1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kallio

Kaupunkiopas Juhani Styrman kertoo kävelykierroksillaan tuttujen katujen tuntemattomat tarinat

Kallion kotiseutumatkailuviikko johdattaa uteliaat kävelyille, joiden myötä rosoinen kaupunginosa kertoo uutta itsestään.

Kallio
Kuvassa Juhani Styrman seisoo ulkona.
Kaupunkiopas Juhani Styrman Ravintola Sörkän ruusun edustalla. Sama maisema on mukana myös Oscar-ehdokkaana olleessa Mies vailla menneisyyttä -elokuvassa. Lena Nelskylä / Yle

Sörnäisten laitakaduilla, osoitteessa Pääskylänrinne 3 sijaitsee eräänlainen suomalainen kansallismaisema. Kyseessä on funkkistyyliä edustava persikanväriseksi maalatun talon sisäänkäynti, jossa on pieni katos. Karaktaariä näkyyn tuo ovenkarmin ehkä pommituksissa lohjennut graniitti ja pyöreä ikkuna.

Elokuvan ystäville näky on tuttu.

Nykyään tuossa osoitteessa toimii Sörkan Ruusu -niminen kuppila, mutta vielä vuosituhannen alussa paikalla oli Pelastusarmeijan kirpputori. Kaupunkiopas Juhani Styrman kertoo, että kyseessä on yksi Suomen kaikkien aikojen kansainvälisesti menestyneimmän elokuvan kuvauspaikoista.

– Tämä on ikoninen näkymä, joka on levinnyt yli 50 maahan ja jonka on nähnyt kolme miljoonaa ihmistä. Kyseessä on Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä -elokuvan yksi sellainen ikoninen kohtaus, jossa "mies" eli Markku Peltola kohtaa Pelastusarmeijan sotilaan Irman eli Kati Outisen, Styrman sanoo.

Paikallishistoriasta kiinnostunut Styrman on järjestänyt erilaisia teemakävelyitä Kalliossa ja sen lähikaupunginosissa jo viidentoista vuoden ajan. Heinäkuun 5–9. päivä vietetään Kallion kotiseutumatkailuviikkoa (siirryt toiseen palveluun) ja kävelyitä riittää jokaiselle päivälle.

Kallion kadut elokuvakuvien kuvauspaikkojen kautta on vaan yksi näkökulma, sillä kotiseutumatkailuviikon aikana Helsingin 11. kaupunginosan rouheiden katujen historiaa kuullaan myös esimerkiksi hyytävien rikostarinoiden ja mielenkiintoisten ihmisten kautta.

– Uskon, että ihmiset ovat alkaneet katsoa omia kulmiaan uudella tavalla näiden kävelyiden myötä. Yksi keskeinen pointti on myös ollut sosiaalinen perspektiivi. Nämä eivät ole pönötystä, vaan toivon, että ihmiset ottaisivat osaa keskusteluihin. Sillä tavalla syntyy paras kaupunkiopastus, Styrman kertoo.

Harjutorin kupeessa asuvan Styrmanin yksi suosikkipaikka Kalliossa on Aadolfinkatu.

– Se on kiva, kapea katu, joka on Helsingin katujen aakkosissa ensimmäisenä. Yleensä kävelen sitä katua pitkin ja mietiskelen seuraavien kävelyiden teemoja.

Lue seuraavaksi