1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Päivystävä sairaala / terveyskeskus

Pelätty hoitopommi näkyy nyt yhteispäivystyksessä Kokkolassa: koronan pelossa on viivytelty jopa aivohalvauksen hoidattamista

Ylilääkäri on eniten huolissaan sydänsairaista ja neurologisista ongelmista kärsivistä.

Yhteispäivystyksen potilasmäärät ovat olleet kesän ajan tavallista suuremmat. Kuva: YLE/Chanette Härus

Koronakevään uhkakuva näyttää toteutuvan Kokkolassa: ihmiset ovat lykänneet sairauksiensa hoitoa ja tulevat nyt yhteispäivystykseen tavallista huonommassa kunnossa.

Yhteispäivystyksen vs. ylilääkäri Tomas Björk on erityisen huolissaan siitä, että jopa sydänsairauksia ja neurologisia sairauksia on jätetty hoidattamatta ja rutiinikäyntejä laiminlyöty.

– Esimerkiksi aivohalvauspotilas on tullut liian myöhään hoitoon. Niin että lioutusikkuna jolloin voidaan antaa liuotushoitoa ja pelastaa paljon ihmisen aivoja, on jo kiinni. Sitten on paljon vähemmän mitä voidaan tehdä potilaan hyväksi, sanoo Björk.

Björkillä ei ole tarkkaa tietoa siitä, onko hoitoontulon viivyttäminen aiheuttanut kuolemia, jotka olisivat olleet vältettävissä.

– Sellainen tuntuma on, että on aiheutunut ehkä joku niin sanottu turha kuolema vain sen takia, että ei ole uskallettu tulla lääkäriin.

Kesän aikana potilaita on kaikkiaan ollut yhteispäivystyksessä normaalia enemmän. Alkuviikolla koettiin niin raju ruuhkapiikki, että henkilökunta venytti vuorojaan, ja töihin hälytettiin toistakymmentä lääkäriä ja hoitajaa lisää.

– Sellainen on kyllä aika lailla poikkeuksellista. Tilanne pääsi vähän yllättämään, mutta reagoimme nopeasti. Olen kiitollinen, että meillä on hyvä yhteishenki, ja kaikki haluavat auttaa, sanoo vs. ylilääkäri Tomas Björk.

Ohjeita noudatettu liian tunnollisesti

Eri puolilla Suomea on halki koronakevään vedottu siihen, etteivät ihmiset peruisi heille varattuja aikoja tai muuten laiminlöisi sairauksiensa hoitamista.

Koronan varjossa muhii hoitopommi – Pahin skenaario on, että riskiryhmien potilaat jäävät hoidotta pitkäksi aikaa

Esimerkiksi Sydänliitto on ollut huolissaan siitä, että sydänsairaat eivät koronan pelossa hakeudu hoitoon. Ajan peruminen voi johtaa jopa hoitotakuun katkeamiseen ja tärkeiden toimenpiteiden siirtymiseen taas kauemmas.

Hoitotakuu voi katketa, jos potilas peruu aikansa – lääkärit muistuttavat pitkäaikaissairauksien seurannan tärkeydestä

Tomas Björkin mukaan Kokkolan-ilmiö on valtakunnallinen. Hän tulkitsee ihmisten noudattaneen liian tunnollisesti ohjeita pysytellä kotona.

– On tietysti positiivista, että väki noudattaa kehotuksia – mutta joskus jopa liiankin hyvin. Kultainen keskitie pitäisi olla: ei ole missään vaiheessa sanottu, ettei saisi mennä lääkäriin.

Björk kehottaa yhä hoidattamaan sairaudet ja vaivat poliklinikoilla, terveyskeskuksessa tai viime kädessä päivystyksessä – ajoissa.

– Riski saada koronatartunta sairaalassa on minimaalisen pieni.