Museot vetävät väkeä – etenkin Museokortin käyttäjät paikkaavat ulkomaisten turistien puutetta

Etenkin Museokortin haltijat ovat innostuneet vierailemaan maamme museoissa koronatauon jälkeen.

museot
Kansallismuseo
Museoiden kävijämäärät ovat kasvaneet lomakauden myötä.Jyrki Lyytikkä / Yle

Kun museot avautuivat kesäkuun alussa kahden ja puolen kuukauden tauon jälkeen, kävijöitä oli vähän. Nyt on toisin. Kävijät ovat löytäneet tiensä takaisin museoihin ja etenkin museokorttilaiset ovat rynnistäneet hyödyntämään ostettua etuaan. Tällä hetkellä Museokortilla maksetut käynnit ovat noin viidenneksen kasvussa verrattuna vuoden takaiseen.

– Ennusteemme mukaan heinäkuussa tehdään vähintään 250 000 Museokortti-käyntiä, uskoo Museoliiton kehitysjohtaja Seppo Honkanen.

Viime vuoden heinäkuu oli edellinen ennätyskuukausi, silloin tehtiin 213 000 Museokortti-vierailua.

Museoissa vierailu koetaan turvalliseksi

Kesäkuun alusta lähtien museoiden kävijämäärät ovat nousseet tasaisesti. Museoliiton keväällä teettämän kyselyn mukaan moni aikoi vierailla museoissa koronatauon jälkeen aiempaa useammin. Monet olivat huomanneet poikkeusaikana kuinka merkityksellinen osa museot ovatkaan heidän elämäänsä.

Olavinlinna
Olavinlinna Savonlinnassa on suosittu käyntikohde kesällä.Yle kuvapalvelu

Heinäkuussa lomakauden pyörähdettyä käyntiin kotimaanmatkailun suosio näkyy myös museoissa. Kävijämäärät ovat lähes entisellään, vaikka ulkomaiset turistit puuttuvat.

Ateneumissa heinäkuu ei ole vuoden vilkkain kuukausi, mutta kotimaisten turistien kasvu näkyy sielläkin, sillä kävijöitä on melkein entiseen malliin.

– Meidän kävijämäärästä kolmannes on ulkomailta tulevia turisteja, joten vaikuttaa siltä, että kotimaan matkailijat ovat paikanneet tilannetta, toteaa Ateneumin viestintäpäällikkö Johanna Eiramo.

Museoissa käyminen koetaan turvalliseksi, koska niissä on harvoin ruuhkaa ja turvaetäisyyksiä on helppo noudattaa. Museoiden henkilökunta tarkkailee kävijämääriä ja ohjaa tarvittaessa kävijöitä väljempiin tiloihin.

Vuodeksi kerrallaan ostettava Museokortti käy noin 300 kohteessa ympäri Suomea. Kortti lanseerattiin vuonna 2015.

Näin ensimmäiset museot avautuivat, asiakkaat iloitsivat: "Ihanaa päästä ihmisten ilmoille"