1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikkelissä isompien vuokra-asuntojen kysyntä on hiipunut – sijainnilla on entistä isompi merkitys

Ydinkeskusta on vuokra-asuntojen kysytyin alue. Vähemmän kysytyiltä alueilta taloja joudutaan jopa purkamaan.

vuokra-asunnot
Vuokrayhtiö Mikalon kerrostaloja Mikkelin Peitsarissa.
Isompien vuokra-asuntojen kysyntä on hiipunut Mikkelissä. Kuvituskuva.YLE / Senni Anttonen

Asuntojen vuokrat ovat nousseet Mikkelissä maltillisesti. Vuodessa vuokrataso on noussut 0,4 prosenttia, kertoo Suomen Vuokranantajien ja Vuokraovi.comin katsaus. Keskineliövuokra Mikkelissä on 12,7 euroa neliöltä. Esimerkiksi Lappeenrannassa ja Joensuussa neliövuokra on noin euron enemmän.

Myös kaupungin sisällä eri kokoisiin asuntoihin voi olla erilaisia haasteita vuokralaisen löytämisessä. Esimerkiksi Mikkelissä yksiöiden keskimääräinen markkinointiaika on 13 päivää, mutta kolmioiden jo 35 päivää.

– Enemmänkin kysyjiä ja asukkaita tarvittaisiin. Tilanne ei sillä lailla hyvältä näytä. Sijainnilla alkaa olemaan iso merkitys ja palvelut pitäisivät löytyä läheltä, sanoo kaupungin omistaman vuokrayhtiön Mikalo Oy:n toimitusjohtaja Hannu Sormunen.

Erityisesti iäkkäämmät ihmiset ja opiskelijat haluavat asua palveluiden lähellä, ydinkeskusta on kysytyin alue.

Lapsiperheiden väheneminen näkyy kysynnässä

Hannu Sormusen mukaan lapsiperheiden väheneminen näkyy myös isojen vuokra-asuntojen kysynnässä. Asunnot alkavat jäämään tyhjiksi eikä 1970- ja -80 -luvuilla rakennettuihin asuntoihin tahdo enää olla tulijoita. Isoja asuntoja on saatu vuokrattua pienentämällä asuntoja, pitämällä osa tiloista suljettuna.

Asuntoja on jouduttu ja joudutaan vähemmän kysytyiltä alueilta myös myymään ja jopa purkamaan. Mikalo myi esimerkiksi Pellosniemeltä kerrostaloja vuosi sitten.

– Suuresta määrästä asuntoja joudutaan yhä luopumaan. Pellosniemi on yksi alue, jossa joudutaan todennäköisesti asuntoja purkamaan, ennakoi Hannu Sormunen.

Perusparannuksia tehdään 1,5 miljoonalla vuosittain

Yhtiö pyrkii kuitenkin pitämään kaikki asunnot asuttavassa kunnossa loppuun asti, mutta isoja perusparannuksia ei enää tehdä sellaisiin taloihin, jotka on ajateltu poistaa vuokrakäytöstä. Huoneistokorjauksia Mikalo tekee 1,5 miljoonalla eurolla vuosittain.

Kesällä kysyntäpiikin tuovat Mikkeliin saapuvat opiskelijat, mutta nyt tähänkin liittyy epävarmuuksia koronatilanteen vuoksi. Erityisesti ulkomaalaiset opiskelijat puuttuvat asunnonhakijoiden joukosta.

Mikalo Oy on Mikkelin kaupungin omistama vuokrataloyhtiö ja kaupungin suurin vuokra-asuntojen omistaja. Asuntoja on noin 3 000, joissa asuu noin 5 000 asukasta. Vuokrataloja on reilut kolmesataa.

Lue seuraavaksi