Anna yllätti murtovarkaat asunnostaan keskellä kirkasta päivää – murtovarkaiden matkaan lähti luksuslaukkuja ja seksileluja

Annan lompakko ja avaimet olivat murtomiehille tarpeeksi asuntomurron suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Asuntomurto
Varmuusketju ovessa
Asuntomurtojen määrä on kesäkuussa ollut hienoisessa kasvussa. Kuvituskuva.Petteri Sopanen / Yle

Haastateltavien nimet on vaihdettu asian arkaluontoisuuden vuoksi.

Anna, 23, oli maanantaina 6.7. työkeikalla. Keikan loputtua hän huomasi, että säilytyslokerikko, jossa hän oli pitänyt arvotavaroitaan, oli murrettu. Rosvojen matkaan oli lähtenyt kotiavaimet ja lompakko.

Työpäivän päätyttyä hän kävi hakemassa vara-avaimet niitä säilyttäneeltä henkilöltä ja palasi Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevalle asunnolleen, jossa hän asuu ystävänsä Iisan, 22, kanssa.

Annan saapuessa asunnolleen aikaa lompakon ja avaimien häviämisestä oli kulunut kaksi tuntia. Kotona odotti järkyttävä yllätys.

– Tajusin heti, että joku on asunnon sisällä. Kävelin olohuoneeseen ja näin siellä hävityksen keskellä kaksi isokokoista miestä.

Anna kuvailee miehiä rähjäisen näköisiksi ja tilannetta pelottavaksi, asunto oli revitty täysin auki. Toinen miehistä nousi sänkylaatikon ääreltä ruuvimeisseli kädessään kohti Annaa.

– Pelkäsin että mitä siinä käy, että lyökö hän minua. Mutta sitten vain juoksin ulos ja portaita alas.

Alas päästyään hän soitti samantien poliisille käynnissäolevasta murtovarkaudesta. Virkavalta oli sattumalta vain parin korttelin päässä ja saapui paikalle nopeasti.

Murtovarkaat olivat kuitenkin jo ehtineet pakata saaliinsa jääkiekkolaukkuihin, paeta sisäpihan kautta aidan yli viereiselle sisäpihalle ja poistua sieltä porttikongin kautta. Pakoa todisti useampi lähiasuntojen asukas.

Murtomiehet olivat hyvin kärryillä hajuvesien hinnoista

Varkaiden matkaan tarttui kolme kannettavaa Mac-tietokonetta, useita Louis Vuittonin käsilaukkuja, merkkivaatteita sekä vanhoja matkapuhelimia. Myös Annan ja Iisan passit sekä henkilöllisystodistukset vietiin.

– He olivat jopa erotelleet kalliimmat hajuvedet halvemmista. Yves Saint Laurentit vietiin, edullisemmat oltiin jätetty. Jopa matto oli rullattu valmiiksi kuljetusta varten, mutta Annan saapumisen takia he eivät saaneet kaikkea haluamaansa mukaan, Iisa kertoo.

Vielä oudommassa tarinankäänteessä myös kämppisten kaikkein henkilökohtaisimmat omistukset olivat kiinnostaneet murtovarkaita.

– He olivat ottaneet mukaansa myös kuukuppeja ja vibraattoreita. En ymmärrä, mitä käyttöä kellään muulla voisi olla niille.

Huone jossa tavaraa ympäri lattiaa.
Asunto oltiin tutkittu läpikotaisin murtomiesten toimesta.Iisan kotialbumi

Kämppikset sanovat, että tavara on vain tavaraa tunnearvosta huolimatta ja että vakuutus kattaa vahingot, mutta oman yksityisyyden loukkaamisesta voi olla vaikeampi päästä yli.

– Onhan tämä hirveän turvattomuuden tunteen jättänyt. Täysin tuntemattomia ihmisiä oli täällä penkomassa henkilökohtaisia tavaroita, Iisa kertoo.

Iisa oli käymässä äidillään murron tapahtuessa, muuten varkaat olisivat todennäköisesti tunkeneet asuntoon hänen ollessaan kotona. Myös tietoturva jäi mietityttämään ystävyksiä.

– Onhan tämä järkyttävää, että jonkun tarkan katuosoitteen saa tietoonsa ilmeisesti aika helposti, kahdessa tunnissa. Tämän seurauksena koko perhe ja ystäväpiiri laittoivat yhteystietojen luovutuskiellon väestötietokeskukselle, Iisa kertoo.

Poliisi: asuntomurtojen määrä nousussa alkuvuoden laskun jälkeen

Helsingin poliisilaitoksen rikostarkastaja Markku Heinikari kertoo, että koronaviruksen aiheuttama tilanne vähensi asuntomurtojen määrää.

– Epäilemme, että ulkomailta Suomeen tulevat ammattilaisvarkaat eivät alkukeväästä matkustusrajoitusten vuoksi päässeet tänne tekemään murtoja.

Heinikari kertoo, että ulkomailta tulevat asuntomurtojen ammattilaiset toimivat tietyissä kaavoissa.

– Yleensä murtovarkaat tulevat Suomeen, viettävät täällä aikaa muutamasta päivästä useisiin viikkoihin asuntomurtoja tehden ja lähtevät sitten Suomesta murtosaaliin kanssa myymään sen ulkomailla, Heinikari selostaa.

Varasryhmät kiertävät useita eri maita, eivät pelkästään Suomea. Heinikarin mukaan Suomen kansalaiset tekevät asuntomurtoja vähemmän järjestelmällisesti.

Nyt koronarajoitusten höllennyttyä asuntomurrot ovat taas kesäkuussa yleistyneet ja ovat kasvaneet hieman yli viimekesäisen saman ajankohdan määrän, Heinikari kertoo.

– Yksi syy on takaviikkojen lämmin sää, jonka takia ihmiset jättävät ikkunoita ja ovia auki. Ihmisiä on paljon liikkeellä ja tällaisia tilaisuuksia sitten avautuu murtomiehille, Heinikari sanoo.

Suomalaiset murtovarkaat myyvät saaliinsa esimerkiksi netin kirpputoreissa tai Facebookin kaupparyhmissä.

– Välillä saamme varkaita kiinni siten, että varastetun tavaran omistaja huomaa esimerkiksi varastetun polkupyöränsä myynnissä netissä.

Helsingin poliisi tutkii tapahtunutta. Kiinniottoja ei toistaiseksi ole tehty.

Korjattu 7.7.2020 kello 21.27: Muutettu toisen haastateltavan keksitty nimi yhteneväiseksi koko jutussa. Aiemmin hänestä käytettiin kahta nimeä, Riikka ja Anna.

Korjattu 8.7.2020 kello 14:03: Muutettu maininnat röystöstä ja ryöstäjistä murtoon ja murtovarkaiksi.