1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Itä-Suomen yliopisto

Yliopisto haluaa, että opiskelijat pyyhkivät pöytänsä luennon päätteeksi – syksyn koronaohjeet jakavat mielipiteitä henkilökunnankin kesken

Itä-Suomen yliopiston hallintojohtaja painottaa, että tiloja koskevat turvallisuusohjeet noudattavat viranomaismääräyksiä.

Yliopiston tiloissa pöydät pyyhitään syksyllä kertakäyttöisillä liinoilla. Kuvituskuvassa on mikrokuituliina. Kuva: Hanna Othman / Yle

Itä-Suomen yliopiston verkkosivuillaan julkaisemat turvallisuusohjeet lähiopetukseen elo-syyskuulle 2020 ovat herättäneet vilkasta keskustelua yliopiston intranetissä.

Itä-Suomen yliopisto on päättänyt jatkaa etäopetusta koko syyslukukauden 2020 ajan, mutta lähiopetuksena voidaan kuitenkin järjestää sellaista opetusta, jota on mahdoton tai kohtuuttoman vaikea järjestää etänä.

Varsinkin ohje “Lähiopetuksen lopuksi jokainen puhdistaa oman paikkansa yleispuhdistusliinalla ja vie käytetyn liinan roskikseen.” on koettu liialliseksi.

Historian professori Jukka Korpela on sitä mieltä, että luennoitsijan ei ainakaan tarvitse vahtia toteutuuko tämä luentosalissa. Saati sitten siivota itse.

– Haluaisin nähdä minut tämän perusteella siivoamassa, Korpela sanoo.

Korpelan mielestä riittää, että tiloissa käytetään käsidesiä ja noudatetaan turvavälejä. Hän ei näe, että opiskelijan tarvitsisi pyyhkiä paikkaansa puhtaaksi luennon jälkeen.

– Luennolla käyminen on sama kuin kävisi ravintolassa, Korpela sanoo.

Korpela toivoo, etteivät liiallinen säännöillä kohkaaminen, niiden ylenmääräinen pohtiminen ja asioilla hössöttäminen aiheuta paniikkia herkimpien ihmisten parissa.

Ylioppilaskunta: "Opiskelijan näkökulmasta on varmasti ikävä lukea näitä kommentteja yleiseltä keskustelupalsta"

Itä-Suomen yliopiston intranetiin pääsevät kaikki yliopiston 30 000 opiskelijaa ja henkilökunnan jäsentä.

Ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Aino Peltonen on keskustellut turvallisuusohjeisiin liittyvistä kommenteista myös hallituksen jäsenten kanssa.

Peltonen toivoo, että yliopiston henkilökunnalla olisi käytössä joku muu paikka, jossa he voisivat keskustella sisäisistä asioista.

– Opiskelijan näkökulmasta on varmasti ikävä lukea näitä kommentteja yleiseltä keskustelupalstalta, Peltonen sanoo.

Peltonen kuitenkin korostaa, että on hyvä ja tärkeää, että yliopisto pitää huolta kaikkien terveydestä.

– Aika tiukat linjaukset. Mutta se on ymmärrettävää, kun ei tiedetä miten tautitilanne muuttuu. Muutoksia ja tarkennuksia tulee varmasti, kunhan tilanne syksyllä selviää, hän toteaa.

Ylioppilaskunta toivoo yliopiston hoitavan tarvittavat hygieniatarvikkeet opetus- ja luokkatiloihin.

Toivottavaa olisi myös luennoitsijan muistuttavan luennon lopussa oman paikan puhdistamisesta.

– Toki ei yliopisto mikään lastentarha ole, joten oletettavaa on, että aikuiset ihmiset ottavat vastuuta tästä, hän sanoo.

Peltonen toivoo riskiryhmiin kuuluvien opiskelijoiden uskaltavan tulla kampuksille, kun opinnot jälleen alkavat.

Poikkeustilanteessa on poikkeuksellisia tehtäviä

Itä-Suomen yliopiston hallintojohtaja Tuomo Meriläinen painottaa, että tiloja koskevat turvallisuusohjeet noudattavat viranomaismääräyksiä. Vastuu ohjeiden noudattamisesta on tilojen käyttäjillä.

– Onhan se täysi mahdottomuus, että siivooja odottaisi oven takana luennon loppumista, Meriläinen sanoo.

Meriläinen on sitä mieltä, ettei oman paikan pyyhkäiseminen puhtaaksi ole kenellekään ylivoimainen tehtävä, jos välineet on valmiina.

Joka tapauksessa yliopiston tiloja siivotaan myös syksyllä tehostetusti.

– Emme yritä lipsua siitä ja vierittää vastuuta muille, hän sanoo.

Meriläinen muistuttaa, että Suomessa ollaan edelleen poikkeustilanteessa.

– Sen myötä joudutaan tekemään sellaisia tehtäviä, jotka eivät normaalisti tehtäviin kuulu, mutta nyt kuuluu, hän sanoo.

Opiskelijoiden ja henkilökunnan toimintaa ei aiota kytätä vaan johto luottaa siihen, että jokainen ymmärtää oman vastuunsa.

– Covid-19 on paha tauti ja siihen pitää suhtautua vakavuudella, hän sanoo.

Aiheesta voi keskustella 9.7. kello 23.00 saakka.

Lue lisää:

"Jännittää, jääkö yksin" – Jesse Saapunki sai unelmiensa opiskelupaikan toisesta kaupungista, mutta syksyllä jatkuva etäopetus huolettaa

Itä-Suomen yliopisto jatkaa etäopetusta koko syyslukukauden ajan