1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mansikka

Yhä useampi haluaa poimia mansikkansa itse – pelloille lähdetään hakemaan tarinoita

Lähimatkailun lisääntyminen saa ihmiset lähtemään entistä useammin mansikkapelloille keräämään marjat itse talven varalle.

Käsi poimii mansikkaa.
Toimittaja testaa mansikan poimintaa. Video: Yle

Moni haluaa poimia itse mansikkansa erityisesti tänä kesänä.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtajan Miika Ilomäen mukaan itsepoiminta on ollut siihen erikoistuneilla tiloilla suosittua jo pitkään, mutta erityisesti tänä kesänä innostus on lisääntynyt koronan vuoksi.

– Lähimatkailun vilkastuttua monet, erityisesti perheet, lähtevät viettämään päivää mansikkatiloille maalle.

Itsepoiminnan suosion kasvu näkyy liiton marja.fi-palvelussa, jossa on listattuna kaikki itsepoimintaa tarjoavat mansikkatilat.

Laukaassa sijaitsevalla Ruusulan tilalla itsepoiminnan suosion kasvu on myös pistetty merkille. Tilan emännän Maarit Kiiskisen mukaan ihmiset tulevat mansikkatiloille hankkimaan elämyksiä ja tarinoita.

– Kun tullaan itse keräämään ja maistamaan tuoretta mansikkaa suoraan pellosta, siinä tulee samalla myös marjan lisäksi tarina kesäretkestä. Tietysti myös marjan laatu merkitsee. Parhaat marjat saa itse poimimalla!

Sen sijaan litramyynti ei ole vetänyt Ruusulan tilan myyntipisteissä entiseen malliin. He ovat joutuneet heikon litramarjan kysynnän vuoksi jättämään Plantagenin myyntipisteen tänä kesänä avaamatta.

Kiiskinen uskoo, että koronan vuoksi asiakkaat haluavat ostaa koko laatikollisen marjoja ja syödä niitä puhtain käsin kotona pakastamisen yhteydessä.

Mansikan keruuta polvesta toiseen

Ruusulan tilalla itsepoiminta on säilyttänyt vetovoimansa tilan perustamisesta, 1980-luvulta saakka, joilloin viljely siirtyi Laukaan Kuusisaareen.

Viime kesänä tilalla jouduttiin itsepoiminnan suuren suosion vuoksi toisinaan jopa laittamaan paikat kiinni jo ennen itsepoimintapäivän avaamista.

Kaikille poimijoille ei muuten olisi riittänyt mansikkaa, koska väkeä oli saapunut jo ennen avaamista niin paljon paikalle.

Tänä kesänä tilalla on jouduttu Kiiskisen mukaan tekemään erikoisjärjestelyjä itsepoiminnan onnistumiseksi.

– Kehitimme tälle kesälle nettiin varausjärjestelmän, jotta ihmiset, jotka tänne pellolle tulevat, niin varmasti myös marjansa saisivat.

Ruusulan tilalla käyvät monet vakioasiakkaat aina kesästä toiseen. Myös jo useassa eri sukupolvessa.

– Monet isovanhemmat tuovat lapsenlapsiaan tänne mansikkapeloille saamaan mukavia lapsuusmuistoja.

Toimittaja testaamassa itsepoimintaa

Itsepoiminnassa mansikkaa saa hieman edullisemmin, mutta siinä on tärkeä olla myös huolellinen.

Toimittaja pääsi testaamaan kuinka mansikan poiminta häneltä ensikertalaisena sujuu.

Koppaan ohjeistetaan poimimaan mansikkapenkistä kaikki kypsät sekä pienet että suuret marjat ja ottamaan samalla myös linnun nokkaisemat ja homehtuneet marjat penkin sivuun pilaamasta kypsyviä marjoja.

Marjojen poiminta aloitetaan henkilökunnan näyttämästä paikasta. Keruun jälkeen merkki pitää siirtää siihen kohtaan, mihin saakka poimintaa on jatkanut.

Aluksi homma sujui toimittajalta ripeään tahtiin, ja poiminta tuntui mukavalta.

Kookkaita mansikoita oli huomattavasti nopeampi ja helpompi noukkia kuin metsämarjoja. Mutta pian ensimmäisen poimitun litran jälkeen vauhti hyytyi. Myös selkään alkoi sattua. Homma alkoi tuntua fyysiseltä työltä.

Toimittajan ensimmäisen litran vauhdilla kahden ja puolen kilon kopan keräämiseen aikaa kuluisi reilut 40 minuuttia. Todellisuudessa suomalaisilta kesätyöntekijöiltä menee kopallisen keruuseen noin tunti, kun työtä tekee koko päivän.

Pilaantuneiden mansikoiden noukinta sivuun tahtoi myös toimittajalta innostuksen vuoksi välillä unohtua. Sen sijaan makeita mansikoita ohjautui helposti kopan sijaan kerääjän omaan suuhun.

Etelä- ja Keski-Suomessa mansikan pääsato on alkanut (siirryt toiseen palveluun) (Hedelmän- ja Marjanviljelijäinliitto).

Alkukesästä helteet ja kuivuus koettelivat mansikan vijelyä. Nyt vuorostaan liialliset sateet saattavat ainakin paikoitellen haitata marjojen kypsymistä. Sadosta odotetaan keskimääräistä hieman heikompaa.