Hyppää sisältöön
Hattulan Pyhän ristin kirkko ulkoa. Hattulan Pyhän ristin kirkko ulkoa. Hattulan Pyhän Ristin kirkko. Vilppu Vuori soittaa esseharppaa Hattulan Pyhän ristin kirkossa. Vilppu Vuori soittaa esseharpaa. Saarnastuoleja Hattulan Pyhän ristin kirkossa. Saarnastuoli Hattulan Pyhän ristin kirkossa.Pyhän ristin kirkon saarnastuoli. Pyhä Kristoforus Pyhän ristin kirkossaHattulan Madonna Pyhän ristin kirkossa. Puuveistoksia Pyhän ristin kirkossa. Puuveistoksia Puhän ristin kirkossa Hattulassa. Prinsessa Margareta Pyhän ristin kirkossa. Ylösnousemus Pyhän ristin kirkon katossa. Ylösnousemus Pyhän ristin kirkon katossa. Ristiinnaulittu Jeesus Pyhän ristin kirkossa. Seinämaalauksia Pyhän Ristin kirkossa. Hämeen ensimmäinen puhekupla Pyhän ristin kirkon maalauksessa. Alttari Pyhän ristin kirkossa.

Legendan vuoksi

Syksyisin pieni katolilaisten joukko saapuu yhä Hattulaan.

Punatiilinen kirkko kohoaa peltomaisemissa Kanta-Hämeen Hattulassa. Se on Turun tuomiokirkon lisäksi ainoa tiilestä muurattu keskiaikainen herranhuone. Tarkkaa rakennusvuotta ei tiedetä, mutta sen rakennusajankohdaksi on epäilty 1400-luvun loppupuolta.

Pyhän Ristin kirkko mainitaan ensimmäistä kertaa pyhiinvaelluspaikkana jo 1400-luvun alkupuolen asiakirjoissa. Ihmiset tulivat kaukaa Pyhän Ristin luokse, jonka ajateltiin parantavan ruumiillista kipua, piinaa ja kärsimystä. Oletettiin, että pyhäinjäännöksen läheisyydessä oleminen parantaa.

Ristin voima perustui siihen, että ristissä väitettiin olevan Golgatalta löydettyä Jeesuksen ristinpuuta. Näitä kappaleita jaettiin keskiajalla eri kirkkoihin ympäri maailmaa. Sitä ei tiedetä, miksi Pyhän Ristin kappale tuotiin Hattulaan. Ristinkappaleesta tuli pyhäinjäännös, joka sai ihmiset vaeltamaan vuosittain sen luokse. Ja saa yhä.

Pyhän Ristin kirkkoon astutaan sisälle 1500-luvulla rakennetusta asehuoneesta. Tulijan vastaanottaa yksi kirkko-oppaista. Tällä kertaa hän on Vilppu Vuori, joka viihdyttää itse rakentamillaan perinnesoittimilla.

Vuori on ammatiltaan soitinrakentaja. Hän on rakentanut lopputyönään 1600-luvun perinnesoittimen, esseharpan, joka tunnetaan myös nimellä ähtävänharppu. Ääni muistuttaa viulua.

Kirkossa on säilynyt 1550-luvulla lahjoitettu saarnastuoli. Kuoriosassa sijaitseva tuoli onkin paitsi Suomen vanhin, myös yksi Pohjoismaiden vanhimmista.

Koristeaiheiltaan alkuperäinen saarnastuoli edustaa renessanssia. Sen lahjoittivat Lepaan kartanon omistaneet Björn Classon Lejon ja hänen puolisonsa Katharina Jöransdotter Stienrsköld.

Uusi saarnastuoli Pyhän Ristin kirkkoon hankittiin 1701–1703. Vaikka luterilaisuus olikin Kustaa Vaasan myötä tullut Suomeen jo 1500-luvulla, on saarnastuolissa silti katolilaisia hahmoja.

Marttyyri Pyhä Kristoforos, maailman vahvin mies, saa kunnian toimia saarnastuolin kannattelijana,

Hyvin säilyneet yksityiskohdat ovat mielenkiintoista katsottavaa.

Kirkon holvikaarista löytyy puuveistoksia. Yksi on Hattulan Madonna, joka hymyilee ystävällisesti. Veistos on Liedon mestarin koulukunnan taidonnäyte 1300-luvulta. Värit ovat säilyneet varsin hyvin.

Kirkon takaosassa katsojan vastaanottaa Kristusta ruoskiva pyövelisotilas. Veistokset ovat säilyneet 1500-luvulta saakka. Pyövelisotilaan paita on napittamatta, mikä kuvaa hänen alhaista luonnettaan.

Pyhästä Yrjänästä liikkuu legenda, jonka mukaan Selem-nimisen kaupungin lähettyvillä asuvalle lohikäärmeelle piti uhrata päivittäin yksi kaupungin asukas.

Tuli päivä, jolloin vuorossa oli kuninkaan tytär. Yrjänä ei tähän suostunut, vaan päätti tappaa lohikäärmeen. 1500-luvulla aihe kuvattiin puuveistokseksi.

Kuvassa olevasta veistoksesta on kahdenlaista tietoa: se voi olla joko prinsessa Margareta tai Cleolinda. Vakavasta ilmeestä päätellen hän saattaa olla peloissaan selkänsä takana hyppäävästä lohikäärmeestä.

Pyhän Ristin kirkko on erityisen tunnettu kalkkimaalauksistaan, jotka ovatkin säilyneet hyvin. Maalaukset on tehty 1500-luvun alkupuolella.

Maalaaja on käyttänyt myös huumoria kuvatessaan taivaaseen astumista. Jeesuksesta ei näy kuin varpaat.

Vilppu Vuori

Triumfrikrusifiksi, eli kirkon runkohuoneen ja kuorin väliin sijoitettu veistos ristiinnaulitusta Jeesuksesta on peräisin 1300-luvun tienoilta. On epäilty, että Hattulasta sittemmin hävinnyt Pyhä Risti olisi ollut puinen krusifiksi, tai pelkkä puinen risti.

Kirkon maalaukset edustavat eheää tarinaa. Kuvassa Aatami ja Eeva ovat saaneet häädön paratiisista. Tarinan kotouttamisen takia Eeva ja Aatami peittävät itsensä saunavihdalla viikunanlehden sijasta.

Koska lukutaito oli varsin heikkoa, pyrittiin kuvista tekemään havainnollistavia ja helposti ymmärrettäviä.

Kirkosta löytyy myös Hämeen vanhin puhekupla. Kateellinen mies sanoo kateellisia sanoja rikkaasta kaverista. Hänen sanojaan kuvataan piikikkäänä tankona.

Hattulan Pyhän Ristin kirkko on pysynyt vuodesta toiseen suosittuna matkakohteena. Valtaosa kävijöistä on Keski-Euroopasta, mutta tänä vuonna kotimaan kävijöitä on tullut enemmän. Joka syyskuu Hattulassa vietetään katolilaisen kirkon järjestämää Pyhän ristin ylentämisen juhlaa.

Tilaisuudessa Pyhän Ristin kirkossa järjestetään liturgia, jossa voi halutessaan käydä suutelemassa ristiä. Liturgian jälkeen ristiä kannetaan kirkon ympäri niin monta kertaa, että kaikki halukkaat ovat voineet kokea sen painon.

Tekijät

Kuvat ja tekstiDani Branthin