Pääministeri Sanna Marin: Hallituksen takaraja työllisyystoimien sopimiseksi venyy kohti loppuvuotta – Vanhanen: Päätöksiä tehdään

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen sanoo pysyvänsä lausunnossaan, jonka mukaan hallitus päättää työllisyystoimista syyskuussa.

työllisyys
Sanna Marin, Säätytalo, 08.07.2020
Pääministeri Sanna Marinin mukaan hallituksen työllisyysratkaisuihin pitää olla syyskuun budjettiriiheen mennessä "näkymä", mutta ei kaikkia päätöksiä tehtynä. Marin osallistui hallituksen neuvotteluun koronaviruksen aiheuttamista matkustusrajoituksista Helsingin Säätytalossa keskiviikkona.Antti Haanpää / Yle

Pääministeri Sanna Marinilla (sd.) on erilainen käsitys hallituksen työllisyyspäätösten aikataulusta kuin valtiovarainministeri Matti Vanhasella (kesk.). Pääministeri siirtää työllisyyspäätösten aikataulun takarajaa kohti vuoden loppua, hallituksen syyskuun budjettiriihen sijaan.

Kysymys on ensimmäisten 30 000 niin sanotun päätösperäisen työpaikan luomisesta. Hallitus on aiemmin linjannut, että ratkaisut tehdään tämän syksyn budjettiriihessä.

– Olemme sopineet, että tämä aikataulu joustaa hieman. Sillä tavalla kuitenkin, että tämän vuoden puolella päätökset pitää olla tehtynä, Sanna Marin sanoi Säätytalon portailla, kun hän meni hallituksen neuvotteluun koronaviruksen aiheuttamista matkustusrajoituksista.

Syyskuun budjettiriihessä hallituksella pitäisi Marinin mukaan kuitenkin olla "näkymä tähän 30 000:een".

– Koronatilanteesta johtuen olemme myös tätä keskustelua käyneet hallituksessa ja viisikossakin viimeksi viime viikolla. On mahdollista, että aivan kaikkia prosesseja emme saa budjettiriiheen mennessä valmiiksi. Mutta näkymä pitää olla, kyllä tästä isosta tavoitteesta hallitus pitää kiinni, Sanna Marin kertoi.

Marin vahvisti, että hallituksen tavoitetta yhteensä 60 000 päätösperäisestä työpaikasta on tarkoitus korottaa, koska Suomen taloustilanne on vaikea. Marinin mukaan tarve on rakenteellisille uudistuksille, joilla työllisyyttä parannetaan.

Keskustan Vanhanen: En muuta lausuntojani

Valtiovarainministeri, keskustan Matti Vanhanen sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) 4. heinäkuuta, että hallitus tekee toimet 30 000 työllisen saamiseksi syyskuun budjettiriiheen mennessä. Hallitusohjelman kirjaus on Vanhasen mukaan voimassa.

Vanhanen kommentoi näkemyseroja keskiviikkona poistuessaan Säätytalolta keskiviikkona.

– Olen kuullut näistä tulkinnoista, mutta en minä omia lausuntojani mihinkään muuta, että päätöksiä tehdään, Vanhanen sanoi.

Hänen mukaansa keskustan ja SDP:n välillä saattaa olla "ainakin vivahde-eroja" työllisyystoimien etenemistahdista.

– En ole kuitannut niitä (tulkintoja) missään vaiheessa, omalta osaltani budjettiriihen valmistelu jatkuu.

Aikaisemmin keskiviikkona keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmaisi, ettei ole samassa käsityksessä työllisyystoimien aikataulusta kuin pääministeri. Twitterissä Kulmuni sanoo odottavansa, että päätökset 30 000 työpaikasta tulevat syyskuun riihestä.

– Muusta aikataulusta ei ole sovittu, Kulmuni sanoi STT:lle.

Katri Kulmuni ei kuulu hallitusviisikkoon, jossa hallituspuolueiden keskeiset ministerit linjaavat politiikan suuntaviivoja. Keskustasta viisikkoon osallistuu Vanhanen.

Mika Lintilä, Jari Leppä, Matti Vanhanen, Säätytalo, 08.07.2020
Keskustan ministerit Matti Vanhanen, Mika Lintilä ja Jari Leppä saapuivat neuvotteluihin Säätytalolle 7.7.2020.Antti Haanpää / Yle

Pääministeri puolustaa työmarkkinajärjestöjä: Antaisin työrauhaa

Työmarkkinajärjestöt ovat tehneet vuoden töitä useassa eri kokoonpanossa luodakseen edellytykset 30 000 uuden työllisen löytämiseksi, toistaiseksi laihoin tuloksin.

Koronan takia järjestöt saivat kuitenkin nopeasti sovittua työlainsäädännön väliaikaisista heikennyksistä kuten pikalomautuksista, jotta yritykset pysyisivät pystyssä ja irtisanomisilta vältyttäisiin.

Isot työntekijäkeskusjärjestöt arvioivat Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun), että aika loppuu kesken eikä ehdotuksia synny syyskuun budjettiriiheen mennessä.

Työelämäprofessori Vesa Vihriälä arvostelee blogissaan (siirryt toiseen palveluun) SAK:n ja STTK:n perusteluita viipymiselle. Vihriälän mielestä aikaa on ollut tarpeeksi ja on selvä, että uusia työllisiä on tässä taloustilanteessa saatava. Sen sijaan Vihriälä pitää todennäköisenä, että työntekijärjestöt eivät suostu heikentämään työntekijöiden asemaa ja siksi sopua ei löydy.

"Jos ne eivät vuodessa ole tähän kyenneet, toinen vuosi tuskin muuttaa tilannetta", Vihriälä kirjoittaa.

Sanna Marin, Säätytalo, 08.07.2020
Pääministeri Sanna Marin saapuu Säätytalolle neuvotteluihin 8.7.2020.Antti Haanpää / Yle

Pääministeri Sanna Marin luottaa työmarkkinajärjestöihin.

– Itse en yhdy tähän kritiikkiin työmarkkinajärjestöjä kohtaan. Ne ovat tehneet erittäin arvokasta työtä tänä keväänä. Ne ovat tulleet monessa asiassa vastaan ja varmistaneet omillakin toimillaan sitä, että Suomessa ei ole tarvinnut irtisanoa ihmisiä, vaan lomautuksia on voitu käyttää paljon joustavammin aiempaan nähden.

Marin sanoo ymmärtävänsä, että muu työ on lykkääntynyt, kun energia on mennyt akuutin kriisin hoitoon. Hän kuitenkin sanoo uskovansa, että järjestöt jatkavat vastuullisella linjallaan jatkossakin ja ratkaisut löytyvät yhdessä järjestöjen kanssa.

– Antaisin rauhaa tehdä sitä työtä, mitä he tekevät.

EU:n elvytysrahastossa Suomi on siirtynyt "nuukien" joukkoon

Ensi viikolla pääministeri Marin päättää muiden EU-johtajien kanssa elvytysrahastosta. Komissio on esittänyt 750 miljardin rahastoa, josta valtaosa jaettaisiin avustuksina ja osa lainoina, jotta unionimaiden talous saadaan vauhtiin koronakuopan jälkeen. Rahastoa varten komissio ottaisi lainan, josta maat vastaisivat.

Suomen linja on ollut, että tällaisenaan paketti ei kelpaa, vaan ehtoja ja paketin rakennetta on muutettava. Silti Suomi on sanonut suhtautuvansa asiaan avoimesti.

Marin sanoo keskustelleensa useiden päämiesten kanssa viime viikkoina. Tähän asti Suomi ei ole ollut tiukinta linjaa vetävien Hollannin, Itävallan, Ruotsin ja Tanskan joukossa, mutta ei myöskään paketin ehdoitta hyväksyvien joukossa. Nyt linja on lähempänä nuukien toiveita.

– Tämän nuukan nelikon kanssa meillä on yhteneväisiä näkemyksiä elvytysrahastoon liittyen.

Nämä maat eivät halua yhteisvastuullista velkaa, eikä paketista pitäisi jakaa avustuksia vaan lainarahaa.

Monivuotisen rahoituskehyksen neuvottelussa Suomi taas on löytänyt yhteistä monen muun maan kanssa. Marin muistuttaa, että neuvottelut ovat kokonaisuus

EU:n oikeuspalvelun lausunto on Marinin mielestä hälventänyt epäilyjä siitä, että elvystysrahasto ei olisi EU:n perussopimusten mukainen. Ensimmäisessä kannanotossaan perustuslakivaliokunta epäili, että elvystysrahasto on perustuslain ja perussopimusten vastainen.

8.7.2020 lisätty Katri Kulmunin kommentit

Voit keskustella jutun aiheesta torstaihin 9.7.2020 kello 23 asti, klikkaa jutun alla keskustele-painiketta.

Lue lisää:

Haatainen: Hallitus on aikataulussa työllisyystavoitteen saavuttamisessa, työryhmien työ jatkuu