HS: Poliisi epäilee ulkoministeri Haavistoa kahdesta rikoksesta – poistui Säätytalolta ennen hallituksen neuvottelujen loppua

Ulkoministeri on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Pekka Haavisto
Ulkoministeri Pekka Haavisto saapui hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle Helsingissä 8. heinäkuuta.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kiistää syyllistyneensä rikokseen.Jussi Nukari / Lehtikuva

Helsingin Sanomat kertoo (siirryt toiseen palveluun) keskusrikospoliisin epäilevän ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.) virkarikoksesta ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta.

Epäilty rikos on tapahtunut viime syksynä. Tuolloin ministeri Haavisto päätti siirtää ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin erimielisyyksien takia. Myöhemmin Haavisto pyysi Tuomiselta anteeksi ja tarjosi hänelle mahdollisuutta jatkaa tehtävässä.

Ministerit neuvottelivat tänään Säätytalolla matkustusrajoituksista ja niiden mahdollisesta höllentämisestä. Haavisto poistui jo aikaisemmin ennen muita ministereitä paikalta, ja Yle ei ole tavoittanut häntä kommentoimaan rikosepäilyjä.

Valtakunnansyyttäjä määräsi poliisin suorittamaan asiassa esitutkinnan. Maanantaina keskusrikospoliisi kertoi tiedotteessa, että esitutkinta on päättynyt ja esitutkintapöytäkirja on lähetetty valtakunnansyyttäjälle.

Ulkoministeri Haavisto on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Helsingin Sanomien tietojen mukaan esitutkinnassa keskusrikospoliisi on tullut siihen johtopäätökseen, että ulkoministeri Haavistoa on syytä epäillä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Lue myös:

Analyysi: Miksi poliisia tarvitaan selvittämään ulkoministerin tekoja?

Ulkoministeri Pekka Haaviston al-Holin toimia koskeva esitutkinta on valmistunut