Kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut

Lahtelainen taiteilijaprofessori menehtyi lyhyen sairauden jälkeen 86-vuotiaana.

kuvataiteilijat
Matti Koskela
Matti Koskela kuvattuna 80-vuotisjuhliensa aikaan.Tuija Veirto / Yle

Lahtelainen kuvataiteilija ja professori Matti Koskela on kuollut. Koskela kuoli viime viikolla lyhyen sairauden jälkeen, kertoo hänen poikansa Juho Koskela.

86-vuotiaana kuollut Koskela tunnettiin ennen kaikkea graafikkona ja kuvanveistäjänä. Hänen töitään on lukuisissa yksityisissä ja julkisissa kokoelmissa Suomessa ja ulkomailla. Koskelan käsistä on syntynyt myös maalauksia ja lasitaidetta. Hän jatkoi taiteen tekemistä ja näyttelytoimintaa vielä 80-vuotisjuhliensakin jälkeen.

Koskela sai professorin arvonimen vuonna 1992.

Koskela oli monipuolinen taiteilija ja aktiivinen järjestötyössä. Hänellä oli lukuisia luottamustehtäviä, joissa vaikutti laajasti Lahden ja koko Suomen taide-elämään. Matti Koskela toimi muun muassa Lahden Taiteilijaseurassa ja Suomen Taidegraafikoiden liitossa puheenjohtajana.

Koskelan kuolemasta kertoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Kinesteettisen veistotaiteen uranuurtaja

Matti Koskela muutti Kajaanista Lahteen 1960-luvun lopussa. Koskela asui erikoisessa ateljékodissa, joka rakennettiin hänen toiveidensa mukaan elementeistä. Koskela itse kuvaili kotiaan Rubikin kuutioksi.

Graafikko Antti Salokannel on tuntenut Matti Koskelan pitkään, siitä lähtien kun tämä perheineen muutti Lahteen.

Salokanteleen mielestä Koskelan rakentama Domino-talo kuvaa taiteilijakollegaa hyvin.

– Hän oli konstruktivisti ja toteutti taiteilijuuttaan siinä rakennuksessa, jonka loi. Matti oli myös uranuurtaja kineettisen veistotaiteen tuomisessa Suomeen.

Matti Koskelan julkisista veistoksista Lahdessa Salokanteleen mielestä edustavimpiin kuuluu muun muassa kaupunginjohtaja Teemu Hiltusen muistoveistos Paragrafi Aleksanterinkadun varressa, Kansantalon edessä.

Antti Salokannel toimi rehtorina Lahden taideinstituutissa ja sen lakkautuksen jälkeen Lahden ammattikorkeakoulussa taidelinjan yliopettajana. Hän on kirjoittanut taideinsituutin historiasta ja koulun vaiheista kirjan.

- Matti Koskela oli perustamassa taideoppilaitosta ja sen lakkauttaminen oli pettymys. Hän otti näkyvästi kantaa opetuksen alasajoa vastaan muun muassa lehtien palstoilla.

Vaikka aivan viime vuosina yhteydenpito hiipui, Antti Salokannel uskoo Matti Koskelan iloinneen siitä, että Lahteen saadaan pian pitkän ponnistelun jälkeen uusi taidemuseo.

– Hän oli hyvin aktiivinen muun muassa taidemuseoyhdistyksessä ja ajoi vahvasti museon perustamista kaupunkiin.

Lue lisää: Matti Koskela tekee taidetta Rubikin kuutiossa