Myrskyisää säätä odotettavissa merelle viikonloppuna – tuuli Viron rannikolla voi olla jopa 30 metriä sekunnissa

Matalapaineet pitävät sään epävakaisena eikä helteitä ole luvassa.

sää
Kartta-animaatio lauantain ja sunnuntain puuskista.
Rajuimpia tuulenpuuskia on odotettavissa Viron rannikon länsiosissa. Yle Sää

Lauantaina Suomea on lähestymässä lounaasta ärhäkkä matalapaineen keskus.

Keskuksen odotetaan muodostuvan perjantai-illan ja yön aikana Pohjois-Saksassa, minkä jälkeen se lähtee etenemään kohti Suomea. Keskuksen odotetaan kulkevan etelärannikkoa pitkin kohti koilista ja itää lauantaipäivän kuluessa.

Kovimmat tuulet ovat todennäköisesti Viron rannikon läntisissä osissa, missä tuulen nopeus puuskissa voi olla jopa 30 metriä sekunnissa.

– Kyllä Suomenlahdellakin tuuli voi käväistä myrskylukemissa lauantai-iltapäivän ja illan aikana, ennustaa Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Katse ennusteisiin ja horisonttiin

Koska sää voi muuttua nopeasti vaaralliseksi, on etenkin veneilijöiden syytä seurata sekä ennusteita että paikallista tilanteen kehittymistä tarkasti.

Lomakaudella Suomen merialueilla ja sisävesillä on viikonvaihteessa todennäköisesti liikkeellä runsaasti huviveneitä.

Tyypillisesti kovat tuulet nostavat myös aallokkoa, ja lisäksi merialueilla voi sataa kovaa. Sateita tosin riittänee myös mantereelle.

– Siihen matalapaineeseen liittyen Suomen eteläosiin leviää aamun varhaisina tunteina sadealue. Se todennäköisesti levittäytyy kohti pohjoista, niin että iltapäivä on lauantaina hyvinkin sateinen maan etelä- ja keskiosissa, arvioi Huutonen.

Lauantain sääkartta.
Viikonloppuna sää on todennäköisesti sateista ainakin maan eteläosissa.Yle Sää

Vettä tulee Varsinais-Suomesta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella noin kahdestakymmenestä kolmeenkymmeneen millimetriä. Lauantai-illan mittaan sateet siirtyvät itään ja väistyvät sunnuntaiyönä Venäjälle.

Vesisateet viilentävät ilmaa

Kun matalapaineet pitävät sään epävakaisena, ei helteitä ole luvassa. Lämpötilat liikkuvat 15 - 20 asteen vaiheilla suurimmassa osassa maata.

– Pääsääntöisesti ollaan nyt ykkösellä alkavissa luvuissa loppuviikolla, sanoo Huutonen.

Viikonvaihteen sääolot eivät kuitenkaan ole samaa luokkaa kuin mitä taannoisen Päivö-myrskyn aikana koettiin.

– Päivö-myrsky oli hellejakson päätös. Nyt on paremminkin kyse voimakkaasta matalapaineesta, kertoo Ylen meteorologi Anniina Valtonen.