Ulkoministeri Haaviston mukaan EU:n lisäksi keskustellaan matkailun avaamisesta esimerkiksi Japaniin, hallitus neuvottelee rajakysymyksistä

Vapautuuko matkustus EU- ja Schengen-maihin?

Säätytalo toukokuussa 2019.
Hallitus on ollut keskiviikkona koolla Säätytalolla Helsingissä keskustelemassa matkustusrajoituksia koskevista päätöksistä.

Hallituksen on määrä tehdä keskiviikkona päätöksiä matkustusrajoituksista. Ministerit kokoontuivat aamupäivällä neuvotteluihin Säätytalolle.

Neuvottelut päättyivät alkuillasta, ja niiden tuloksista kerrotaan kello 18.15 alkavassa tiedotustilaisuudessa. Sitä voi seurata suorana TV1:llä tai Areenassa. Yle.fi seuraa sen sisällön toiseen artikkeliin.

Kesäkuun lopun neuvotteluissahallitus päätti, että matkustusrajoituksia voidaan höllentää, kun edellisen 14 vuorokauden aikana maassa ollut enintään kahdeksan uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden.

Juuri ennen neuvottelujen alkamista Säätytalolle saapuneen pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus ei tuijota neuvotteluissa pelkkää raja-arvoksi linjattua lukua, vaan suuntaa, johon luku on menossa.

– Jos trendi on selvästi laskeva, ja luku ei kaukana linjaamastamme kahdeksasta, voimme varmasti harkita näitä maita.

Marinin mukaan keskiviikkona päätöksiä saadaan pääasiassa sisärajakysymyksistä, mutta keskustelua käydään myös EU:n ulkorajojen ulkopuolisista maista. Myös ensimmäisenä Säätytalon portaille astellut sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoo, että keskiviikkona neuvottelupöydällä on Schengen-alueen ulkopuolisiakin maita.

– EU-tasolla on puhuttu niin sanoituista kolmansista maista, jotka ovat Schengen-alueen ulkopuolella ja jossa tautitilanne on parempi, Ohisalo toteaa

.

Ulkoministeri Pekka Haavisto saapui hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 8. heinäkuuta 2020.
Ministerit keskustelivat rajakysymyksistä viimeksi Säätytalolla 23. kesäkuuta pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (virh.) mainitsee yhdeksi EU:n "vihreällä listalla" olevaksi kolmanneksi maaksi Japanin, jossa tautitilanne on ollut pitkään jo hyvä.

Ulkoministeri Haaviston mukaan taudin kanssa ollaan edelleen ”tuntemattoman edessä”, kun päätöksiä tehdään. Maiden sisällä alueellisiin suosituksiin on Haaviston mukaan vaikea mennä.

Haaviston mukaan Suomi kuuluu yhteen rajakysymyksiä koronakriisin jälkeen tiukimmin suhtautuviin maihin. Ohisalon mukaan hallitus keskustelee myös raja-arvosta keskiviikkona uudelleen.

Kesäkuun 15. päivästä saakka Suomeen on voinut matkustaa vapaasti Norjasta, Tanskasta, Islannista, Virosta, Latviasta ja Liettuasta. Näistä maista tulevilta ei edellytetä omaehtoista karanteenia.

Hallituksen linjaaman raja-arvon tartuntatapauksissa alittaa EU- ja Schengen-maista täyttää tällä hetkellä 10 maata, joihin matkustusta ei ole vielä aiemmin vapautettu. Suomen ratkaisujen lisäksi kohdemaiden on hyväksyttävä matkustaminen sinne.

Aiheesta voi keskustella torstai-iltaan kello 23.

Lue myös: