Ennätysmäärä lahjoituksia metsiensuojeluun – Maanomistaja kysyi perillisiltä: "Haluatteko mukavan tilin vai samoilla ikimetsässä?"

Pälkäneläinen Kati Susi siirsi perintömetsänsä Luonnonperintösäätiön omistukseen.

metsät
Metsien suojelu innostaa nyt tavallisia maanomistajia
Metsien suojelu innostaa nyt tavallisia maanomistajia

Metsien suojelu innostaa ihmisiä nyt ennen näkemättömällä tavalla. Pentti Linkolan perustama Luonnonperintösäätiö saa runsaasti pieniä ja suuria rahalahjoituksia käytettäväksi ikimetsien ostoon.

Metsän ystävä voi vaikkapa ostaa kymmenen neliötä olemassa olevaa tuntemaansa ikimetsää tai lahjoittaa kuukausittain haluamansa summan. Viime vuonna säätiö hankki suojelun piiriin 600 hehtaaria metsä- ja suoalueita; enemmän kuin ensimmäisinä 17 toimintavuotena yhteensä.

Moni haluaisi myydä metsäänsä säätiölle suojelualueeksi ja näin säilyttää itselleen arvokasta luontoa tuleville polville. Myös valtion Metso-ohjelmaan tulee paljon yhteydenottoja, joissa ehdotetaan omaa metsää suojelualueeksi.

Metso-ohjelmaa on jäljellä vielä viisi vuotta. Sen tarkoitus on pysäyttää suomalaisen luonnon taantuminen valtion varoin. Luonnonperintösäätiö pyrkii samoihin tavoitteisiin lahjoitusvarojen avulla.

Metsä määräaikaiseen tai pysyvään suojeluun

Koska rahaa on rajallinen määrä, sekä Metso-ohjelmassa että Luonnonperintösäätiössä pyritään hankkimaan suojeluun luontoarvoiltaan parhaat alueet metsää tai suota. Molemmat arvioivat tarkkaan, mitä alueita ostetaan.

Metso-ohjelman kautta voi suojella metsänsä myös määräajaksi. Yhteyttä voi ottaa paikalliseen ELY-keskukseen. Luonnonperintösäätiössä puolestaan kaikki suojelu on pysyvää.

Kati Suden Pälkäneellä oleva perintömetsä siirtyi Luonnonperintösäätiön omistukseen kesäkuun lopulla. Susi pitää itseään tavallisena ihmisenä, joka ymmärtää luonnon arvon.

–Olen liikkunut tässä metsässä 45 vuotta. Kysyin tyttäriltäni, että haluatteko eläkeläisinä hakata metsää niin, että saatte mukavan tilin ja voitte viettää Madeiralla loppuelämänne vai haluatteko samoilla ikimetsässä.

–Molemmilta vastaus oli ihan selkeä. Tullaan kolmenkymmenen vuoden päästä uudestaan, jos tolpillamme ollaan ja katsotaan miltä täällä silloin näyttää.