1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hongkong

Australian kädenojennus hongkongilaisille: Maassa opiskelevien ja työskentelevien viisumeita jatkettiin viidellä vuodella

Monissa maissa on ryhdytty toimiin Hongkongin uuden turvallisuuslain vuoksi.

Uusi laki johtaa mielivaltaisiin kiinniottoihin. Useita mielenosoittajia otettiin kiinni keskiviikon protesteissa viime viikolla. Kuva: Jerome Favre / EPA

Australia on jatkanut yhteensä noin 10 000 maassa asuvan hongkongilaisen viisumeita viidellä vuodella.

Pääministeri Scott Morrison ilmoitti torstaina, että maassa opiskelijaviisumilla tai väliaikaisella työviisumilla oleville hongkongilaisille tarjotaan myös mahdollisuutta hakea pysyvää oleskelulupaa. Lisäksi Australia vetäytyy Hongkongin kanssa tehdystä kansalaisten luovutussopimuksesta.

Australian kädenojennus liittyy Hongkongissa vastikään voimaan tulleeseen uuteen turvallisuuslakiin. Uusi laki kieltää esimerkiksi "terroristisen toiminnan" ja "ulkovaltojen sekaantumisen Hongkongin asioihin". Kiina on jo ehtinyt varoittaa Australiaa sen sisäisiin asioihin sekaantumisesta.

Lain myötä Manner-Kiinalla on entistä tiukempi ote itsehallintoalueesta. Esimerkiksi toisinajattelijoita saatetaan ottaa kiinni ja vangita epämääräisin perustein.

Pääministeri Morrisonin ilmoituksesta hyötyvät eniten jo maassa olevat hongkongilaiset. Maahanmuuttoasioihin perehtynyt ministeri Alan Tudge on arvioinut AP:n mukaan, että uusien järjestelyjen myötä vain joitakin satoja tai tuhansia hongkongilaisia saapuu Australiaan.

Australia on myös päivittänyt Hongkongin matkustustiedotetta ja varoittanut Hongkongissa oleskelevia kansalaisiaan vaarasta tulla otetuksi kiinni Kiinan "epämääräisesti määritellyn" turvallisuuslain puitteissa.

Myös muut maat ovat ryhtyneet toimiin uuden turvallisuuslain astuttua voimaan. Esimerkiksi Britannia on pidentänyt maassa oleilevien hongkongilaisten oleskelulupia viidellä vuodella.

Kanada puolestaan on keskeyttänyt luovutussopimuksen ja pohtii parhaillaan muita toimiaan. Myös Uusi-Seelanti on kertonut harkitsevansa toimiin ryhtymistä.

Lisää aiheesta:

Kiina varoittaa Britanniaa: kansalaisuuden tarjoaminen hongkongilaisille johtaa vastatoimiin

Kiinaa uhmaava demokratia-aktivisti Joshua Wong Ylelle Hongkongista: Jos joku pitää ottaa kohteeksi, toivon että se olen minä

Hongkongin kiistellyn turvallisuuslain vaikutuksista lisätietoa: turvallisuusjoukot voivat estää alueelta poistumisen

Kiina avasi Hongkongin pilvenpiirtäjähotelliin kansallisen turvallisuusviraston