Kiina avasi Hongkongin pilvenpiirtäjähotelliin kansallisen turvallisuusviraston

Pilvenpiirtäjän salkoon nousi Kiinan lippu ja ”Kiinan kansantasavalta”-nimeä kantava kyltti ilmestyi rakennuksen julkisivuun yön aikana.

Hongkong
Kiinan kansantasavallan lippu liehui keskiviikkona pilvenpiirtäjän edustalla Hongkongissa.
Kiinan kansantasavallan lippu liehui keskiviikkona pilvenpiirtäjän edustalla Hongkongissa. Jerome Favre / EPA

Kiina on avannut Hongkongiin kansallisen turvallisuusviraston. Kiinan turvallisuusviranomaiset voivat nyt toimia erityishallintoalueella ensimmäistä kertaa julkisesti.

Viraston päämajana toimii pilvenpiirtäjähotelli Metropark Hotel, josta avautuu näkymä keskeiseen Victoria-puistoon, joka on toiminut useiden demokratiaprotestien keskiönä.

Poliisi katkaisi keskiviikkona hotellille johtavat tiet. Pilvenpiirtäjän salkoon nostettiin Kiinan lippu ja ”Kiinan kansantasavalta”-nimeä kantava kyltti ilmestyi rakennuksen julkisivuun yön aikana.

Laajoilla valtuuksilla varustetun viraston perustaminen on osa Kiinan kuun vaihteessa asettamaa turvallisuuslakia.

Turvallisuuslain tarkoituksena on Kiinan mukaan torjua pyrkimykset irtautua keskushallinnosta, valtionvastainen toiminta, terrorismi ja kansallisen turvallisuuden vaarantava salainen yhteistyö vieraiden valtioiden kanssa. Separatismiksi katsotusta toiminnasta voidaan jatkossa tuomita jopa elinkautiseen vankeuteen.

Lisäksi virasto voi siirtää kansalliseen turvallisuuteen liittyviä tapauksia Manner-Kiinan viranomaisten käsittelyyn.

Tuore turvallisuuslaki on radikaalein muutos Hongkongin autonomiaan sen jälkeen, kun Britannia palautti alueen Kiinalle vuonna 1997.

Turvallisuuslaki on herättänyt laajaa kansainvälistä huolta, ja lain on pelätty käytännössä lopettavan Hongkongin aseman erityishallintoalueena.

Muun muassa EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen arvioi kesäkuussa, että Kiinan laatima laki rikkoo sekä Hongkongin lainsäädäntöä että Kiinan kansainvälisiä sitoumuksia.

Lue myös:

TikTok lopettaa toimintansa Hongkongissa – myös muut somejätit jäädyttävät toimintaansa alueella, syynä Kiinan turvallisuuslaki

Kiinaa uhmaava demokratia-aktivisti Joshua Wong Ylelle Hongkongista: Jos joku pitää ottaa kohteeksi, toivon että se olen minä

Hongkongin kiistellyn turvallisuuslain vaikutuksista lisätietoa: turvallisuusjoukot voivat estää alueelta poistumisen

Mikä on Kiinan nopeasti läpinuijima Hongkongin kansallisen turvallisuuden laki ja mitä se tarkoittaa? Kokosimme vastauksia oleellisiin kysymyksiin

Lähteet: AFP, AP, STT