1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Melania Trump

Melania Trumpia esittävä patsas sytytettiin tuleen Sloveniassa, kun Yhdysvallat juhli itsenäisyyttään

Puusta karkeasti veistetty patsas on herättänyt monenlaisia reaktioita.

Yhdysvaltain presidentin puoliso Melania Trump on kotoisin Sloveniasta. Kuva: Yuri Gripas / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vaimoa Melania Trumpia esittävä puinen patsas sytytettiin tuleen Sloveniassa viime viikonloppuna, jolloin Yhdysvallat juhli itsenäisyyspäiväänsä.

Patsas sijaitsi Melania Trumpin kotikaupungin Sevnican lähellä, ja se on nyt poistettu jalustaltaan. Poliisi tutkii tapausta.

Patsaan on veistänyt paikallinen slovenialainen taiteilija Ales Zupevc. Karkeasti veistetty patsas esitti Melania Trumpia siniseen takkiin pukeutuneena. Presidentin vaimo oli pukeutunut asuun puolisonsa virkaanastujaisissa vuonna 2017.

Patsas on herättänyt monenlaisia ajatuksia. Osa slovenialaisista on pitänyt patsasta jopa loukkaavana ja arvioinut sen näyttävän sarjakuvista ja elokuvista tunneltulta Smurfiina-hahmolta.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Patsas tehtiin Berliinissä oleilevan amerikkalaisen taiteilijan Brad Downeyn toimeksiantona. Downey on kertonut julkisuudessa haluavansa tietää, mitkä olivat tekijöiden motiivit. Hän haluaisi haastatella tekijöitä uuteen videoprojektiinsa.

Downey on kertonut toivoneensa, että patsas olisi edistänyt vuoropuhelua Yhdysvaltojen poliittisesta tilanteesta. Patsas korosti hänen mukaansa Melania Trumpin asemaa siirtolaisena ja sellaisen presidentin puolisona, joka on tähdännyt maahanmuuton vähentämiseen.

Myös itse presidenttiä esittänyt puinen patsas poltettiin Slovenian Moravcessa tammikuussa.

Viime viikkoina presidentti Trump on vannonut pitävänsä kovaa kuria niille, jotka tuhoavat Yhdysvaltain historiaan liittyviä monumentteja. Patsaita on kaadettu ja sabotoitu rasismia vastustavissa mielenosoituksissa.

Patsaan polttamisesta kertovat esimerkiksi The Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Presidenttiparit kongressin portailla Washingtonissa Trumpin virkaanastujaispäivänä 20. tammikuuta 2017. Kuva: Rob Carr / EPA

Lue lisää:

Patsaat kaatuvat eri puolilla Yhdysvaltoja, ja nyt mietitään mitä niille tehdään – tie voi johtaa museoon, varastoon tai golfkentälle