Sulakkeita paloi ja sähkölaitteet kärysivät – salamat iskivät viiteen omakotitaloon Järvenpäässä

Henkilövahingoilta ja tulipaloilta vältyttiin, mutta yhden talon sisärakenteisiin tuli kahden euron kokoisia reikiä.

Salaman aiheuttamat vahingot
Ukonilma, ukkonen salamoi. Salama iskee, myrskypilviä tummalla taivaalla.  Salamoita. Turku.
Ukkosmyrsky pyyhkäisi yli Mankalan asuinalueen, joka sijaitsee Järvenpään Isokydön kaupunginosassa. Kuvituskuva.Pekka Parviainen / Yle

Raju ukkosrintama on aiheuttanut vahinkoa Järvenpäässä, Keski-Uudellamaalla. Henkilövahingoilta ja tulipaloilta vältyttiin, mutta salamat iskivät ainakin viiteen taloon Mankalan pientaloalueella.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen mukaan yhden talon sisätiloihin tuli ainakin kolme kahden euron kolikon kokoista reikää, paloi sulakkeita ja tuli käryä. Pelastuslaitoksen tekemässä tarkastuksessa kattorakenteista ei löytynyt tulipalon alkuja.

Sähkölaitteita vaurioitui ja sulakkeita paloi myös useassa lähitalossa.

– Täällä on täytynyt olla yksi tai useampia salamia, jotka ovat iskeneet. Asukas kertoi, ettei hän ehtinyt laskea edes yhteen, kun ukkonen jyrähti ja salama iskivät samaan aikaan, kertoo päivystävä palomestari Juha Gröhn Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Palomestarin mukaan palomiehet ovat kartoittaneet lähitalojen tilanteen ja ainakin viidessä talossa on ollut salaman aiheuttamia vahinkoja.

Paikalle odotettiin sähkölaitoksen päivystävää asennusurakoitsijaa tarkastamaan rakennusten turvallisuuden.

Keskiviikkona Uudellamaalla on ollut paikoin voimakkaita ukkoskuuroja. Etukäteen varoitettiin, että iltapäivällä ja illalla kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia. Tuulen nopeudeksi puuskissa arveltiin yli 15 metriä sekunnissa.