Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johto: koronarajoituksiin suhtaudutaan jo liian lepsusti

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin (KSSHP) johtajaylilääkäri muistuttaa, että virus ei ole kadonnut ja leviämistä ehkäiseviin toimiin on yhä syytä suhtautua vakavasti.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
Pidä turvaväli!- tarra lentoaseman lattiassa.
Kuvituskuva.Tiina Jutila / Yle

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johto varoittaa alueensa ihmisiä jo liian huolettomasta asenteesta koronavirukseen. Johtajaylilääkäri Juha Paloneva sanoo panneensa merkille, että tavalliset kadunihmiset eivät enää huolehdi viruksen välttämistoimista samalla tavalla kuin aiemmin.

– Ihmisiä pitäisi ehkä muistuttaa asiasta. Yleistä varovaisuutta on yhä syytä noudattaa. On monia maita, joissa virus leviää kiihtyvään tahtiin. Varomattomasti toimimalla saadaan se toinen korona-aalto Suomeen ihan varmasti, Paloneva sanoo.

Sairaanhoitopiirissä viimeksi kulunut kuukausi on ollut koronarintamalla hyvin rauhallinen. Uusia tartuntoja on havaittu vain muutama. Tällä haavaa testejäkin tehdään Palonevan mukaan KSSHP:ssä vain parikymmentä päivässä.

– Asia kannattaa kuitenkin ehdottomasti pitää mielessä. Mitä vastuullisemmin toimitaan, sitä enemmän yhteiskuntaa voidaan avata.

Ruotsin strategiasta liian varhaista antaa lopullista arvioita

Ruotsi on saavuttanut kyseenalaista kuuluisuutta muuta maailmaa hövelimmillä koronarajoituksilla. Liberaalista linjasta on ollut seurauksena se, että koronaan on menehtynyt huomattavasti enemmän ihmisiä kuin muissa Pohjoismaissa.

– En lähtisi tässä vaiheessa ketään mitenkään ilkkumaan. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että Suomen koronastrategia on ollut varsin hyvä, Paloneva sanoo.

Lopullisesti asiaa voi Palonevan mukaan kuitenkin arvioida vasta, kun koronatilanne on pitkällä aikavälillä ohi. Vasta sitten nähdään, millaisia viruksen terveys- ja talousvaikutukset eri strategian valinneissa maissa ovat.

Edessä on pitkä tie

Kaikki koronaan liittyvä on osoittautunut vaikeaksi ennustaa. Esimerkiksi THL ennusti koronahuipun osuvan kesäkuuhun, mutta arvio meni pieleen, ja sen koommin THL ei ole kovin yksityiskohtaisia ennusteita tehnyt, ainakaan julkisesti. Paloneva kuitenkin arvelee, että tilanne pysyy akuuttina hyvinkin pitkälle syksyyn, eikä vuodenvaihteen jälkeisestä ajastakaan uskalla sanoa mitään kovin varmaa.

– Tällä hetkellä sairaalassa on monia rajoituksia voitu purkaa, mutta kaikki käytänteet voidaan tarvittaessa ottaa taas välittömästi käyttöön, jos tauti lähtee leviämään.

Lue lisää:

Lääkärit varoittavat: Länsi-Pohjassa koronatilanne on muuttunut vakavammaksi – ostosreissut on syytä jättää väliin