Heitä olla ainakaan näillä näkymin häätämässä maasta.

Harvard ei aio järjestää lähiopetusta

Yhdysvaltain yliopistoille tilanne on tukala. Monen yliopiston talous on riippuvainen ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksuista, ja maahantulokielto saattaa katkaista monen ulkomaalaisen opinnot.

Toisaalta lähiopetukseen palaaminen voisi vaarantaa opiskelijoiden terveyden, sillä koronaepidemiaa ei ole saatu Yhdysvalloissa kuriin.

Esimerkiksi huippuyliopisto Harvard ei aio järjestää lainkaan lähiopetusta ensi syksynä tai keväänä, mutta osa opiskelijoista saa palata kampukselle. Monien muiden yliopistojen päätöksiä odotetaan lähiaikoina.

Presidentti Donald Trumpin hallinto ei ole toistaiseksi kommentoinut uusia linjauksia. Trump on kuitenkin pyrkinyt vähentämään sekä laillista että laitonta maahanmuuttoa monin eri tavoin myös koronakriisin aikana.

Kesäkuussa Trumpin hallinto jäädytti pysyvien oleskelulupien eli green cardien sekä monien työviisumiien myöntämisen loppuvuodeksi. Lisäksi turvapaikkahakemusten vastaanotto on käytännössä pysäytetty Meksikon vastaisella rajalla koronavirusepidemiaan vedoten.

“On pitänyt elää hetkessä”

Erkka Vänskä on ollut Suomessa maaliskuusta lähtien. Hän on tehnyt opintoja etänä ja treenannut itsenäisesti.

Jos Yhdysvaltain rajat pysyvät kiinni, sama ohjelma jatkuu myös syksyllä. Tarkkoja suunnitelmia ei ole, koska kevät on opettanut tottumaan yllättäviin uutisiin.

– On pitänyt elää hetkessä, Vänskä sanoo.

Vänskä sanoo oppineensa arvostamaan mahdollisuuksia, mitä urheilustipendi Yhdysvalloissa on hänelle antanut. Hän on voinut panostaa sekä urheiluun että opintoihin ja saanut elinikäisiä ystäviä.

– Vasta kun jotain otetaan pois, niin alkaa ymmärtää miten tärkeää se on, Vänskä sanoo.

Korjattu 8.7.2020 klo 13.05 eri viisumityyppien esittelyä. F-1-viisumeita myönnetään myös jatko-opiskelijoille, ja vain osa jatko-opiskelijoissa on maassa J-1-viisumilla. Aiemmin jutussa luki virheellisesti, että F-1-viisumit ovat vain kandi- ja maisteriopiskelijoille ja että kaikki jatko-opiskelijat olisivat maassa J-1-viisumilla.