Venäjä haluaisi vähentää Syyriaan suuntautuvaa humanitaarista apua – YK:n turvallisuusneuvosto äänesti hankkeen alas

YK:n humanitaarinen apu kulkee sodan runnomaan Syyriaan kahden rajapisteen kautta. Nykyiset sopimukset päättyvät perjantaina.

Syyria
Kiinasta tuotua lääkintätarvikekeiden erää puretaan Damaskoksessa.
Kiinasta tuotua lääkintätarvikekeiden erää puretaan Damaskoksessa.Youssef Badawi / EPA

Venäjä on hävinnyt YK:n turvallisuusneuvostossa äänestyksen, joka tähtäsi Syyriaan suuntautuvan, kansainvälisen humanitaarisen avun vähentämiseen.

YK on toimittanut Syyriaan ulkopuolista apua vuodesta 2014 lähtien. Nykyinen sopimus aputoimituksille on päättymässä perjantaina.

Apu on kulkenut maahan Turkista kahden rajapisteen kautta. Se on suuntautunut sekä Aleppon seudulle että syyrialaiskapinallisten hallussa olevaan Idlibiin.

Venäjän tavoite oli, että jatkossa apua olisi toimitettu vain yhden rajanylityspisteen kautta ja sopimus tehtäisiin vain kuudeksi kuukaudeksi.

Turvallisuusneuvosto äänesti asiasta keskiviikkona.

Venäjä, Kiina, Vietnam ja Etelä-Afrikka äänestivät Venäjän esityksen puolesta. Avun vähentämistä vastaan olivat Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Belgia, Viro ja Dominikaaninen tasavalta.

Venäjän hanke kaatui, kun se ei saanut tarvittavaa yhdeksää ääntä.

Avun leikkaaminen vaikuttaisi jopa yli miljoonan elämään

Venäjän ehdotuksen puolesta äänestäneet turvallisuusneuvoston jäsenet katsovat, että YK:n apu häiritsee Syyrian suvereniteettia. Niiden mielestä Syyria voisi jo itse ottaa vastuun avun jakelusta.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Kelly Craft on pitänyt Venäjän toimintaa "yrityksenä politisoida humanitaarinen apu". Craftin mukaan vain yhden rajanylityspisteen auki pitäminen tarkoittaisi sitä, että 1,3 miljoonaa Aleppon pohjoispuolella elävää ihmistä jäisi ilman apua.

Saksan ja Belgian luonnosteleman päätöslauselman tavoitteena oli alun perin saada aputoimituksille jopa vuoden jatkoaika. Kiina ja Venäjä estivät suunnitelman veto-oikeudellaan aiemmin tällä viikolla.

Saksan ja Belgian uudessa päätöslauselmaluonnoksessa apua halutaan jatkaa puolella vuodella. On mahdollista, että Venäjä estää avuntoimitukset myös seuraavassa turvallisuusneuvoston äänestyksessä.

Syyrian sota alkoi vuonna 2011. Tuhoisan sisällissodan myötä noin viisi miljoonaa syyrialaista (siirryt toiseen palveluun) on joutunut pakenemaan maan rajojen ulkopuolelle. Lisäksi noin 6 miljoonaa syyrialaista elää maan sisäisinä pakolaisina.

Sodassa Venäjä ja Kiina tukevat Bašar al-Assadin hallinnon joukkoja ja Turkki kapinallisia.

Lisää lukemista Syyriasta:

Venäjä vetäytyi YK:n järjestelystä, jonka tarkoituksena on suojella sairaaloita Syyriassa

Korona on kiristänyt miljoonien Syyrian pakolaisten elämää – pelätty epidemia ei silti tuonut tuhoa leireihin

Lähteet: AFP, AP