Hyppää sisältöön

Siperian arktisella alueella kesäkuussa ennätysmäisen lämmintä – tavallista kuivempi maaperä syttyy nyt helposti tuleen

Ilmastonmuutostutkija pitää Siperiassa mitattuja lukemia huolestuttavina.

Siperiassa syttyy lämpimämmän sään seurauksena yhä enemmän maasto- ja metsäpaloja. Venäjän hätätilaministeriön tiistaina 7.7. julkaisema kuva Sahan tasavallassa syttyneestä metsäpalosta. Kuva: Venäjän hätätilaministeriö / EPA

Kesäkuun keskilämpötila oli Venäjän Siperiassa ennätysmäisen korkea. Paikoittain arktisella alueella mitattiin jopa kymmenen astetta tavallista korkeampi keskilämpötila.

Lämmin kesä ei ole ennenkuulumaton ilmiö alueella, mutta viime aikoina mitatut lämpötilat ovat olleet poikkeuksellisen korkeita.

Maapallon keskilämpötilan nousuun verrattuna Siperian arktisella alueella lämpeneminen on ollut kaksi kertaa nopeampaa. EU:n ilmastonmuutosta tarkkailevan Copernicus Climate Change Servicen johtaja Carlo Buontempo pitää Siperian muuta maailmaa nopeampaa lämmönnousua huolestuttavana.

Copernicus-keskuksen tutkijoiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) koko alueen kesäkuun keskilämpötila oli viisi astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampi ja yli asteen korkeampi kuin kesäkuussa 2018 ja 2019. Viime vuoden ja toissa vuoden kesäkuussa rikottiin aiemmat kesäkuun keskilämpötilan ennätykset Siperiassa.

Paikoittain Siperiassa mitattiin kesäkuussa huomattavan korkeita lämpötiloja. Esimerkiksi Verhojanskissa oli 20. kesäkuuta 38 astetta lämmintä.

Taustalla monimutkaiset syyt

Vaihtelut alueella ovat kuitenkin suuria. Siperian länsiosissa, joissa vuoden alkupuoliskolla mitattiin tavallista korkeampia lämpötiloja, oli kesäkuussa tavanomaista viileämpää. Kesäkuussa normaalia korkeammat lämpötilat keskittyivät Siperian itäosiin.

Tutkijat muistuttavat, että syyt epätavallisen korkeiden lämpötilojen taustalla ovat monimutkaiset. Yksi sekä leutoihin talvi- ja kevätlämpötiloihin Länsi-Siperiassa että korkeisiin kesälämpötiloihin arktisella alueella vaikuttanut tekijä ovat poikkeukselliset tuuliolosuhteet.

Myös lumipeite ja maanpinnan kosteus ovat nyt olleet tavallista vähäisempiä. Tämä näkyy Siperiassa muun muassa lisääntyvinä maastopaloina.

Palot ovat lisääntyneet erityisesti Koillis-Siperiassa. Erityisen paljon paloja on syttynyt Tšukotkan ja Sahan alueilla.

Paloista aiheutuneet hiilidioksidipäästöt ovat Copernicus-keskuksen arvion mukaan olleet korkeammat kuin kertaakaan 18 vuoteen. Tutkijat arvioivat paloista aiheutuneen kesäkuun aikana 59 megatonnin hiilidioksidipäästöt.

Viime vuoden kesäkuussa vastaavat päästöt olivat 53 megatonnia.

Copernicus Atmosphere Monitoring Servicen vanhempi tutkija Mark Parrington pitää merkillepantavana sitä, että sekä Siperiassa nyt syttyneet alueet että palojen laajuus seurailevat viime vuoden palotilannetta.

– Jo viime vuosi oli hyvin poikkeuksellinen ja ennätysmäinen, Parrington sanoo.

Lisää aiheesta:

.
.