Thaipoimijat otetaan Suomeen, mutta päästääkö Thaimaa heidät lähtemään? Marjayrityksen toimitusjohtaja epäilee: "Tuntuu toivottomalta"

Suomi sallii 3 000 thaipoimijan tulon maahan, jos heillä on työnantajayrityksen kutsu.

Kriston mukaan thaimaalaiset marjanpoimijat pitäisi saada Suomeen 10-12 päivässä, sillä hillaa päästään keräämään Etelä-Lapissa jo ensi viikolla. Arkistokuva. Kuva: Pia Tuukkanen / Yle

Thaimaalaisten marjanpoimijoiden tulo Suomeen on vielä epävarmaa.

Hallitus päätti keskiviikkona, että luonnonmarjojen poimijat saavat tulla maahan, jos heillä on suomalaisen työnantajayrityksen kutsu. Näin ollen Suomeen voitaisiin ottaa kesäksi 3 000 thaimaalaista marjanpoimijaa.

Marjanjalostaja Polarican toimitusjohtajan Jukka Kriston mukaan näyttää kuitenkin siltä, että Thaimaa ei salli poimijoiden maahan tuloa. Hän on neuvotellut asiasta Thaimaan viranomaisten kanssa jo kuukausien ajan.

Viimeiset vastauksensa viranomaisten on tarkoitus antaa perjantaina.

– Tuntuu jotenkin toivottamalta. Pitää vielä neuvotella heidän kanssaan ja yrittää saada asiaan ratkaisu, Kristo kommentoi.

Poimijoille testejä ja karanteeni "koronahotellissa"

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Thaimaa on tarkistamassa kantaansa ja ehtona on esimerkiksi terveydenhuollosta ja riittävän väljästä majoituksesta huolehtiminen.

Polarican toimitusjohtaja Jukka Kristo ymmärtää, että viranomaiset haluavat pitää kansalaiset turvassa. Hän on nähnyt paljon vaivaa, jotta thaimaalaiset pääsisivät poimimaan marjoja koronatilanteesta huolimatta.

– Olemme toimittaneet valtavat määrät dokumentteja, papereita, suostumuksia ja lupauksia. Poimijat testataan saapuessa ja lähtiessä. Heillä on vielä kahden viikon karanteeni valtion hyväksymässä koronahotellissa, jossa lääkärit ovat paikalla koko ajan.

Kriston mukaan poimijat haluaisivat tulla Suomeen. Heidät pitäisi saada maahan 10–12 päivässä, sillä hillaa päästään keräämään Etelä-Lapissa jo ensi viikolla.

Lue myös: