Hyppää sisältöön

Euroopan komissio: Kreikasta on siirretty eilen ja tänään Suomeen ilman huoltajaa olevia pakolaislapsia

Lapsia on siirretty Kreikasta myös Portugaliin. Yhteensä lapsia on siirretty 49.

Alaikäisiä, ilman vanhempiaan Eurooppaan saapuneita siirtolaisia matkusti Ateenasta Portugaliin tiistaina 7. heinäkuuta. Kuva: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Kreikasta on siirretty eilen ja tänään Suomeen ilman huoltajaa olevia pakolaislapsia. Yhteensä ilman huoltajaa olevia lapsia on siirretty 49. Lapsia on siirretty Kreikasta myös Portugaliin. Asiasta kertoo Euroopan komission Suomen-edustusto (siirryt toiseen palveluun).

Maahanmuuttovirasto (Migri) kertoi aluksi, että tiedot pakolaislapsien siirrosta Suomeen eivät pitäisi paikkansa. Myöhemmin Migri vahvisti, että ensimmäisessä ryhmässä saapui Suomeen 24 iältään 10–16-vuotiasta lasta ja nuorta.

Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan 25 alaikäistä lensi tiistaina Ateenasta Portugaliin.

Komissio: Siirtojen päävaihe käynnistynyt jo

Komissio kertoo, että siirtojen päävaihe käynnistyi eilen ja tänään tehtyjen siirtojen myötä. Niiden taustalla on järjestely, jota Euroopan komissio koordinoi yhdessä Kreikan viranomaisten kanssa.

Muuttoliikepolitiikasta vastaava Kreikan varaministeri Giorgios Koumoutsakos vahvistaa komission mukaan, että 49 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä lähti eilen Kreikasta aloittaakseen uuden elämän Suomessa tai Portugalissa.

– Haluan kiittää Suomea ja Portugalia niiden tuesta ja solidaarisuudesta. Lisäksi haluan kiittää Euroopan komissiota sen jatkuvasta avusta ja kannustuksesta, jotta 1 600 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä saataisiin siirrettyä Kreikasta muihin jäsenmaihin, Koumoutsakos kiittelee komission julkaisemassa tiedotteessa.

Ateenassa saatettiin 25 alaikäistä siirtolaista lennolle Portugaliin tiistaina. Seuraavaa ryhmää odotetaan Suomeen. Kuva: AOP/Lefteris Partsalis

Sisäasioista vastaavan komissaarin Ylva Johanssonin mukaan komissio on tehnyt herkeämättä työtä sen eteen, että siirrot voidaan toteuttaa koronaviruspandemiasta huolimatta.

– Se, että nämä 49 lasta pääsevä aloittamaan uuden elämän Suomessa ja Portugalissa, on osoitus siitä, että työmme kantaa hedelmää. Komission yksiköiden yhteistyö Kreikan viranomaisten ja kansainvälisten järjestöjen kanssa toimii hyvin – yhteistyöllä sanat muuttuvat teoiksi, Johansson kommentoi.

Siirtoja on tarkoitus toteuttaa lähikausina vaiheittain. Belgiaan siirretään 18, Ranskaan 50, Saksaan 106, Sloveniaan 4 ja Liettuaan 2 lasta. Saksan lukuun sisältyy myös siirrettävien lasten sisaruksia ja vanhempia.

Järjestelyn alkuperäisenä tavoitteena oli siirtää vähintään 1 600 lasta ja nuorta. Tähän mennessä EU-maat ovat kuitenkin jo tarjoutuneet vastaanottamaan heitä kaikkiaan 2 000.

Suomi ottamassa vastaan yhteensä 175 lasta

Suomen hallitus on sitoutunut ottamaan Välimeren maista yhteensä 175 haavoittuvassa asemassa olevaa, joista valtaosa saapuu Suomeen lähikuukausien aikana. Yhteensä sata otetaan juuri Kreikan pakolaisleireiltä. Lisäksi Suomi ottaa Maltalta noin 26 ja Kyprokselta noin 30 apua tarvitsevaa.

Kulujen kattamiseksi Suomi on saanut EU:lta 12 miljoonaa euroa. Alun perin ensimmäinen siirto oli suunniteltu kesäkuulle, mutta se on viivästynyt käytännön järjestelyiden takia.

Komission tiedotteen mukaan pääasiallinen kohderyhmä ovat ilman huoltajaa olevat lapset, mutta järjestelyyn hyväksytään myös lapsia, joilla on jokin vakava terveysongelma, ja heidän lähiomaisiaan.

Juttua täsmennetty: Lasten lukumäärä 49 on Suomeen ja Portugaliin lähetettyjen lasten yhteismäärä, ei pelkästään Suomeen tulleiden.

Juttua täydennetty klo 15.05 Maahanmuuttoviraston tiedoilla, joiden mukaan komission tiedot eivät pitäisi paikkaansa.

Juttua täydennetty klo 15.41 Migrin täsmennyksellä lasten määrästä.

Juttua täydennetty 9.7. klo 8.26: Lisätty Migrin vahvistus lasten ja nuorten saapumisesta.

Lue lisää:

Suomi vastaanottaa ensi viikolla 25 alaikäistä turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta