Lähes 40 metsäpeuraa vaeltaa jo vapaana Lauhanvuoressa ja Seitsemisessä

Metsähallitus haluaa elvyttää kansallispuistoissa sijaisevilla totutustarhoillaan läntisen Suomen metsäpeurakantaa.

metsäpeura
Metsäpeura syö jäkälää.
Tämä metsäpeura vapautettiin totutustarhasta jo viime syksynä.Tiina Mäkelä, Metsähallitus

Lauhanvuoren ja Seitsemisen kansallispuistoihin on vapautettu totutustarhoista kesän aikana yli 20 metsäpeuraa. Viimeisimmät peurat pääsivät vapauteen tänään keskiviikkoaamulla Lauhanvuoressa Etelä-Pohjanmaalla.

Yhteensä molemmissa kansallispuistoissa vaeltaa jo vapaana lähes 40 metsäpeuraa. Ensimmäisen kerran peuroja vapautettiin viime syksynä.

– Valitsimme keskikesän vapautusajankohdaksi erityisesti hyvän ravintotilanteen takia, kertoo MetsäpeuraLIFE-hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja Metsähallituksesta.

Keskikesän vapauttamisajankohtaa puoltaa Mykrä-Pohjan mukaan myös toive siitä, että vapautetut metsäpeurat levittäytyisivät totutustarhojen lähimaastoon ennen kuin syksyn kiima- eli rykimäaika kokoaa ne taas yhteen.

Alkuperäisille asuinsijoilleen

Metsähallitus koordinoi hanketta, jonka tavoitteena on palauttaa totutustarhojen avulla metsäpeura alkuperäisille asuinsijoilleen läntiseen Suomeen.

Noin puolet vapautetuista metsäpeuroista on syntynyt totutustarhoissa. Loput ovat syntyneet eläintarhoissa, joista ne muutama vuosi sitten siirrettiin Lauhanvuoren ja Seitsemisen totutustarhoihin.

Totutustarhaus jatkuu vielä vuoteen 2022 saakka. Metsähallitus toivoo, että Etelä-Pohjanmaalla Lauhanvuoren ja Pirkanmaalla Seitsemisen kansallispuistojen läheisyydessä eläisi tuolloin muutaman kymmenen yksilön kokoinen, kasvava metsäpeurakanta.