1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kosteikot

Kiteen uudesta kosteikosta hyötyy sekä ympäristö että kaupunkilaiset

Vasta valmistunut kosteikko vähentää kuormitusta Kiteenjärveen. Samalla se on uusi virkistysalue kaupunkilaisille.

kosteikot
Kiteen kosteikkoalueella kulkee ulkoilureitti.
Kiteenjärven rantaan on rakennettu vajaan kilometrin pituinen esteetön ulkoilureitti, joka kiertää kosteikkoalueen ympäri. Reitin varrella on myös penkkejä.Mika Niskanen / Kitee

Lähelle järven rantaa, Kiteen keskustan tuntumaan on kaivettu kolme, yhteensä yli puolentoista hehtaarin laajuista allasta.

Kaksi metriä syvät altaat suodattavat keskusta-alueen sade- ja sulamisvesiä, kun aiemmin hulevedet laskivat ojaa myöten suoraan Kiteenjärveen.

– Nyt hulevedet pysähtyvät näihin altaisiin, joissa epäpuhtaudet laskeutuvat pohjaan. Lopussa vedet suotautuvat vielä maapenkereen läpi järveen. Tämä on isokokoinen vedensuodatin, kertoo Kiteen kuntatekniikan päällikkö Mika Niskanen.

Kosteikko vähentää osaltaan matalan Kiteenjärven kuormitusta, sillä järvi on rehevöitynyt eri puolilta kertyvistä ravinteista.

Kiteeläisille alueesta on muutakin hyötyä.

– Tähän kosteikon ympärille on samalla muodostunut erittäin mukava virkistysalue. Täällä on siltoja, kivat penkit, nuotiopaikka ja helppokulkuiset kulkuväylät, joita voi kulkea noin 900 metrin lenkin, Niskanen kehuu.

Alueelta on avattu yhteys myös viereiselle hiekkarannalle.

Kosteikon rakentaminen maksoi noin 50 000 euroa, josta valtion rahaa on puolet. Toisen puolen maksoi Kiteen kaupunki.

Uuden kosteikon ja virkistysalueen avajaisia vietetään torstaina.

Lue seuraavaksi