1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Black Lives Matter

"Lakkaa huutamasta, se vaatii paljon happea!" – Julkaistu keskustelu paljastaa poliisin vastauksen George Floydin hätähuutoihin

Floydin kuolemaa edeltäneen keskustelun on julkaissut yhden syytetyn poliisin puolustus. Se vaatii päämiestään vapaaksi.

Floydin sanoista "I can't breathe" eli "En voi hengittää" on tullut yksi rasismin ja poliisiväkivallan vastaisten mielenosoitusten iskulauseista. Kuva: Preston Ehrler / AOP

Kun neljä poliisia oli 25. toukokuuta pidättämässä mustaihoista George Floydia, tämä sanoi poliiseile yli 20 kertaa, ettei voi hengittää. Floyd myös sanoi olevansa peloissaan ja uskoi kuolevansa.

Tämä käy ilmi Floydin pidätystilanteesta tallennetusta poliisivideosta, kertoo yhden Floydin surmaamisesta epäillyistä poliiseista puolustus. Puolustusasianajaja on julkaissut puhtaaksikirjoitetun tekstin videolla kuuluvasta keskustelusta, kertoo muun muassa uutiskanava CNN. (siirryt toiseen palveluun)

– Lakkaa sitten puhumasta, lakkaa huutamasta, se vaatii todella paljon happea, vastasi Floydin hätähuutoihin Derek Chauvin, poliisi joka piti polveaan Floydin niskalla.

– En voi hengittää. En voi hengittää. He tappavat minut. He tappavat minut. En voi hengittää. En voi hengittää, vastasi Floyd.

Muutama minuutti myöhemmin Floyd lakkasi reagoimasta ja hänet julistettiin kuolleeksi. Chauvin oli pitänyt polveaan Foydin niskalla liki yhdeksän minuuttia.

Ennen kuin poliisit painoivat Floydin maahan ja laittoivat hänet poliisiautoon, Floyd kertoi julkaistun tekstin mukaan, että hän on kärsinyt covid-19:stä ja hänellä on ahtaanpaikankammo.

Floyd myös pyysi kertomaan lapsilleen, että rakastaa näitä. sekä huusi kuollutta äitiään, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Myöhemmin poliisit ottivat pyristelleen Floydin autosta ja painoivat tämän maahan. Floyd oli aseeton ja poliisit olivat laittaneet hänelle käsiraudat.

Keskustelun julkaissut poliisi vaatii syytteidensä hylkäämistä

Pidätykseen osallistuneista poliiseista kamera oli kiinnitetty sekä Thomas Lanen että J. Alexander Kuengin vartaloon.

Chauvinia syytetään toisen asteen murhasta, joka vastaa tappoa. Kueng, Lane ja Tou Thao saivat syytteet avunannosta, koska he eivät puuttuneet Chauvinin toimintaan. Kaikki neljä on erotettu virastaan ja pidätetty.

Äänityksen on julkaissut Lanen puolustusasianajaja. Hän vaatii päämiehensä vapauttamista syytteistä. Viranomaiset eivät ole tallennetta julkaisseet, eikä sen aitoutta ole varmistettu, CNN kertoo.

Tekstin mukaan Lane kysyi, pitäisikö Floyd kääntää kyljelleen, mutta Chauvin kieltäytyi ja kehotti Lanea pitämään tätä aloillaan kunnes ambulanssi tulee.

Lane ei puolustusasianajajansa mukaan tiennyt, että Chauvinin toiminta oli lainvastaista. Lane oli aloitteleva poliisi ja Chauvin kouluttaja, jolla oli 20 vuoden kokemus.

Poliisi pidätti Floydin epäiltynä väärennetyn 20 dollarin setelin käyttämisestä ostoksilla.

Floydin kuoleman nostattamat laajat rasismin ja poliisiväkivallan protestit jatkuvat edelleen. Puhjennut keskustelu on saanut muun muassa yhdysvaltalaispoliitikot lupaamaan poliisivoimien uudistamista ja monet yritykset poistamaan rasistisina pidettyjä tunnuksia.

Lue myös:

Yritykset vetävät Yhdysvalloissa mainoksia Facebookista – vaativat somejättiä suitsimaan rasistisia ja väkivaltaisia sisältöjä

Kaksi aloittelijaa ja kaksi kokenutta poliisia – tämä tiedetään George Floydin taposta syytetyistä

Republikaaneilta oma lakipaketti poliisitoiminnan uudistamiseksi – maanittelevat demokraatteja tukemaan maltillisempaa esitystään

George Floydin hautajaisissa painotettiin muutoksen merkitystä: "Hän muutti maailmaa", "Emme saa kääntyä pois" Republikaaneilta oma lakipaketti poliisitoiminnan uudistamiseksi – maanittelevat demokraatteja tukemaan maltillisempaa esitystään