Matkustaminen helpottuu muun muassa useisiin EU-maihin ja Kiinaan

Ulkoministeri Pekka Haavisto ei kommentoinut tiedotustilaisuudessa rikosepäilyjä. Hänen mukaansa ministerin työ jatkuu normaalisti ministerivastuuasian selvittelyistä huolimatta.

Marinin hallitus
Pekka Haavisto ja Mari Ohisalo
Hallitus kertoo päivän keskustelujen tuloksista tiedotustilaisuudessaan noin kello 18.15.

Suomi luopuu useista rajatarkastuksista Suomen ja useiden Euroopan maiden sekä Euroopan ulkopuolisten maiden välillä.

Euroopan maista liikenne avataan tämän hetkisen koronaepidemiatilanteen perusteella Alankomaiden, Belgian, Italian, Itävallan, Kreikan, Maltaan, Saksan, Slovakian, Slovenian, Unkarin, Liechtensteinin, Sveitsin kanssa, kertoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Nämä rajoitukset poistuvat ensi maanantaina eli 13. heinäkuuta.

Lisäksi liikenne sallitaan ensi maanantaista alkaen rajoituksetta Suomen ja Kyproksen, Irlannin, Andorran, San Marinon ja Vatikaanin välillä.

Ruotsi, Espanja ja Britannia yhä rajoituslistalla

Ohisalon mukaan Suomi jatkaa rajoitusten purkamisen suhteen varovaista linjaa.

Matkustusrajoitusten purkamisen edellytyksenä on, että näissä maissa uusia koronatartuntoja on edellisen kahden viikon aikana ollut enintään kahdeksan 100 000 asukasta kohti.

Toissijaisesti maahantulon rajoitusten purkamista voidaan hallituksen mukaan harkita, jos tartuntoja on enintään kymmenen 100 000 asukasta kohti.

Rajoitukset säilyvät muun muassa Espanjaan, Ruotsiin, Ranskaan, Britanniaan, Bulgariaan, Kroatiaan, Luxemburgiin, Portugaliin, Romaniaan, Monacoon, Puolaan ja Tsekkiin.

Näistä maista saapuville hallitus suosittaa edelleen omaehtoista karanteenia.

Työmatkaliikennettä auki myös Euroopan ulkopuolelle

Matkustusrajoituksia puretaan 13. heinäkuuta alkaen tietyin rajoituksin myös EU:n ja Euroopan ulkopuolelle.

Työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne on sallittua Algeriasta, Australiasta, Georgiasta, Japanista, Uudesta-Seelannista, Ruandasta, Thaimaasta, Etelä-Koreasta, Tunisiasta, Uruguaysta ja Kiinasta.

Suomen ja muiden kolmansien maiden kanssa nykyiset rajoitukset jatkuvat. Tartuntatilanteen perusteella laskettu raja-arvo on liian korkea Kanadassa, Montenegrossa, Marokossa ja Serbiassa.

Jos epidemiatilanne säilyy hyvänä, hallitus tarkastelee rajoituksia uudelleen kahden viikon kuluttua, ja seuraavat muutokset rajaliikenteeseen tulisivat voimaan 27. heinäkuuta alkaen.

Tarkastelussa käytettäisiin samaa tartuntojen raja-arvoa kuin 13. heinäkuuta päätöksessä.

Jokainen maa arvioi matkustussäädöksiään itse. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) huomautti, että matkustettaessa Suomen sallimiinkin maihin tulee ottaa selvää, onko niissä omia ehtoja maahantulolle.

Maat ovat tehneet rajoituksia, jos tautitilanne niissä on pahentunut.

– Ulkoministeriöllä on hyvin rajoitetut keinot auttaa ihmisiä, jotka joutuvat pulaan alueilla tai maissa, jos joudutaan esimerkiksi karanteeniin maan omista lainsäädännöstä tai määräyksistä johtuen. Näissä tilanteissa pitää olla hyvin tarkkana, Haavisto sanoi.

Haavisto: En voi kommentoida epäilyjä, työt jatkuvat

Iltapäivällä hallituksen neuvottelujen aikana Helsingin Sanomat kerto (siirryt toiseen palveluun)i keskusrikospoliisin epäilevän ulkoministeri Haavistoa virkarikoksesta ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta, kun hän siirsi al-Holin lasten palauttamisesta käydyn keskustelun aikana konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin.

Haavistolta ja Ohisalolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa myös kommenttia uutiseen. Haavisto vastasi kuitenkin, ettei voi kommentoida asiaa, joka on kesken perustuslakivaliokunnassa.

– Minulla ei ole siihen oikeutta, että tässä mielessä työni jatkuvat normaalisti ja perustuslakivaliokunta käsittelee omaa työtään normaalisti, Haavisto sanoi.

– Niin kauan kuin asia on perustuslakivaliokunnan käsissä, en voi myöskään itse ottaa tähän asiaan kantaa, vastasi myös Maria Ohisalo.

Haavisto on koko ajan kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Hallituslähteiden mukaan Haaviston rikosepäilyistä ei ole keskusteltu Säätytalossa.

Marjanpoimijat saavat tulla, työnantajalla vastuuta

Luonnonmarjojen, kuten mustikan tai hillan poimijat saavat tulla maahan, jos heillä on suomalaisen työnantajayrityksen kutsu.

Aikaisemmin Thaimaan hallitus on Haaviston mukaan kieltänyt poimijoiden matkustamisen maihin, joissa koronatilanne on pahempi kuin Thaimaassa. Sekä Ruotsissa että Suomessa koronaa on enemmän kuin Thaimaassa.

Nyt Thaimaa on tarkistanut kantaansa Suomen osalta, mutta ehtona on esimerkiksi terveydenhuollosta ja riittävän väljästä majoituksesta huolehtimiselle. Poimijoiden tulo Suomeen sallitaan Thaimaan aikaisemmin myöntämän 3000 poimijan maakiintiön mukaan.

– Thaimaa on itse hyvin huolissaan, ettei korona leviä muualle lähteneiden marjanpoimioiden vuoksi. Lähtökohta on että työnantajat vastaavat henkilöiden terveyspalveluista ja siitä, että kun on tultu Suomeen, tarkitsetaan ettei ole taudin oireita, Haavisto sanoi.

Aiheesta voi keskustella torstai-iltaan klo 23.

Lisää aiheesta:

HS: Poliisi epäilee ulkoministeri Haavistoa kahdesta rikoksesta – poistui Säätytalolta ennen hallituksen neuvottelujen loppua

Ulkoministeri Haaviston mukaan EU:n lisäksi keskustellaan matkailun avaamisesta esimerkiksi Japaniin, hallitus neuvottelee rajakysymyksistä

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus