1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Ravintoloiden rajoitukset päättyvät, mutta alan epävarmuus jatkuu – ravintolayrittäjä: Työntekijät ovat olleet liikuttavan joustavia

Korona-ajasta selviytymiseen on tehty sopimuksia, jotka ovat venyttäneet ravintola-alan työntekijöiden työehtoja.

Puijon majalla työskentelevä Minna Hämäläinen nauttii pitkän lomautuksen jälkeen työn tekemisestä. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Tänään poistuivat viimeisetkin asiakaspaikkamääriä koskevat rajoitukset ravintoloissa.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita yrittäjien eikä myöskään työntekijöiden epävarmuuden päättymistä.

Edelleen moni alalla työskentelevistä odottaa kotona lomautettuna töihin kutsua, osa ei tiedä työvuorojaan viikkoa pidemmälle ja kesäkauden lomista ei ole tietokaan.

Ravintola-alan työntekijät ovat jo kuukausia mukautuneet epävarmuuden ja lomautusten lisäksi nopeisiin muutoksiin ja heikennyksiin työehtosopimuksissa.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin Helsingin-Uudenmaan aluepäällikkö Johanna Sparfin mukaan koronaepidemian alussa tilanne muuttui äkkiä vaikeaksi.

Yt-neuvotteluja (siirryt toiseen palveluun) nopeutettiin tuolloin PAMin ja työnantajaliiton MaRan välisellä sopimuksella.

– Alalla ymmärrettiin nopeasti, että nyt on tosi kyseessä. Työpaikkojen säilyttäminen ja konkurssiaallon estäminen oli meillä kaikilla mielessä, Sparf muistelee ensimmäisiä toimia.

Tuhansia alan työntekijöitä lomautettiin pikaisella vauhdilla.

Kesän alussa tehtiin jälleen työntanajaliiton ja PAMin välinen poikkeus työehtosopimukseen. Muutoksia tuli työvuorolistojen antamiseen sekä kesän aikana pidettävän vuosiloman määrään.

Tällä hetkellä vuorot on mahdollista ilmoittaa viikoksi kerrallaan ja vuosilomia on mahdollista siirtää kesälomakaudesta eteenpäin 12 päivää ylittävältä osalta. Sopimukset ovat voimassa syyskuun loppuun asti.

PAMin Sparf muistuttaa, että jos esimerkiksi lomia siirretään, on tärkeää kiinnittää työntekijöiden jaksamiseen huomiota.

Puijon ravintoloiden ravintolapäällikkö Sari Masasen mukaan työporukka on koronaepidemian myötä hitsautunut tiiviiksi. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Alalla vallitsee häkellyttävä yksimielisyys

Ravintola-alalla ollaan yllättävän yksimielisiä yhdestä asiasta: kaikki ovat olleet valmiita joustamaan ja tulemaan vastaan.

Kuopiolaisen Puijon majan vastuukokki Minna Hämäläinen ja Puijon ravintoloiden ravintolapäällikkö Sari Masanen kuvailevat elämää maaliskuusta lähtien hyvin epävarmaksi.

Alusta lähtien oli kuitenkin selvää, että työpaikat halutaan säilyttää ja tämä on tarkoittanut mukautumista. Kun lomautusten jälkeen palattiin töihin, elettiin päivä kerrallaan.

– Päiviä on venytetty ja välillä lyhennetty, asiakkaita kuunnellen. Työpaikkojen eteen on kuitenkin haluttu tehdä kaikkemme, perustelee Puijon ravintoloiden ravintolapäällikkö Masanen.

Molemmat uskovat, että epävarmuutta on luvassa myös jatkossa.

PAMin alueellinen pääluottamusmies Timo Tiikkaja kertoo olleensa suorastaan liikuttunut lojaalista suhtautumisesta työnantajia kohtaan.

– Edelleen minua hämmästyttää, miten vähän työntekijät ovat antaneet siitä negatiivista palautetta, ihmettelee Tiikkaja.

Samaa sanoo Kuopiossa Vararengasravintoloita pyörittävä toimitusjohtaja Mika Hämäläinen.

– Olihan se liikuttavaa, kun jengi päätti yt-tilaisuudessa, että tullaan tänne joka sunnuntai ja siivotaan ravintolat. Ei siinä voinut muuta kuin ihmetellä sitä asennetta, muistelee Hämäläinen.

Vararengasravintoloiden toimitusjohtaja Mika Hämäläinen uskoo epävarmuuden jatkuvan, vaikka ravintoloiden rajoitukset poistuvat. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Keväältä siirtyneet työehtosopimusneuvottelut edessä syksyllä

Ammattiliittoon on hiljattain alkanut tulla yhteydenottoja muustakin kuin päivärahahakemuksiin liittyvistä asioista.

– Enenevissä määrin yhteydenotot ovat liittyneet esimerkiksi työvuorolistoihin ja lomautuksilta palaamisiin, Helsingin-Uudenmaan aluepäällikkö Johanna Sparf kertoo.

PAMin alueellinen pääluottamusmies Timo Tiikkaja muistuttaa, että nyt on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota työntekijöiden jaksamiseen ja työhyvinvointiin. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Myös Timo Tiikkaja kertoo kuulleensa, että esimerkiksi joissain ketjuissa työvuorolistojen lyhyempää ilmoittamisaikaa on käytetty edelleen hanakasti.

Hän muistuttaa, että tämmöiselle on oltava hyvät perusteet.

– Toiminnan täytyy olla hiljentynyttä. Nyt kuitenkin ravintoloissa on ollut pääsääntöisesti aika vilkasta, sanoo Tiikkaja.

Ravintolapäällikkönä kuopiolaisravintolassa työskentelevä Sari Masanen kertoo, että hänen työpaikallaan kolmeviikkoisjaksoihin on jo siirrytty.

– Toki asiakasvirtoja seurataan kokoajan ja niihin reagoidaan, hän toteaa.

Matkailu-ja ravintola-alan työehtosopimusneuvottelut jäivät keväällä koronaepidemian jalkoihin ja ne siirrettiin syksyyn.

Timo Tiikkaja odottaa, että syksyn neuvotteluissa työnantajat muistavat työntekijöiden lojaaliuden menneinä kuukausina.

– Lähden siitä, että saamme samantasoisen palkankorotuksen kuin muutkin ovat saaneet ja kiky-tunnit ehdottomasti pois, tiivistää Tiikkaja.

Lue lisää:

Vaikka ravintolat avautuvat hiljalleen, ei kaikille työntekijöille riitä töitä – kolme baarimikkoa kertoo, miltä tuntuu elää jatkuvassa epävarmuudessa

Koronaepidemian seurauksena odotettiin valtavaa konkurssiaaltoa, mutta toisin kävi – jopa ravintola-ala on selvinnyt toistaiseksi vähällä

PAM: Koronakriisi on lisännyt kikkailua työsuhteilla – matkailuyritys teetti kausityöntekijöillä lyhyempiä työsopimuksia kesken määräaikaisen sopimuskauden

Monet yritykset ottavat lomautuksissa käyttöön poikkeuspykälän koronan takia – palkanmaksu loppuu nopeammin

Keskustele aiheesta 14.7.2020 klo 23 saakka.