Venäläiskuvernööri pidätettiin epäiltynä useista murhista

Habarovskin kuvernööriä Sergei Furgalia epäillään osallisuudesta liikemiesten murhiin 15 vuotta sitten.

Turvallisuuspalvelu FSB pidättämässä Sergei Furgalia. Kuva: EPA

Venäjän kaukoidässä sijaitsevan Habarovskin alueen kuvernööri Sergei Furgal on pidätetty epäiltynä osallisuudesta useisiin murhiin, viranomaiset kertovat.

Heidän mukaansa Furgalin epäillään olleen osallinen liikemiesten murhiin Habarovskissa ja läheisellä Aurin alueella vuosina 2004–2005. Myös neljä Furgalin epäiltyä rikoskumppania on pidätetty.

Venäläisen uutiskanavan RT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Furgalia epäillää rikollisryhmän perustamisesta ja murhien määräämisestä. Epäiltyjen murhien aikaan Furgal oli itsekin liikemies.

Venäläiset televisiokanavat ovat näyttäneet videota, jossa turvallisuuspalvelu FSB pidättää 50-vuotiaan Furgalin. Hänet on lennätetty Moskovaan.

Furgal on ollut Habarovskin kuvernööri vuodesta 2018. Sitä ennen hän oli liberaalidemokraattisen puolueen kansanedustaja. Furgal myös johti duuman terveysvaliokuntaa vuosina 2015–2016.

Zhirinovski paheksuu pidätystä

Liberaalidemokraattisen puolueen johtaja Vladimir Žirinovski on arvostellut Furgalin pidätystä. Hänen mielestään tätä ei olisi tarvinut laittaa käsirautoihin.

Žirinovski uhkaa, että puolueen 40 kansanedustajaa saattavat vastalauseena pidätykselle marssia ulos duumasta. Hän kehottaa edustajia myös luopumaan muista virallisista tehtävistä.

Duuman puhemies Vjatšeslav Volodin tyrmää Žirinovskin kommentit kiristyksenä.

Duuman viestintävaliokunnan puheenjohtajan Aleksandr Khinšteinin mukaan viranomaiset ovat jo pitkään olleet tietoisia Furgaliin liittyvistä epäilyistä.

– En ole yllättynyt pidätyksestä. Olen yllättynyt siitä, että se tehtiin niin myöhään, Khinštein tviittasi.