1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Matkailuala kiittelee hallitusta matkustusrajoitusten höllentämisestä – Espanjan ja Ruotsin avautumista toivotaan mahdollisimman pian

Suomalaiset lähtevät ensimmäisenä vanhoihin suosikkikohteisiin, kuten Kreikkaan ja Italiaan.

Matkailu
Ryhmä turisteja Plaza di Catalunyalla Barcelonassa.
Ryhmä turisteja Plaza di Catalunyalla Barcelonassa. Katalonia on Espanjan suosituinta matkailualuetta.Julian Martin / EPA

Matkailualan yritykset pitävät hallituksen päätöksiä matkustusrajoitusten höllentämisestä oikeansuuntaisina. Kevään täyspysähdyksestä toipumiseen menee kuitenkin aikaa.

Matkustustaminen helpottuu useisiin EU-maihin ja Kiinaan.

Suomen matkailualan liiton (SMAL) toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti, mitä tämä hallituksen uusin päätös merkitsee käytännössä matkailualalle?

– Ylipäätään on positiivinen asia, että rajoja päästään avaamaan Eurooppaan vähän laajemmin eikä pelkästään pohjoisen Euroopan maihin.

Mitä te olisitte toivonut hallituksen päättävän?

– Toiveenamme on Suomen rajojen avaaminen johdonmukaisesti. Kriteerien tulee olla neutraalit, yksiselitteiset ja suurin piirtein linjassa EU-jäsenvaltioiden valtaosan kanssa. Ruotsin osalta päätös ei ollut mikään yllätys. Espanjaa aprikoitiin, että voisiko se jo mahtua listalle. Ministerit kuitenkin toivat esille, että Suomi noudattaa hieman tiukempaa linjaa kuin muut Euroopan maat.

Liittoonne kuuluu 180 matkatoimistoa ja matkanjärjestäjää jäsenenä, kokonaismyynti oli 95 prosenttia koko matkatoimistomyynnistä eli viime vuonna yli 2 miljardia euroa. Miten pahan loven tämä koronapandemia on tehnyt alan myynnille?

– Matkamyynti on ollut lähellä nollaa suurimmalla osalla matkatoimistoalan yrityksistä neljä, osalle jopa kuusi, kuukautta, eikä nopeaa paluuta entiselle tasolle ole odotettavissa. Nyt on käynyt ilmi, että myöskään juuri hakuun tullut yritysten kustannustuki ei tule auttamaan matkatoimistoalan yritysten ahdinkoa, kun tuen myöntämisperusteena ovat huhti-toukokuun palkka- ja kiinteät kulut.

Suomen matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti
Heli Mäki-Fränti sanoo, että matkailuala on saanut koronasta kovan taloudellisen iskun.Pekka Tynell / Yle

Miten uskotte matkojen myynnin nyt lähtevän käyntiin?

– Nyt on tärkeää, että rajat on saatu auki joihinkin suomalaisten suosimiin kohteisiin. Yritykset voivat yrittää käynnistää toimintaansa. Mitään suurta matkustusrynnistystä kukaan ei tässä vaiheessa vielä uskalla toivoa.

Kuinka nopeasti matkailubisnes voi elpyä normaaliksi?

– Vuosi 2020 käynnistyi matkailun näkökulmasta vauhdikkaasti, ja tästä vuodesta povattiin kaikkien aikojen matkailuvuotta. Toisin kävi! Kriisiä edeltävälle tasolle ei päästäne ennen ensi vuoden kesää. Kotimaan matkailu on ollut kasvussa jo ennen koronakriisiä.

Minne arvioitte matkustamisen ennen kaikkea lisääntyvän?

– Suomalaisille tutut ja kohteet, kuten kesäaikana Kreikka, Italia ja Espanja sekä talvikaudella Kanariansaaret, elpyvät mahdollisesti ensimmäisinä. Tietenkin useimmille tuttu Viro ja sen eri kohteet houkuttavat.

Onko näihin uusiin kohteisiin paljon vapaata tarjontaa?

– Tarkkaa tietoa tarjonnan määrästä tai täyttöasteesta meillä SMALissa ei tällä hetkellä ole. Suuret matkanjärjestäjät ovat tiedottaneet julkisuudessa, että niillä on tarjolla vain noin 20–30 prosenttia kesän matkoista, ja että näistä on yli 80 prosenttia myyty.

Hallitus arvioi matkustusrajoituksia uudelleen kahden viikon päästä. SMAL toivoo, että ainakin Espanja, Kroatia ja Tšekki avautuisivat mahdollisimman pian.

Eri asia on, kuinka innokkaasti suomalaiset lähtevät ulkomaille.

Suomalaiset matkailevat nyt kotimaassa

Minna Halmetoja / Espoo / Matkailu / Helsinki 08.07.2020
Minna Halmetoja toivoo ulkomaalaisiakin Suomeen.Jouni Immonen / Yle

Espoolaiset Minna ja Hannu Halmetoja ovat käyneet vuosittain ulkomailla, mutta tänä kesänä matka jää väliin. Sen sijaan pariskunta matkailee Suomessa.

– Aiomme kiertää länsirannikkoa. Toivotaan kuitenkin, että Suomeen tulee kansainvälisiä asiakkaita. Meidän hotellit tarvitsevat heitä, Minna Halmetoja sanoo.

Halmetojat pitävät suorastaan onnekkaana vaihtoehtona matkustelua tällä kertaa kotimaassa. Alustavissa suunnitelmissa ollut Etelä-Euroopan matka jää nyt tekemättä, eikä matkustusrajoitusten höllentäminen enää muuta Halmetojien suunnitelmia tältä kesältä.

Hannu Halmetoja / Espoo / Matkailu / Helsinki 08.07.2020
Hannu Halmetoja pitää erinomaisena asiana, että suomalaiset matkailevat vaihteeksi kotimaassa.Jouni Immonen / Yle

– Siitä huolimatta pitäydytään kotimaahan. Mielellään käytämme suomalaisia matkailupalveluja, Hannu Halmetoja toteaa.

Tjäreborgin tuotepäällikkö Jessica Virtanen uskoo, että matkustusrajoitusten höllentäminen vauhdittaa ulkomaanmatkojen myyntiä, ainakin jonkin verran.

– Tietysti ollaan vielä osittain varovaisia varaamaan matkoja, riippuen siitä, miten koronatilanne etenee eri maissa. Uskon, että rajoitusten purusta on apua.

Virtanen arvioi, että matkoja aletaan ostaa erityisesti Kreikkaan ja Kyprokselle, joihin Tjäreborg on päättänyt suunnata tilauslentonsa.

Matkailualalta menee ensi kesään tai jopa seuraavaan talveen toipua koronaepidemiasta, Virtanen arvioi. Hän toivoo hallitukselta selkeitä ja pitkäjänteisiä päätöksiä.

Lue myös:

Matkustaminen helpottuu muun muassa useisiin EU-maihin ja Kiinaan

Suomi jatkaa rajaliikenteen rajoitusten purkamista – näihin maihin rajat aukeavat 13.7. alkaen