1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Trump tapasi Meksikon presidentin Lopez Obradorin – Lämpimiä kehuja molemmin puolin rajamuuria, josta ei puhuttu mitään

Kaukana olivat ajat, jolloin Trump kutsui meksikolaisia raiskaajiksi ja huumekauppiaiksi. 

Meksikon presidentin Andres Manuel Lopez Obradorin lämpimät sanat saivat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hymyilemään. Kuva: Anna Moneymaker / EPA

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador vieraili keskiviikkona Valkoisessa talossa tapaamassa Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia.

Tapaaminen oli järjestetty juhlistamaan Yhdysvaltojen, Meksikon ja Kanadan uutta kauppasopimusta USMCA:ta. Kanadan pääministeri Justin Trudeau tosin ei osallistunut tapaamiseen, minkä vuoksi kaksipäiväiseksi suunnitellusta kokoontumisesta tuli vain yksipäiväinen. Uutistoimisto Reutersin mukaan poisjäämiseen vaikutti muun muassa se, että Yhdysvaltojen on kerrottu suunnitelleen uusia tullimaksuja kanadalaiselle alumiinille.

Trudeaun lisäksi myös osa Valkoisen talon juhlaillalliselle kutsutuista yritysjohtajista jätti tilaisuuden väliin.

Uutistoimisto AP:n mukaan Trump kutsui Obradoria rakastetuksi kumppaniksi ja sanoi, että maiden taloudelliset- ja turvallisuussuhteet ovat nousseet uusiin ulottuvuuksiin.

Hyväntahtoisia sanoja vaihdettiin puolin ja toisin Valkoisessa talossa pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Kaukana olivat ajat, jolloin Trump kutsui meksikolaisia raiskaajiksi ja huumekauppiaiksi.

– Minun kauteni aikana Meksikon presidenttinä minä – ja ennen kaikkea maani – olemme saaneet sinulta ymmärrystä ja kunnioitusta osaksemme solvausten sijaan, Lopez Obrador sanoi.

Trump on jättänyt meksikolaisten sättimisen vähemmälle sen jälkeen, kun Lopez Obrador nousi presidentiksi puolitoista vuotta sitten.

Vasemmistolaisen Lopez Obradorin ja oikeistolaisen Trumpin veljellistä ystävyyttä pidettiin alkuun epätodennäköisenä. Lopez Obradorin mukaan ennusteet menivät pieleen.

– Me emme ole tapelleet. Me olemme ystäviä ja aiomme olla ystäviä myös tulevaisuudessa. Jotkut ajattelivat, että meidän ideologiset erimielisyydet johtaisivat väistämättä yhteenottoihin. Näin ei kuitenkaan käynyt. Mielestäni myöskään tulevaisuudessa ei ole tarvetta rikkoa maidemme hyviä poliittisia suhteita tai hallitustemme ystävyyttä, Lopez Obrador sanoi.

Trumpin mukaan miesten välinen ystävyys on kehittynyt vastoin kaikkia odotuksia.

Kuka maksaa muurin?

Yksi Trumpin kantavia teemoja edellisissä presidentinvaaleissa oli rakentaa muuri Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalle – ja laittaa Meksiko maksamaan sen. Presidentti Lopez Obradorin ensimmäisen Valkoisen talon vierailun aikana muurista ei kuitenkaan puhuttu, sanoi Valkoisen talon tiedottaja Kayleigh McEnany.

– Se asia ei noussut esille silloin, kun minä olin huoneessa, McEnany sanoi lehdistötilaisuudessa tapaamisen jälkeen.

Kumpikaan presidenteistä ei myöskään maininnut asiasta tiedotustilaisuudessa.

Trump on väittänyt toistuvasti, että Meksiko maksaa käynnissä olevat muurin rakennustyöt. Esimerkiksi viime syksynä Yhdysvaltain puolustusministeriö sanoi rahoittavansa Meksikon rajalle rakennettavaa muuria 3,6 miljardilla dollarilla eli noin 3,3 miljardilla eurolla. Puolustusministeriö ilmoitti irrottavansa varat 127 muusta sotilasprojektista.

Eräs Trumpin teoriosta on ollut, että uuden kauppasopimuksen myötä tulee niin paljon taloudellista kasvua vuosien saatossa, että sillä kuitataan muurin kustannukset. Tämä tosin ei tarkoita sitä, että yhdysvaltalaisten verorahoja ei olisi käytetty muurin rakentamiseen.

Koronaennätykset rikki molemmissa maissa

Koronapandemian ajalle tyypillisesti presidentit eivät kätelleet tavatessaan. Kumpikaan ei myöskään sonnustautunut maskiin. Valkoisen talon mukaan koko Meksikon delegaatio testattiin koronavirukselta ennen heidän saapumistaan.

Yhdysvalloissa on todettu vuorokauden aikana ennätykselliset yli 58 000 uutta koronavirustartuntaa. Se on suurin yksittäisen maan tähän mennessä raportoima päiväkohtainen tartuntamäärä. Koronavirustartunnat lisääntyivät 42:ssa Yhdysvaltain 50:stä osavaltiosta.

Myös Meksikossa todettiin maan tähän mennessä suurin tartuntamäärä. Maassa todettiin vuorokauden aikana 6 995 uutta koronavirustartuntaa.