Hyppää sisältöön

Texas teloitti kolmannen vangin tänä vuonna – kuolettava ruiske annettiin ryöstömurhaajalle

Yhdysvalloissa on tänä vuonna pantu täytäntöön seitsemän kuolemantuomiota. Vuonna 2019 maassa teloitettiin 22 ihmistä.

Liittovaltio ei ole määrännyt vankeja teloitettaviksi 17 vuoteen. Teksasissa pantiin täytäntöön kuolemanrangaistus heinäkuun alkupuole.lla. Huntsvillen vankilan teloituskammio vuodelta 2000. Kuva: Paul Buck / EPA

Ryöstömurhasta tuomittu vanki teloitettiin myrkkyruiskeella Huntsvillen vankilan teloituskammiossa Texasissa. Mies todettiin kuolleeksi klo 2.52 Suomen aikaa.

45-vuotias tuomittu ehti odottaa rangaistuksen täytäntöönpanoa lähes kolme vuosikymmentä. Hän ampui kuoliaaksi 82-vuotiaan miehen. Tekijä ampui uhriaan päähän ja pakeni tämän jälkeen paikalta tyttöystävänsä kanssa uhrin avolava-autolla

Pariskunta jäi kiinni Etelä-Dakotassa vaihdettuaan varastetun auton toiseen. Ampujan autosta löytyi ase, jossa oli veritekoon sopivia jäämiä.

Miehen tyttöystävä sai kymmenen vuoden ehdollisen tuomion.

Teloitettavan puolustus yritti vedota tuomioistuimeen sillä, että ampuja oli rikoksen tapahtuessa hädin tuskin täysi-ikäinen eikä täysin vastuussa teoistaan.

Toteutettujen kuolemantuomioiden määrä laskussa

Yleisesti kuolemantuomioita pannaan täytäntöön yhä harvemmin. Vuosina 1994–1996 teloituksia oli noin 300 vuodessa. Nykyisin määrä on vuosittain muutamia kymmeniä.

Eniten kuolemanrangaistuksia on toteutettu Texasissa. Myös muun muassa Tennesseessä, Georgiassa, Missourissa ja Dakotassa on teloitettu muutama henkilö vuodessa.

Yleinen mielipide on kääntynyt kuolemanrangaistuksen vastaiseksi. Osa sekä teloitettujen että uhrien perheistä pitää rangaistusta epäinhimillisenä. Tuomioon sisältyy myös erehtymisen mahdollisuus. Vuosien mittaan osavaltioita on luopunut kuolemanrangaistuskäytännöstä.

Kuolemanrangaistus on voimassa 28 Yhdysvaltain osavaltiossa. Maailmanlaajuisesti rangaistusmuoto on käytössä yli 50 maassa, muun muassa Intiassa, Japanissa, Kiinassa, Iranissa ja Pakistanissa.

Lue lisää: